Menüü

Eakate vaegtoitumine

Vanemas eas mehi ja naisi ohustab vaegtoitumine, seda eriti siis, kui nad elavad üksi.

Vaegtoitumist põhjustavad mitmed tegurid nii üksikult kui ka kombineeritult. Sagedamini tekib olukord, kus eakad söövad liiga vähe ja ühekülgselt kas halva toiduvaliku või rahapuuduse tõttu, haigustest tingitult, halva suu ja hammaste olukorra tõttu või siis üksindusest ja suhtlusvaegusest.

Eakate vaegtoitumust jagatakse neljaks:

  • pikaajaline vaegtoitumus, mis on tingitud kas teadmatusest, oskamatusest või toidupuudusest;
  • äge alatoitumus, mis on seotud erakorralise sündmusega, nt operatsioon, abikaasa surm;
  • teatud üksikute toitainete puudus;
  • haiglas saavutatud tasakaalu järel koduse hoolitsuse puudumisel.

Alatoitumusele viitab see, kui inimesel on kehakaal lühikese aja jooksul langenud rohkem kui 3 kg.

Füüsilistest põhjustest on toitainete vaeguse tekkimine tingitud hammaste halva olukorra kõrval vähesest väljas käimisest, oksendamisest ja iiveldusest, seedeorganite operatsioonidest ning kroonilistest haigustest.

Psüühilistest teguritest mõjutab seda depressioon ja üksindustunne. Ravimid võivad põhjustada toitainete imendumise halvenemist, samuti alkohol, suitsetamine ja liigne kohvijoomine.

Peale selle halveneb toiduvaliku ja toiduvalmistamise oskus mitmetel põhjustel (nägemise nõrgenemine, käte värisemine või liigeste valulikkus).

Majanduslikud põhjused võivad raskendada näiteks liha, kala ja piimatoodete, puuviljade ja marjade ostmist. Vähe süüakse marju, puu- ja köögivilju. Vaegtoitumuse põhjuste selgitamine aitab abistamiseks vajalikke meetmeid rakendada. Põhjusi on vaja selgitada nii tervise halvenemise ja organismi vastupanuvõime vältimiseks kui ka hoolduse ja abi korraldamiseks kodus või hooldusasutuses.

Toitumuslike riskide hindamiseks on Judith Brown (2002) soovitanud testi toitumusliku seisundi hindamiseks (Determine your nutritional health), milles kümnele küsimusele vastamisega saab teatud arv punkte.
Igale jah-vastusele vastab tabelis number, millele tuleb ring ümber tõmmata ja tulemused liita ning nende liitmisel saadud skoor 0–2 näitab normaalset olukorda, 3–5 mõõdukat toitumislikku riski ja skoor üle 6 näitab kõrget toitumuslikku riski.