Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

28. juuli 2013

tere. Isal kuu alguses eemaldati magu, sest oli vähk ja juba 25 pâeva ei saa ta juua ega süüa tal spasmid valud, oksendab ja tuleb alati kollane mahl vâlja räägivad et see on dempling sündroom. Kas on eestis selline tablett mis enne söömist võtta mis neutraliseerib mahla ja soodustab parema seedimise? Ettetänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Dumping sündroom on sümptomite kompleks, mis tekib mao täieliku või osalise kirurgilise eemaldamise järgselt. Probleemiks on toidu mittetäielik seedumine ja toitainete omastamine. Kohe pärast söömist või kuni 2-3 tunni jooksul tekivad järgmised gastrointestinaalsed nähud: iiveldus, oksendamine, spasm, kõhulahtisus. Peale selle veresuhkru taseme kiire langus, higistamine, näljatunne, kurnatus, südamekloppimise hood.
Soovitused:
1. Toiduportsjonid olgu väikesed, 200-250 g korraga, toidukordi 6-8 päevas.
2. Toidu vahele juua. Hoiduda vedeliku joomisest enne söömist ja pärast söömist poole tunni jooksul.
3. Piirata liiga magusaid jooke ja magus toite. Kontrollida veresuhkru taset.
4. Piima tarbimisega  olla ettevaatlik, kas üldse ei sobi juua või siis 100 g korraga. Jogurt, kohupiim või juust sobivad paremini.
5. Söödav toit on vaja hästi peeneks närida või süüa püreeritud toite.
6. Suurendada kiudainete hulka toidus.  Eriti pektiiniderikkaid puuvilju: pirn, ploom, õun, kõrvits, banaan.
7. Hoiduda alkoholist
8. Hoiduda happelise pH-ga toiduainetest nagu tomat, ketšup, tsitrusviljad (apelsin, mandariin, sidrun, greip, laim), paprika, mugul sibul, seened. Maohapet aitab neutraliseerida värske kartuli mahl (1 kartul). Sobivad ka vedelad pudrud:  riis, tatar, hirss, kaer.
9. Toitude valmistamisel hoiduda praadimisest, paremini sobivad keetmine-küpsetamine-grillimine.
10. Täiendavalt kasutada vitamiinide ja mineraalainete preparaate: raud, kaltsium jt.
11. Pärast söömist lamada pool tundi.
12. Lisaks toidule, tuleb kasutada kindlasti ravim-preparaate, mida soovitab gastroenteroloog või  perearst.

Anonüümne

27. juuni 2013

tere, kust saaks kõige praktilisemat teavet ja nõuandeid diabeedi ning veresoonte lupjumise diagnoosiga inimese toitumise kohta? ette tänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tervislik toitumine on oluline suhkurtõve kui ka veresoonkonna haiguste korral, et tagada süsivesikute, rasvade ja valkude, samuti vitamiinide  ja mineraalaainete tasakaaal menüüs.
Soovitan diabeedipuhuse toitumise osas pöörduda diabeediõe ambulatoorsele vastuvõtule, kes annab põhjalikku nõu vastavalt insuliin-asendusravi vajadusele.

Anonüümne

18. juuni 2013

Tere, mul siis selline küsimus, et mida peaksin sööma kui mul on mao põletik e gastriit. Arst ütles, et pean minema kaheks nädalaks rangele dieedile ja ei tohi rasket toitu süüa. Milline on siis kerge toit, peale pudru, jogurti, supi?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kergendatud dieettoitu soovitatame siis, kui tavaline toit ei sobi. Menüü koostamisel lähtutakse üldfüsioloogilistest toitumise põhimõtetest, kus on vaja kahjustatud organit säästa keemiliste, termiliste või mehhaaniliste mõjude eest. Välditakse raskesti seeditavaid, gaaside teket ja sapivaevusi soodustavaid toiduaineid. Dieettoidud peavad olema valmistatud naturaalsetest ja värsketest toiduainetest. Toidud valmistatakse küpsetatult, aurutatult, hautatult või keedetult. Maitsestatakse mõõdukalt soola, suhkru, kaneeli, vaniliini, pipra, maitsetaimedega jms.

Toidusoovitused toiduainete rühmade kaupa:

  1. Teraviljarühm
    Soovitatud: sepik, sai, näkileib, neljaviljahelbed, kaerahelbed, odrahelbed, manna, riis, tatar, hirss, mais, nisujahu, head ka gluteenivabad pagaritooted, riisileivad jne
    Ei sobi: odrakruubid, piparkook, tort, lihapirukas, pannkook, rukkileib
  2. Piimarühm
    Soovitatud: piim (kui talub!), keefir, pett,  jogurt, kohupiim,  kodujuust, rõõskkoor, juust, hapukoor
    Ei sobi: teravamaitseline juust, hallitusjuust 
  3. Liharühm
    Soovitatud: kala, veiseliha, kanaliha, vasikaliha, taine sea- või lambaliha, keel, sült, vahel juustu-keeduvorst
    Ei soovita: viinerid, sardellid, rasvane sealiha, pihvid, lihakonserv,  kalakonserv  (sageli liiga piprased, soolased ja madala kvaliteediga), peekon, rasvane sealiha, kananahk, täissuitsuvorst, maasuitsusink, suitsukala 
  4. Kartul,  aedviljarühm
    Sobivad: kartul, porgand, punapeet, kõrvits,  värske kurk, hautatud värske kapsas, hautatud lillkapsas, hautatud paprika, hautatud tomatid, lehtsalat
    Ettevaatust, ei soovita: roheline hernes piiratult, aedviljakonservid, kaalikas, spinat, rõigas, küüslauk, kuivatatud oad ja herned, hapukurk, hapukapsas, redis
  5. Marja- ja puuviljarühm
    Sobivad: mustikas, maasikas, mustsõstar, vaarikas, jõhvikas, kiivi, ananass, banaan, melon, kuivatatud ploomid, pirn, õun, virsik, rosinad, smuutid ja marjakokteilid rõõskkoorega või vahukoorega.
    Ei sobi: apelsin, mandariin, sidrun, greipfruut, rabarber, pohlad,  pihlamarjad, astelpaju, sidrunikoor, punasesõstramahl, naturaalne õunamahl,  tsitrusviljade mahl
  6. Rasvarühm
    Sobivad: või, või-taimeõlisegud, rapsiõli, oliivõli, päevalilleõli, sojaõli, lihtne majonees
    Ei sobi: praerasvad, samuti searasv, lambarasv, hanerasv, margariin
  7. Magusained
    Sobivad: suhkur, mesi, glükoos, fruktoos (puuviljades olemas)
    Ei soovitata: sünteetilised suhruasendajad: aspartaam, sahhariin
  8. Joogid
    Sobivad: oakohv koorega, taimetee, lauavesi, mahlajook, mineraalvesi, kissell
    Ei sobi gaseeritud joogid, naturaalne mahl, kakao, õlu, alkohol
  9. Maitseained ja lisandid
    Mõõdukalt lubatud: basiilika, muskaat, pipar, kaneel, vaniliin, sidrunhape, sool, pärm, pähklid, loorber
    Ei sobi:  teravamaitseline tomatipasta, äädikas, ketšup, seened

Anonüümne

17. juuni 2013

Rindkerele ja käevartele tekkinud vistrikud on visad kaduma. Kas võib olla põhjus mingi aine puuduses ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Esmalt soovitan pöörduda dermatoloogi ehk nahahaiguste arsti vastuvõtule vistrikute iseloomu väljaselgitamiseks. Alati eipruugi nende teke olla toitumisega ja immuunsüsteemiga seotud. 
Üldjuhul küll on rasunäärmete põletikunähtude, samuti hormonaalsete muutuste korral oluline roll õigel toitumisel, mis peab olema mitmekesine ja vitamiinirikas. Ei sobi süsivesikuterikas ja rasvarikas toit. Tähtis on ka nahahügieen. Vajadusel ravimite kasutamine arsti soovitusel.

Anonüümne

29. mai 2013

Mind vaevavad pidevalt erisugused põletikud. Viimase aasta jooksul olen hädas olnud silmapõletike ja põiepõletikega, põdesin ka neeruvaagnapõletikku. Kas toitumise muutmine võiks mind siinkohal aidata? Mida peaksin menüüst välja jätma, mida rohkem sööma? Toitun iseenesest mitmekülgselt, teen ise süüa, poolfabrikaate ja valmistoite söön minimaalselt jne.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Väga keeruline on öelda, kas põletikel võiks olla mingit pistmist Teie söömisharjumustega. Soovitatav oleks pöörduda eriarsti vastuvõtule, et põletikulised haigused ravile allutada, kuid sinna on kindlasti vaja perearsti saatekirja.
Põiepõletiku korral sobib juua värsket  peterselliteed (värvus heleroheline) 3-4 korda päevas, ja sel ajal mitte tarbida oakohvi. Silmi loputada leige kummeliteega.

Anonüümne

16. mai 2013

Tere !
Mul on selline küsimus, et milliseid toiduaineid ja tooted ma ei tohiks süüa, kui olen epileptik ?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Epilepsia raviks võib kasutada nn. ketogeenset dieeti ravile halvasti alluvatel juhtudel, kuid ainult raviarsti soovitusel. Sel juhul on põhiliseks energia allikaks rasv, mis põhjustab ketokehade teket. Dieet on madala süsivesikute ja valkude sisaldusega. Keelatud toiduaineid ei ole, kuid selle dieediga piiratakse süsivesikuterikkaid toite (limonaad, suhkur, oad-herned, ka kunstlikud magusained). Vedeliku tarbimine ei tohiks olla üle 1,5 liitri päevas. Lisaks tuleks tarvitada vitamiinide ja mineraalainete preparaate. Ketokehade teket soodustab ka kuni 12-tunnine paast, enne selle dieediga alustamist. Päevas peaks olema neli põhitoidukorda, kuid vahepalasid ei kasutata, sest see raskendab ketokehade teket. Energiasisaldus ja põhitoitainete sisaldus arvutatakse ideaalkehakaalu baasil, et ära hoida kaalutõusu. Kuid kordan veelkord – sellist dieeti tohib pidada vaid arsti soovitusel ja kontrolli all.

Anonüümne

12. mai 2013

Tere, kuidas teha kindlaks, kas 2a aastasel lapsel on lehmapiima valgu suhtes allergia? Kust saada infot, milliseid toiduaineid sis kasutada ja millega piim asendada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selleks on põhimõtteliselt kaks võimalust. Esimene, klassikaline võimalus on see, et väldite näiteks 10 päeva jooksul täielikult piima ning piima sisaldavaid tooteid lapse menüüs ning kui allergianähud kaovad, siis hakkate väga vaikselt piimatooteid menüüsse tagasi lülitama. Nähtude taasilmnemisel on selge, millisest toiduainest need on tingitud. Teine võimalus on pöörduda perearsti poole ning paluda ennast suunata allergoloogi vastuvõtule, kes teeb allergeenid kindlaks testide abi. 
Piima joomise soovitus tuleneb peamiselt sellest, et laps saaks piisavalt kaltsiumi. Kaltsiumi on võimalik saada ka teistest toiduainetest, ennekõike kaladest, kaunviljadest, rohelistest köögiviljadest. Sisestades söödud toidud toitumisprogrammi, saate ise näha, kui palju laps kaltsiumi saab ning mis oleksid need toidud, mida süües oleks võimalik kaltsiumi saamist suurendada. 

Anonüümne

25. aprill 2013

Tere,
Minu 12a tütrel pidevalt probleemid öökimisest oksendamiseni,kui tegeleb pikema jooksu distantsi läbimisega umbes 6-12 km.Oleme proovinud hommikul mitte süüa jõi geefiiri,aga ikka ojab miski oksele ja kui sööb on asi hullem.Suusatamise ja jalgrattaga sõites on kõik ok.Mida teha?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Lapsel, kes  alustab treeninguid suurtel koormustel, peab olema läbitud tervisliku seisundi üldarstlik kontroll. Hommikusöögi piiramine ei ole lahendus. Antud kirjelduse põhjal jääb mulje, et tegemist võib olla seedenäärmete (maks ja  sapipõis, kõhunääre) sekretsiooni või põletikulise komponendi lisandumisega. Soovitan nõu pidada perearsti või gastroenteroloogiga.

Anonüümne

25. aprill 2013

Tere minu probleem on siis selline et kui ma midagi rohket soon siis ajab oksendama ma ei tea miks. Aga see vaga valus olen alles 13 a.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Tegemist võib olla  reflukshaigusega, mille puhul suurte toidukoguste ja mittesobivate toitude söömisel esineb toidu tagasiheide. Esialgu tuleks piirata korraga söödavate toidukoguse kaalu, mis võiks olla 300 grammi korraga. Pärast söömist liikuda, mitte lamada. Vältida praetud rasvaseid toite ja gaseeritud jooke.
Soovitan pöörduda perearsti vastuvõtule, et selgitada probleemi tegelik põhjus.

 

Anonüümne

20. aprill 2013

Tere
mul niisugune küsimus olen hädas seedimisega ,kõht väga tihti lahti,palju aastaid tagasi on mul tiagnoositud täielik maohappe puudus-praegu apteekides seda ei ole,hapud mahlad ei aita arst ütles et happeproovi enam ei tehta tahtis teha mingit soolte uuringut maei julgenud kuna kasutan südamele marevani-kunstklapp-on ka stimulaator-mis teha mida saaksin süüa,rõõska piima eitarbi ootan abi-tänan.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Jooge hommikuti smuutisid (1 klaas), mille koostises on keefir või jogurt, püreeritud marjad (eriti vaarikad ja  mustikad), seller, kõrvits,  punapeedimahl, kartulimahl, köögiviljamahl jne. Sobivad kõik liha- või kalapuljongi baasil keedetud püreesupid. Toidu söömise ajal mitte vahele juua. Peale söömist juua 1 klaas  mineraalvett. Vaheaeg kahe toidukorra vahel olgu vähemalt kolm tundi. Kurnava kõhulahtisuse korral vältida magusaid toite (rafineeritud suhkur) ja  toorsalateid, sobivad sel ajal puljongikuubikust valmistatud puljong või heeringafilee, et kaotatud naatrium tagasi saada. Mao alahapesuse puhul rõõskpiim ja piimasupid ei sobi.
Perearsti poolt soovitatud sooleuuring on mao alahapesuse korral igati näidustatud