Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

12. aprill 2013

Tere!

Kas psoriaasi korral on ka mingid kindlad toiduained/joogid, mis võivad psoriaasi veelgi ägestada või on see igal inimesel individuaalne?

Ette tänades

Maria

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitan esmalt hoida kehakaal normis, ja teiseks süüa tervislikult, st nii nagu soovitame südamehaiguste puhul. Hea on kasutada nn. vahemere dieeit. Rohkemat tähelepanu tuleks pöörata B-grupi vitamiinidele, vajalikuks võib osutuda B-grupi vitamiinide toidulisandi võtmine. Soovitused toitumiseks:
1. Sööge palju puu- ja köögivilju.
2. Piirake küllastunud rasvahapete (peamiselt loomset päritolu rasvadest), eriti vältida trans-rasvhapete tarbimist.
3. Rohkem täisteraviljatooteid, vähe pastatooteid, valget riisi, rafineeritud suhkrut. Mõnel juhul (psoriaatriline artriit) sobib ka gluteenivaba dieet, st. elimineerida gluteenirikkad toiduained: oder, rukis, nisu
4. Mitte süüa kananahka, fritüüritud ja praetud rasvaseid toite.
5. Alkoholi tarbimine mõjub halvasti psoriaasi kulule.

Anonüümne

26. märts 2013

Tere!

Mul on tihti seedimine korrast ära. Kõht on sageli lahti (mitte iga päev, aga paar korda nädalas). Kas oskate soovitada, milliseid toite ja toiduaineid tuleks tarbida, et kõht ei oleks lahti ja milliseid tuleks vältida? Ehk, millised toidud panevad kõhu kinni, millised teevad lahti?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sagedane kõhulahtisus võib viidata mõne toidu talumatusele, isegi gluteenitalumatusele. Seda tehakse kindlaks vaid analüüsidega. Soovitan kindlasti pöörduda murega perearsti poole analüüside tegemiseks.

Anonüümne

21. märts 2013

Tere.
Minul mure oma 60-ndates sõbranna pärast. Käis sapipõie opil, mis lõigati välja laparoskoobiliselt.
valud olid mitu kuud enne oppi ja peale oppi jätkuvalt. neelas sondi ja leiti helico bakter ning väga tugev maopõletik.
nüüd juba mitu kuud mitte midagi inimene süüa ei saa, sest kõik ajab hirmsaid valusid, juba on valud vasakul pool rindkeres.
süda kontrollitud, kopsud ka.
millised on peamised toitumissoovitused maopõletiku korral ja siis kui sapp on opereeritud? tablettravi ilmselt valusid ei põhjusta, sest valud tablettidega hullemaks pole läinud vaid samal tasemel nagu enne oppi.
Tänud vastuse eest

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gastriidi korral on vaja toidu valikut piirata ja kasutada enam kuumtöötlusega toiduaineid. Ägeda põletiku korral eelistada püreeritud toite. Kui põletikunähud on taandunud, siis võib jätkata tavatoiduga. Sapipõie puudumine ei ole takistuseks, et normaalselt toituda.
Lisan ülevaate sapi toimemehhanismide kohta ja nimekirja ohutoiduainetest ja toitudest, mis võivad põhjustada seedevaevusi.
Sapp on vajalik seedimiseks. Kui sapipõis kui reservuaar sapi kogunemiseks on eemaldatud, siis maksasisesed sapiteed toodavad sappi edasi. Maksas moodustub 0,5-0,6 liitrit sappi päevas, mida kontsentreeritakse 10 korda tihedamaks. Sapp sisaldab sapphappeid, sapipigmente, letsitiini ja kolesterooli. Toidu seedimise faasis väljutatakse sapp reflektoorselt kaksteistsõrmik-soolde ehk duadeenumi. Sapi väljutamist stimuleerib eriti praetud rasvane toit ja kiudaineterikas toit. Sapi koostisainete kontsentratsioon sõltub söödava toidu iseloomust.
Toit olgu kolesteroolivaene,  kiudaineterikas, mitmekesine ja mõõdukas koguses, välja arvatud ohuained. Sageli mõni toiduaine suurtes kogustes ei sobi, küll aga mõõdukas koguses sobib. Süüa tihti ja vähem. Küpsetamine, aurutamine, grillimine ja hautamine parandab seedivust. Ei soovitata kasutada piima ja piimatooteid. Krooniliste vaevuste korral ei soovitata pidada ranget dieeti. Toit peab sisaldama rohkem kiudaineid. Vajalik on ka normaalne lauavee, mineraalvee ja lahjendatud mahlade joomine.
Mittesoovitavad on gaase moodustavad toiduained ja neist valmistatud toidud nagu kuivatatud oad, herned, oasupp, hernesupp; kaalikas, rõigas, mais, toores mugulsibul, õun, pirn, apelsin, kiivi, maasikas, redis, paprika, hapukapsas, hapukurk, maks, toores munakollane, pähklid. Mittesoovitatavad toidud on lisaks ka praetud kartulid, friikartulid, rasvas praetud pannkoogid ja bliinid, sõrnikud, makaronid, rasvane hapukoor ja  majonees, halvaa, rasvased vorstid, suitsusink ja suitsukala, lihapirukad, pizzad, värske sai ja kreemikoogid, hapendatud leib, süsivesikuterikkad gaseeritud joogid, limonaadid, alkohol ja õlu, liiga külmad joogid tühjale maole, jäätis, kontsentreeritud naturaalsed mahlad (eriti õuna, apelsini-), suhkruasendajad: sorbitool, ksülitool, maltitool, aspartaam, tugevalt vürtsitatud toidud.

Anonüümne

15. märts 2013

Tere,

mul diagnoositi mõnda aega tagasi põlves villoorne sünoviit. Kannatasin selle käes pool aastat, kuid siis tehti artoskoopia ja see aitas. Põlv pole rohkem valu teinud. Nüüd aga lõi mingi haigus sõrmedesse. Sõrmed on valusad ja paistes, kätt rusikasse panna ei saa. Aeg-ajalt on ka kerge palavik, nagu oleks põletik sees. Reumatoloog kirjutas mulle raviks Reliflexi ja Medroli.
Ma püüaks alati võimalikul juhul ilma tablettideta läbi ajada, kuid alustasin siiski hetkel ravi. Enne ravi alustamist jälgisin ühe nädala väga rangelt oma toitumist ja sõin ainult põletikuvastaseid toite- köögiviljad, lõhe, mate tee jne. Jätsin kõik põletikku tekitavad toidud ja pool-fabrikaadid menüüst välja. Selle nädala lõpuks kadus valu mu sõrmedest.
Tahaksingi teada, kas see võis olla kokkusattumus või oleks tõesti võimalik liigesehaigus kontrolli alla saada vaid toitumist karmilt jälgides ja ravimid kõrvale jättes?
Lisaks, kas Eestist leiaks mõne spetsialisti, kes just põletikuvastase toitumise osas nõu oskaks anda?
Tänud!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Peamine soovitus on ikkagi ravida reumatoloogi või ortopeedi ettekirjutuste ja raviskeemide abil.
Toitumise osas ei ole otseselt selliseid toite ega toiduaineid, mis vähendavad valu või ravivad liigese põletikku. Aitab kehakaalu normis hoidmine, et vähendada koormust liigestele. Toitumise osas soovitan jälgida menüü tervislikkuse põhimõtteid: toiduportsjonite tasakaal, toiduainete valikul mitmekesisus. Piirata võiks rasvarikaste lihatoodete ja ka nisujahu osakaalu menüüs.

Anonüümne

4. märts 2013

Tere!

Mul on mure seoses oma 9kuuse lapsega. Nimelt teisipäeva öösel jäi ta haigeks kuni reedeni. Peale seda ilmnesid lapsel imelikud punased täpid, mis on kõrva taga laogulised veidi. Levivad hetkel kõrva taga kuni kaelast kõhuni ja seljani-pepuni. On hakanud tulema ka õlavarrele ja hüppeliigestele jala peal. Magamise ajal muutuvad heledamaks aga kui ülesse tõuseb mõneks ajaks, siis tulevad nähtavale. Laps heas tujus, ei sügele. Haiguse ajal oli oksendamist.
Millest see on – kas allergia või viiruslööve? Ma nii kardan allergiat kuna siis peaksin toitudest loobuma ise ja ka lapsele antavast lisatoidust ning ootama kuni lööve kaob ning siis hakata taas ükshaaval proovima. Ma ei tea kaua lööbe taandumiseni aega läheb et anda talle süüa ning näha mille vastu allergia on. Väga mures olen. Varem pole sellist asja olnud.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ilma last nägemata (ning võib-olla ka teatud analüüse tegemata) ei ole kindlasti võimalik öelda, millest täpid tulnud on. Suure tõenäosusega võivad sellised täpid pigem olla siiski seotud palaviku ja haigusega, mitte allergiast tingitud. Soovitan südame rahustuseks pöörduda võimalikult ruttu lastearsti poole, kes teeb selgeks põhjuse ning allergiakahtluse korral annab edasisi soovitusi.

Anonüümne

1. märts 2013

Tere,

olen 43-aastane naine. Olen terve elu olnud hea figuuriga ja terve inimene, umbes 2,5 aastat tagasi oli elus väga stressirohke periood ja ootamatult algasid kummalised gaasivalud, tekkis jõuetus ja väsimus, liigesevalud ning kaalutõus – keha läks justkui paiste. Kuna perearsti tehtud proovid ja analüüsid ühtki viga ei leidnud, elasin 1,5 aastat nagu letargias kuni viimaks taipasin, et kõht hakkab valutama alati pärast müsli või leiva söömist. Loobusin katse korras teraviljast ja olen nüüd peaaegu aasta olnud teraviljavabal dieedil. Sain hiljem teada, et oleksin pidanud alustama teisest otsast ja laskma teha analüüsid, aga nüüd pole sinna vist enam midagi parata – iga kord, kui teravilju söön, saan kõhuvalu ja seda pikaajalisemalt üle elada ma enam ei soovi. Enesetunne on paranenud, väsimus taandunud, energiat on mõõtmatult rohkem. Pealegi on kaal tasapisi langenud, mis teadagi teeb rõõmu. Ma ei suuda aga internetist materiale otsides siiani taibata, millega siis ikkagi tegu? Tsöliaaklia puhul rõhutavad kõik materjalid ühest suust kõhulahtisust ja kaalulangust, aga minu keha reageerib täpselt vastupidiselt?
Tänavu jaanuaris põdesin kergel kujul mingit kõhutõbe ning selle järel muutus enesetunne jälle halvaks – gaasid, väsimus, kaalutõus. Pika enesevaatluse tagajärjel leidsin, et seekord olen sõjas piimatoodetega ja on tekkinud laktoositalumatus. Loodan siiski kirjandusele tuginedes, et tegemist on sekundaarse laktoositalumatusega, mis pärast mõningast dieeti kaob?
Pika jutu järel ka küsimus: kas olen seni asjadest õigesti aru saanud ja õigeid valikuid teinud? Kas peaksin oma haiguse teemadel suhtlema endokrinoloogiga (perearst ei tundunud asjaga liiga kursis olevat) või pole mõtet, sest juhised on niigi selged: mitte süüa teravilja ning hetkel ka laktoosi sisaldavaid toiduaineid? Mis tõbi mind vaevab, kui tegu pole tsöliaakliaga?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõik kirjeldatud tunnused on väga iseloomulikud soolehaigusele.
Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on päriliku eelsoodumusega haigus, mille puhul sageli kaasneb sekundaarne laktoositalumatus. Selle haiguse puhul on rangelt keelatud süüa gluteeni sisaldavaid teraviljatoite (oder, rukis, nisu ja kaer), aga sageli tuleb vältida ka laktoosirikkaid toite.
Omal käel alustatud dieedipidamisest ei piisa, muidu võib jääda avastamata ja ravimata tegelik haigus. Soovitan kindlasti registreerida  gastroenteroloogi (mitte endokrinoloogi) vastuvõtule, et kontrollida soolehaiguse olemasolu suhtes.
 

Anonüümne

23. veebruar 2013

Tere.
Käisin hiljuti allergiatesti tegemas ja sain teada, et mul igasuguste õietolmude jne vastu allergia.
Nüüd küsimus selles, et mul Teraviljade segu : 11mm – allergia. Kas ma peaksin vältima nisu ja selliseid tooteid? Tervis viimase 2 aasta jooksul kordades halvemaks läinud – pähklite vastu tuli suht hiljuti reaktsioon ja nüüd ei oskagi midagi enam teha. Olen vältinud kõike mida vaja aga allergiatestis näitab ,et teraviljade segu vastu ka – ehk gluteeni vastu võib isegi olla ?
– Vanus 19 , ülekaalu jne pole, teen trenni jne. Kurk on 1-3x kuus valus ja raske samuti ka rääkida. Tavaliselt ei aita need kurgurohud.

– Mida edasi teha ? Kuhu pöörduda, et saada teada veel põhjalikumalt kui praegu .

Parimat soovides
1.1

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kokkupuutel allergeenidega esinevad üldjuhul silmade kipitus, allergiline nohu, nahanähud, raskused hingamisel vm. Kui neid nähte ei ole, siis ei ole tegelikult ka allergiat, vaid võib olla tegemist toidutalumatusega. Kas allergiatestid tegi allergoloog? Sellisel juhul oleks pidanud tema andma ka vastavad toidusoovitused. Kui teste ei teostanud õppinud allergoloog, siis pöörduge perearsti vastuvõtule, kes suunab Teid diagnoosi täpsustamiseks allergoloogile.
Põhimõtteliselt saab ka ise välja selgitada, mille vastu olete allergiline või ülitundlik. Selleks oleks vaja ajutiselt jätta välja menüüst kõik toidud, mis Teil teadaolevalt allergiat põhjustavad ning lisaks enimlevinumad allergeenid. Kui nähud kaovad, siis hakata ükshaaval toite tagasi panema ning vaatama, millise puhul nähuda tagasi tulevad, millise puhul mitte ning vastavalt sellele kujundada oma lõplik toidusedel. 

Anonüümne

18. veebruar 2013

Tere.
Kuidas peaks toituma mees (60 a), kel on diagnoositud pankrease kasvajas (II) ja mida on opereeritud. Läbitud on ka keemiaravi. Kaalukaotus on kuskil paarikümne kilo ringis. Viimastel kuudel on jäänud see stabiilseks. Ilmnenud on jalgade paistetus. Kas seda võib mõjutada ka toitumine?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna ei tea, kui palju on eemaldatud ja kas on ka pankrease süsivesikute ainevahetus häiritud, siis soovitus jääb kahjuks veidi üldsõnaliseks. Kindlasti on vaja pöörduda perearstile, et selgitada jalgade paistetuse põhjus.
Pärast pankrease operatsiooni on oluline  õige  toitumine, et vältida kaasnevaid komplikatsioone: kehakaalu langus, toitainete defitsiit, seedehäired. Kindlasti on vaja korduvalt kontrollida veresuhkru taset ja vere hemoglobiini väärtusi. Kuna on olnud suur kaalu kotus, siis taastumine võtab kauem aega. Jalgade paistetus viitab vee ainevahetuse häirele. Kontrollida neerufunktsiooni.
Dieedi osas soovitused ehk nn kerge normaalne toitumine:
1. Süüa regulaarselt, kuid toidu kogused olgu väikesed – 200-300 grammi korraga. Vedeliku vajadus 1,5-2 liitrit päevas.
2. Toidukordade arv võiks olla suurem 5-6-8 korda päevas.
3. Tähtis on toidu kvaliteet. Toit peab sisaldama valke, rasvu (eriti oomega-rasvhappeid) ja süsivesikuid, et tagada vajalik energiahulk (60 kg inimesele 2200-2600 kcal.
4. Kasutada pankrease ensüüme, et tõhustada toitainete omastamist
5. Kasutada toidu tõhustamist rasvlahustuvate (A, D, E, K) ja B-grupi vitamiinide osas.
6. Kuumtöötlusega toit on kergemini seeditav.
7. Vältida rasvade korduvat kasutamist praadimisel.
8. Toit olgu kiudaineterikas, sisaldagu karotenoide (nt porgand, kõrvits, paprika). Sobivad salatid aurutatud kujul (brokoli, paprika, tomat, porgand, peet, kõrvits).
9. Maitseaineid (vanillliin, kaneel, ingver, suhkur, sool, maitseroheline) võib  kasutada toidu maitsestamisel, kuid mõõdukalt.

Anonüümne

12. veebruar 2013

Tere,

mida peaks sööma deabeet 2 korral ja kas on kasulikud: kanepiseemneõli, kookosrasv väheses koguses, nelk, kaneel, ingver?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Arvestades kaasaegseid teaduslikult põhjendatud üldisi- ja südamesõbralikke veresooni säästvaid soovitusi krooniliste haiguste korral nagu südamehaigused, neeruhaigused, diabeet, rasvtõbi jms., siis kanep, nelk, vaniliin, ingver, kaneel on väga tuntud oma hea toitainelise koostise poolest. 
Kanepiõli kapslid ja kanepi proteiinipulber on hea valkude ja aminohapete allikas. Ta sisaldab oomega-3-, oomega-6- ja oomega-9-rasvhappeid. Veresoonte endoteeli kaitsevad, vaniliin, ingver, nelk antioksüdantsete omadustega tuntud maitseained, kaneel. Nad aitavad tugevdada nõrgenenud immuunsüsteemi ja kaitsevad veresoonte  endoteeli oksüdatiivse stressi korral.
Südamearstid ja toitumisteadlased soovitavad kasutada neid võimalikult puhtaid looduslikke aineid toitude valmistamisel, maitsestamisel  ia igapäevase menüü rikastamisel krooniliste haiguste korral, aga samuti  teise tüübi diabeedi korral.

Anonüümne

11. veebruar 2013

Tere,oled 70.aastane naine,kaalun 78kg 164 pikk.Probleem selles,et olen,
refluxsi haige 5 aastat.Mul on kõrist tulev pidev kõksimine,
magamise ajal ei ole kõksimist.Kuidas saada sellest kõksimisest või luksumisest lahti.Kuidas toituda,mida süüa,mida mitte või mida ette võtta.

Lugupidamisega.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Reflukhaiguse korral on tähtis, et söödavad toiduportsjonid oleksid väikesed  (üks toidukord 300 g) ning sööma peaks regulaarselt, vähemalt 2,5 tunni tagant. Soovitan süüa  seistes ja peale sööki jalutada. Toiduvaliku osas on soovituslikud hautatud ja keedetud toite. Vältida tuleks liig hapusid toite, tugevalt praetud ja rasvaseid toite, gaseeritud jooke. Ei sobi vürtsikad ja raskesti seeditavad toiduained. Seega oleks hea oma toiduvalikust välja jätta limonaadid, hapukapsad, pipar, ketšup, oa-herned, kaalikas, toores salat, hapu leib, must kohv jms. Hapet aitab neutraliseerida ka ühe toore kartuli mahl, mis on koheselt valmistatud/pressitud ja kohe joodud. Kui esineb ülekaal, siis on vaja kehakaalu langetada nii, et vööümbermõõt oleks normis. Soovitan perearstiga nõu pidada, kas vajate täiendavaid uuringuid ja lisaks toitumisele ka mao ülihapesust neutraliseerivaid ravimeid.