Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

19. jaanuar 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tervist!
Kas vastab tõele väide, et kaerahelbeputru ei tohiks teha mitte piima vaid veega? Olen seda kuulnud siit-sealt tervisliku toitumise nõustamisega seotud inimestelt ja nad väidavad põhjuseks olevat selle, et piimaga tehtud herkulapuder läheb sooltes käärima. Veega tehtud pudruga sellist protsessi aga toimuda ei tohiks. Ja kui see väide tõele vastab, siis kas see kehtib ka teiste kõikvõimalike toiduainete puhul, millest saab teha putru (mais, hirss, manna, riis, speltanisu jne)? Kui Teil on veel mingeid pudru tegemisega seotud nõuandeid, siis need on väga teretulnud, kuna eeskätt küsin neid küsimusi just seetõttu, et tahan hakata putru tegema 1,2 aastasele lapsele. Siiamaani sõi ta Milupa pudrupulbritest tehtud putru nii vee kui ka lehmapiimaga ja mitte mingeid komplikatsioone pole olnud. Muutust tahaks lihtsalt seepärast, et perega koos hommikul kõigile ühte putru teha. Muide, mida arvate spetsiaalselt beebidele mõeldud pudrupulbritest? On see “ersats” või kõlbab sama hästi kui tavaline puder – lihtsalt on kergem valmistada. Küsimus tekib mul just siinkohal, et pulbrit ei keedeta pudruks – kallatakse lihtsalt vedelik peale. On see ok ja mida arvate koostisest?

Ette tänades,

Maria

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selle kohta, et piimaga tehtud pudru peaks kõhus käärima minema, teaduslikke tõendeid ei ole. Küll aga võib piima söömine iseenesest mõnedel inimestel, kes laktoosi ei talu, tekitada vaevusi (kõhupuhitust, kõhulahtisust vm), mida võidakse pidada käärimiseks. Enamik väikesi lapsi talub laktoosi hästi ning kui rinnapiima joomise lõpetamisel jätkatakse piimatoodete tarbimist, talub inimene laktoosi ka vanemas eas, kuigi selle taluvus vanuse suurenedes üldjuhul väheneb.
Poes müüdavaid lasteputrude koostist eriti kommenteerida ei oska, kuna imikute ja väikelaste toitumine on tegelikult lastearstide pärusmaa. Ilmselt on sellistel pudrusegudel võrreldes ise valmistatud pudruga nii eeliseid kui ka puuduseid, kuid see sõltub ka konkreetsest pudrust. Kuigi neid on kergem valmistada ning osad neist võivad olla ka rikastatud, et suurendada laste vitamiinide-mineraalainete saamist, siis ise pudru valmistamine tuleb kindlasti odavam ning raske on öelda sedagi, kas ja kuivõrd rikastatud putrudest saadavad toitained ka imenduvad ning seetõttu võiks nende toitainete saamine sealt suurem kui ise valmistatud putrudest.
Kui kodus ise putru valmistada, siis mõned soovitused. Väikelastele ei ole soovitatav pudrule lisada soola ning suhkrugagi võiks olla tagasihoidlik. Kui kardate valmistada putru piimaga, võite valmistada seda vabalt ka ainult veega, kuid siis peaks laps siiski päeva jooksul saama piima või teisi vedelaid piimatooteid, lisaks ka näiteks kohupiima, kodujuust või juustu. Kuna kasvavad lapsed vajavad rasvu, võite lisada pudrusse pisut õli või võid. Pudru peale sobivad väga hästi värsked või külmutatud marjad. Pudru maitsestamiseks võib lisada sellesse kuivatatud puuvilju ja marju, kui olete kindel, et laps neid endale kurku ei tõmba.