Kas tahad muuta oma lemmiktoidu tervislikumaks?
MasterChef Ivari Vokk ja TAI koostasid inspireeriva nädalamenüü, mis näitab, kuidas tuttavad lemmikroad võivad olla korraga nii maitsvad kui tasakaalustatud. Retseptid lähtuvad eestlaste maitse-eelistustest ja taldrikureeglist.

„Valisime koos TAI-ga eestlaste lemmiktoitudest mitmekesise nädalamenüü. Loodan, et see innustab inimesi katsetama tuttavaid roogi uues võtmes ja pakub toiduelamuse, mis on korraga nii tervislik kui ka maitsev.“
Ivari Vokk, MasterChef 2023 võitja
Hakklihakaste kartulipüree ja salatiga
Valmistame eestlaste ühe lemmikroa – hakklihakastme – värskemas ja tervislikumas võtmes.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Hakklihakaste
- 1 väike sibul (u 60 g)
- 1 küüslauguküüs (u 5 g)
- 1 sl (15 g) võid
- 250 g veisehakkliha
- 50 g porgandit
- 1 sl (10 g) nisujahu
- 150 ml piima
- 50 ml kartulikeeduvett
- soola, pipart
Kartulipüree
- 400 g kartuleid
- 100 ml piima
- 1 sl (15 g) võid
- 100 g külmutatud või värskeid herneid
- soola, pipart
Salat
- 400 g valget peakapsast
- 200 g porgandit
- 100 g marineeritud peeti
- 2 sl (30 g) peedivedelikku
|
- Pane kartulid keema.
- Prae sibul ja küüslauk võis klaasjaks. Lisa hakkliha ja riivitud porgand, prae keskmisel kuumusel kuni hakkliha on küps. Tõsta segu eraldi kaussi.
- Samal pannil sulata või, sega sellega jahu ning kuumuta pidevalt segades. Lisa vähehaaval piim ja vispelda ühtlaseks. Kui kaste on paksenenud, lisa sellele praetud hakkliha-porgandi segu ning veidi kartulikeeduvett kuniks kaste on meelepärase paksusega. Maitsesta soola ja pipraga.
- Tambi kartulid püreeks, lisa või ja piim. Maitsesta ja sega hulka herned.
- Salati valmistamiseks haki kapsas, lisa riivitud porgand ning marineeritud peet. Maitsesta, lisa kastmeks peedivedelikku.
|
Serveerimissoovitus: vähemalt pool taldrikust salat, veerand kartulipüreepüree ning veerand kaste.
Vaata, kuidas Ivari hakklihakastet valmistab:

HEA IDEE!
Kartulipüree saab kiiremini valmis, kui lõikad kartulid enne keetmist väikesteks tükkideks.
LOO OMA RETSEPT
Vali köögivilju vastavalt hooajale ja oma maitsele.
- Kartulipüree saab uue maitse brokoli, pastinaagi, bataadi, lillkapsa või maapirniga – proovi neid kombinatsioonis kartuliga, omavahel segades või täiesti iseseisvalt.
- Hakklihakastme lisandiks sobivad hästi: riivitud lillkapsas ja suvikõrvits, kaunviljad, paprika, seened, spinat või kale.
|
Kanasupp köögiviljadega
Kodune kanasupp rohkete köögiviljadega – lihtne ja hea valik igal ajal.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Supipõhi
- 240 g kanaliha
- 1 sl (15 g) õli
- 1 keskmine sibul (u 70g)
- 2 küüslauguküünt (u 10 g)
- 2 keskmist porgandit (u 130 g)
- 100 g kartulit
- 200 g peakapsast
- 1 keskmine nuikapsas (u 250 g)
- 100 g suhkruhernest
- 4 oksa tüümiani
- soola, pipart
Puljong
- terve kana tükeldamisest ülejäänud kanakondid ja nahk
- köögiviljade puhastamisest ülejäänud koored
- 700 ml vett
|
- Lõika kanaliha tükkideks.
- Puhasta ja tükelda köögiviljad.
- Puljongi keetmiseks lisa kuuma potti kanakondid ja -nahk ning rösti kergelt läbi. Lisa vesi, porgandi-, nuikapsa-, sibula- ning küüslaugukoored. Keeda puljongit.
- Supipõhjaks pane potti õli, tükeldatud sibul ja küüslauk. Lisa kanatükid, maitsesta soola, pipra ja tüümianiga.
- Lisa köögiviljad alustades kõvematest ja lõpetades pehmematega. Lisa puljong.
- Lase podiseda kuniks köögiviljad on parajalt pehmed.
- Lisa herned ja serveeri.
|
Ivari soovitus: osta nädala alguses võimaluse korral terve kana ja puhasta ning tükelda see ise. Nii on kogu nädalaks kanaliha olemas ja säästad aega ning rahagi.
Vaata, kuidas Ivari kanasuppi valmistab:

HEA IDEE!
- Köögiviljade valmistamisel aitab nutikas ajastus saavutada parima tulemuse:
• Kõvemad köögiviljad lõika väiksemateks tükkideks või lisa toidule varem.
• Pehmemad köögiviljad tükelda suuremalt või lisa hiljem.
- Kui tükeldad ja lisad köögiviljad järjestikku, väldid ülekeetmist ning toit valmib ühtlasemalt ja kiiremini.
- Kui keedad puljongi ise, saad ideaalselt ära kasutada toorainete jäägid, nagu supipõhja valmistamisest üle jäänud köögiviljade koored ja terve kana tükeldamisest järgi jäävad kondid ja naha.
LOO OMA RETSEPT
- Kanasupp on ideaalne roog, kuhu saad lisada just neid köögivilju, mis parasjagu kodus olemas või mis hooajaliselt valminud.
- Supi sisse sobivad hästi: porru, juurseller, varsseller, brokoli või paprika.
- Miks mitte katsetada ka lehtköögiviljadega, nagu näiteks spinat või lehtkapsas.
|
Kalakotletid ahjuköögivilja ja tartarkastmega
Valmistame mahlased kalakotletid koos ahjus küpsenud köögiviljade ja kerge tartarkastmega.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Ahjuköögiviljad
- 2 pastinaaki (u 300 g)
- 4 porgandit (u 300 g)
- 2 nuikapsast (u 500 g)
- 200 g kirsstomateid
- 1 sl (5 g) tüümianilehti või 2 oksa
- 3 sl (45 g) oliiviõli
- soola, pipart
Kalakotletid
- 300 g kalafileed või kalahakkmassi
- 1 mugulsibul (u 60 g)
- 2 küüslauguküünt (u 10 g)
- 1 muna (u 60 g)
- 50 g kodujuustu
- 50 g riivsaia
- 1 sl (10 g) jahu (paneerimiseks)
- 2 sl (20 g) riivsaia (paneerimiseks)
- 1 sl (15 g) rapsiõli või 15 g võid praadimiseks
- soola, pipart
Tartarkaste
- 1 marineeritud kurk (u 40 g)
- 1 marineeritud punane paprika (u 30 g)
- 100 g Kreeka jogurtit
- 100 g kodujuustu
- 1 sl (15 g) oliiviõli
|
- Tükelda ja maitsesta köögiviljad. Pane need koos õliga ahjuplaadile, küpseta umbes 40 minutit.
- Lase kala koos sibula ja küüslauguga hakklihamasinast läbi. Kui masinat kodus pole, lase kalahakkliha valmistada poes.
- Lisa massile till, kodujuust, muna ja riivsai. Lase segul 10 minutit seista.
- Kuumuta pannil või ning valmista taldrikule jahu-riivsaia segu. Maitsesta jahu-riivsai soola ja pipraga.
- Võta suur lusikatäis hakksegu ja veereta seda jahu-saia purus. Vormi kotletiks, aseta pannile ning küpseta kuldpruuniks.
- Tartarkastme jaoks haki marineeritud kurk ja punane paprika. Sega see Kreeka jogurti, oliiviõli, soola, pipra ja kodujuustuga.
|
Serveerimissoovitus: vähemalt pool taldrikust täida köögiviljadega, veerandile aseta kalakotletid ja veerandile kaste.
Vaata, kuidas Ivari kalakotlette valmistab:

LOO OMA RETSEPT
- Kasutades erinevaid köögivilju, sünnib iga kord veidi uus ja isikupärane roog. Vali hooajaliselt kättesaadavad ja oma lemmikud!
- Kotlette võid proovida ka suvikõrvitsa, spinati, porgandi või seentega.
- Loomulikult sobivad värsked ürdid ja maitseroheline.
- Ahjuköögiviljadeks sobivad imehästi ka lillkapsas, brokoli, kõrvits, bataat, paprika, punane sibul, rooskapsas või pastinaak.
|
Tomatine pasta ubade ja värske salatiga
Valmistame tomatise pastaroa värske rohelise salatiga.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
Tomatine pasta ubadega
- 250 g penne pastat
- 20 g oliiviõli
- 1 väike sibul (u 50 g)
- 1 küüslauguküüs (u 5 g)
- 250 g kirsstomateid
- 200 g valgeid ube tomatikastmes
- 2 basiilikuoksa vart
- soola, pipart
- 50 ml pastakeeduvett
- 80 g parmesani juustu
Värske salat
- 300 g rohelist segusalatit
- 2 basiilikuoksa lehed
- 300 g kirsstomateid
- 2 sl (30 g) kõrvitsaseemneid
- 2 sl (30 g) siidriäädika kastet
- 2 sl (30 g) oliiviõli
- soola, pipart
|
- Pane keema pastavesi, lisa veidi soola.
- Kuumuta pann, lisa pool oliiviõli kogusest, hakitud küüslauk ja sibul.
- Tükelda ja lisa pannile kirsstomatid. Küpseta kuniks need on pehmed ja vajuta siis kahvliga katki.
- Haki peeneks basiilikuvarred ja lisa need pannile. Lisa ka tomatikastmes oad.
- Haki salati jaoks basiilikulehed ning kirsstomatid. Lisa need salatisegule. maitsesta oliivõli, soola ja pipraga. Serveerimisel raputa peale kõrvitsaseemned.
- Kui pasta on valmis, lisa see kastmele ja sega. Lisa ka veidi pastakeeduvett ja riivitud parmesani juust.
|
Serveerimissoovitus: Vähemalt pool roast võiks olla värske salat.
Vaata, kuidas Ivari pastat valmistab:

LOO OMA RETSEPT
- Pasta – vali meelepärane kuju ja proovi ka täisteratooteid.
- Tomatikastmesse sobivad hästi ka seened, baklažaan, suvikõrvits, porgand, brokoli, paprika või lehtköögiviljad, nagu spinat või lehtkapsas.
- Kaunviljadest sobivad valgete ubade asemel hästi ka punased oad, läätsed või kikerherned.
- Salatit saad täiendada mozzarella või muu vähem soolase juustuga, juurde võid lisada ka näiteks redist, kurki, porgandit, paprikat või sibulat.
- Vali need koostisosad, mis maitsevad ja on parasjagu käepärast – see ongi sinu retsept.
|
Ühepajatoit
Valmistame ühepajatoidu sellest, mis nädala lõpuks külmkappi alles on jäänud.
Retsept näitab suunda, aga maitse ja koostisosad vali just nii, nagu sulle meeldib.
Kogus: 4 portsjonit
Koostisosad |
Valmistamine |
- 1 sl (15 g) õli
- 100 g sea suitsupõske
- soovi korral 1 kanakoib (u 100 g)
- 2 küüslauguküünt (u 10 g)
- 1 pastinaak (u 150 g)
- 2 porgandit (u 150 g)
- 200 g kartulit
- 1 nuikapsas (u 250 g)
- peakapsas (u 200 g)
- 500 ml köögiviljapuljongit
- soola, pipart
- värsket peterselli
|
- Koori ja tükelda köögiviljad.
- Köögiviljakoored lisa keevasse vette ning keeda neist maitsev puljong.
- Teises potis kuumuta õli, lisa sibul, küüslauk, suitsupõsk ja soovi korral kanaliha. Pruunista 5 minutit.
- Lisa tükeldatud köögiviljad
- Maitsesta soola ja pipraga. Lisa puljong ning keeda kuniks köögiviljad on meelepärase pehmusega.
|
Serveerimissoovitus: Lisa värskust hakitud peterselli või mõne muu maitserohelisega.
Vaata, kuidas Ivari ühepajatoitu valmistab:

Ivari soovitus: Tee ise köögiviljapuljong – pane potti söögitegemisest üle jäänud sibula-, porgandi- ja juurselleri koored ning keeda need mõnusaks puljongiks! Maitse lisamiseks sobivad hästi ka kanakondid ja -nahk.
LOO OMA RETSEPT
- Ühepajatoit sünnib just sellest, mis parasjagu kapis leidub. Selle toidu võlu peitub sinu enda lähenemises – kindlat retsepti pole vaja järgida.
- Kombineeri erinevaid köögivilju ja kasuta neid, mis on hooajaliselt saadaval. Ühepajatoitu sobivad hästi kaalikas, juurseller, bataat, lillkapsas, brokoli, peet, rooskapsas, rohelised herned ja oad.
- Liha puhul eelista võimalusel valget liha või vähemrasvast punast liha.
- Väga maitsva ühepajatoidu saab ka täiesti lihavabalt – sel juhul tasub sellesse lisada kaunvilju, et roog saaks toitev ja tasakaalus.
|