Kehakaal

Anonüümne

9. oktoober 2013

Kehakaal

Tere!

Mis rasvu on ikkagi kasulikum-ohutum süüa kui soovid kaalust maha võtta – kas võid või taimset õli? Sest minu jaoks dilemma on selles, et õli koostisest on 100% rasv aga või paki peal on tihtipeale kirjas, et rasva sisaldus on näiteks 82% või isegi vähem. Samuti olen teadlik, et need on erinevaid liike rasvad.

Tänud ette,

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Loomset päritolu rasvades (või) on ülekaalus küllastunud rasvhapped ning taimset päritolu rasvades (pähkild, seemned, õlid, aga ka kalarasv) küllastumata rasvhapped. Üldiselt kipuvad inimesed küllastunud rasvhappeid saama soovituslikust rohkem, kuna neid leidub ka peitrasvade koostises loomset päritolu toitudest (piima- ja lihatooted). Kui soovite kaalu alandada, siis on mõttekas leiva katterasvast täielikult loobuda ning kasutada selle asemel näiteks vähesel määral toorjuustu. Toiduvalmistamise viisidest on soovituslik eelistada küpsetamist,hautamist, keetmist ja aurutamist praadimisele. Kui vähegi võimalik, siis ka praadimisel kasutada õli võimalikult vähe või üldse mitte. Õli võiks pigem väheses koguses lisada salatitesse. Samuti võiks rasvade saamiseks (kuna neid on igal juhul organismil vaja) eelistada väikest kogust seemneid-pähkleid päevas ning nädalas 2-3 korral süüa kala. Kalades leiduvat rasva ei pea kartma, kuna see sisaldab vajalikke oomega-3-rasvhappeid ning D-vitamiini. Kui päeva jooksul kasutada võid-õli väga väikestes kogustes (10 grammi), siis tegelikult ei ole vahet, kas kasutatakse võid, õli või määrdemargariini, sest saadava energia vahe nii väikeste koguste puhul on üsna väike ega mõjuta oluliselt kehakaalu.