Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

10. aprill 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Vaatasin hirmuga, et 100 grammis rapsiõlis on ca 828 kcal. Seega ühes keskmises supilusikatäies on 14 grammi, ehk siis tervelt 117 (!!) kcal. Armastan risotto riisi enne keetmist ja siis pärast keetmist natuke õli sees kuumutada. Ilmselgelt kõik need 5 kuni 7 lusikatäit ei imbu kohe riisi sisse, kuid siiski tekkis mul küsimus – kui palju praadimisel/keetmisel kasutatavast õlist siis lõpuks toiduga minu taldrikule jõuab? Ilmselt tundub, et olen oma õliarmastusega üle võlli pannud…?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi vanemteadur Tiina Lõugas: “Teie aritmeetikast lähtuvalt lisate risotoriisi kuumutamisel kuni 98g (7spl) õli. Ei saagi päris täpselt aru, kui väidate, et “ei imbu kohe sisse”.
Kui praadimisel pannile midagi alles ei jää, siis jõuab kõik see ka Teie taldrikule. Üldiselt keedetud toiduained imavad praadimisel õli enam kui toored toiduained ning seotud on see veesisalduse ja toiduaines sisalduva tärklisega.
Tavaliselt “praetakse” riisi enne vedeliku lisamist, aga seejuures kasutatakse 1-2spl õli. See takistab terade kokkukleepumist. Kogu õli kindlasti ei imendu. Peale keetmist praadimisel on kindel, et kogu õli imendub, seotud on see tärklise olekuga. Sellise kasutuskoguse juures tasuks kindlasti mõelda õlikoguse vähendamisele.”