Tervislik toitumine

Anonüümne

21. mai 2014

Tervislik toitumine

Tere,

Olen näinud toitumisnõustajate soovitusi kus soovitatakse süüa valikuliselt liha,kala,muna või juustu ainult köögiviljadega ja järgneval toidukorral teraviljatooteid koos köögiviljadega. Kas sellisel soovitusel on ka mingisugust mõtet ?

Teiseks, ma veedan väga suure osa oma ajast Prantsusmaal ja rukkileiva leidmine on suure tõenäosusega võimatu. Samas loen, et rukkileiva osatähtsus toitumises peaks olema üsna suur. Millega võiksin rukkileiba asendada Kesk-Euroopas ? Siiani olen söönud peamiselt näkileiba.

Aitäh !

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Erinevate toitude eri ajal söömise eeliste kohta ei ole olemas teaduslikke tõendeid. Organism on kohandunud sööma segatotu – amülaasid teavad, et peavad lagundama tärklist, lipaasid, et lipiide jne. Kui tunnete end paremini erinevaid toite eraldi süües, siis keegi seda ei keela ka.
Rukkileiba soovitatakse ennekõike kiudainete, B-grupi vitamiinide, osade mineraalainete, aga ka fütotoitainete saamiseks. Kiudaineid saab ennekõike täisteratoodetest – seega katsuge leida poest täisteratooteid, vaadake ka pakendilt, et oleks palju kiudaineid sees. B-grupi vitamiinide ja erinevate mineraalainete parimaid allikaid saate vaadata siit.