Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

20. oktoober 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

mind huvitab see, mis ei peeta suitsuliha väga tervislikuks ja soovitatakse süüa vähe. Mis aineid (kahjulikud/kasulikud tervisele) kodus suitsutatud või BBQ-ahjus tehtud liha võib sisaldada ja kui tihti võiks suitsuliha/kala pakkuda väikelastele?

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Suitsutatud liha- ja kalatooted võivad (olenevalt tehnoloogilisest protsessist) sisaldada kantserogeenseid (so vähkkasvajaid tekitavaid) ühendeid. Kui selliseid tooteid tarbida väikestes kogustes ja harva, organism on tugev ja tarbitakse piisavalt puu- ja köögivilju, siis ei tohiks need tervisele ohtu kujutada. See, mis kogusest-sagedusest alates toode tervisele ohtu kujutavaks kujuneb, on väga individuaalne ning sõltub kindlasti ka konkreetsest tootest. Väikelapsed võrreldes täiskasvanutega saavad neid võimalikke kahjulikke ühendeid oma keha kilogrammi kohta palju rohkem, samuti pole nende organism ja selle kaitsemehhanismid veel väga hästi välja arenenud.