Menüü

Toitumine luu- ja lihashaiguste korral

Vanemaealistel inimestel esineb sageli osteoartroosi, reumatoidartriiti, liigeste kangust, lihaste- ja kõõluste jäikust.

Tasakaalustatud mitmekülgne dieet on oluline ka luu- ja liigesehaiguste ennetamisel. Tasakaalustatud dieediga on võimalik parandada kõhr- ja luukoe ainevahetust ja soodustada liigesevedeliku moodustamist.

Soodsat mõju avaldavad toidud, mis sisaldavad oomega-3-rasvhappeid, A, C- ja E-vitamiine ning tsinki, magneesiumi, seleeni ja vaske. Tuleb aga arvestada, et kui polüküllastumata rasvhappeid liigselt tarbida, võivad liigesevaevused süveneda.

Kõigi toitainete vahekorrad peavad vastama üldistele soovitustele, kuid toidugrupisisese valiku tegemisel tuleb vältida mittesoovitatavaid toite ja pöörata rohkem tähelepanu soovitatuile.

Toitumisvead soodustavad luu- ja liigeste haiguste teket ja süvenemist.

Soovitatavad toiduained:

  • oomega-3- ja oomega-6 rasvhappeid sisaldavad toidud: lõhe, makrell, pähklid ja seemned;
  • linnuliha;
  • kanamunad (parimad on oomega-3-rikkad tervisemunad);
  • kaunviljad, sojatooted;
  • oleiinhapet, linool- ja linoleenhapet, E-vitamiini ja karotenoide sisaldavad taimsed õlid: rapsi- ja oliiviõli, viinamarjaseemneõli.

Ebasoovitavad toidud:

  • lihasaadused (lihakonservid, keedu- ja salaamivorstid);
  • rasvane piim, rasvased piimasaadused;
  • loomset päritolu rasvad (v.a kalarasv);
  • suitsutatud liha- ja kalatooted;
  • liigne nisujahu kasutamine;
  • ühekülgne toitumine