Toitumine ja tervis

Anonüümne

3. märts 2015

Toitumine ja tervis

Tere!
Olen 31. aastane 166 cm naine, kaalun ca 52 kg. Minu üldkolesterooli näitaja oli viimasel mõõtmisel 7,2. Ülejäänud kaks kolesterooli näitajat olid normis. Toitun enda meelest tervislikult, sh täisteravilju ning köögivilju; küll aga armastan väga süüa taluvõid (paksult leiva peal). Samas, söön üsna vähe liha ning muid piimatooteid. Kuskilt peab ju ka rasva saama:) Mida soovitaksite? Kuidas suhtute taluvõisse? Olen arvanud, et see on igal juhul parem leivakate kui transrasvadega margariin. Suur tänu vastuse eest!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi arst Kristel Ehala-Aleksejev: “Vajalik oleks siiski teada LDL (“halva kolesterooli”) ja  HDL (“hea kolesterooli”) suhet, kuigi mainite, et need näitajad olid korras. Kui üldkolesterooli tase tõuseb  > 7 mmol/l, on enamjaolt LDL/HDL suhe paigast. Kui rääkida toidust, siis mõjutavad kolesteroolitaset kõige enam loomset päritolu rasvu sisaldavad toiduained. Mida kõrgem on mainitud  toiduainete rasvaprotsent, seda enam me ka kolesterooli saame. Me ei saa vaadata võid muust toidust eraldi. Lisaks tuleb võtta arvesse päevast muude  piimatoodete kogust, lihatooteid, muna. Väide, et sööte üht või teist toodet vähe, ei anna ülevaadet tegelike koguste kohta. Igal juhul ei peaks võid olema päevases menüüs üle 10 grammi päevas. Tänapäeval on margariine ja  määrdeid väga erineva kvaliteediga, kuid kui eelistate võid, siis peate jälgima koguseid. Sageli ei mõelda sellele, et ka erinevad saiad ja pagaritooted, mille valmistamiseks on kasutatud võid, võivad mõjutada vere kolesteroolitaset. Kuigi te neid oma kirjas ei maini, tasub seda teada.”