Varia

Inge

5. september 2017

Varia

Tere
Loen, et “NutriData toidu koostise andmebaasi andmeid kasutatakse riikliku toitumispoliitika elluviimisel, toidutööstuse esindajate poolt toidutoodete toitainelise koostise arvutamisel “. Innukalt soovitatakse süüa kala, aga kas olete tähele pannud, et üldiselt on kalasöömine tehtud tootjate poolt väga keeruliseks. Praegusel ajal elab ühes majapidamises järjest vähem inimesi, tihti elatakse üksi või kahekesi, kõik pereliikmed ei pruugi ka kala armastada. Kala pakendatakse aga suurtesse pakenditesse, peale kirjutatakse, et avamisel tarbida kõige hiljemalt 24 tunni jooksul, teisel jälle, et paari päeva jooksul. Peab ikka tõeline kalahull olema, et ühe päevaga kõige väiksem sprotikonserv ära süüa. Tegelikult eelistaks enamik inimesi võtta iga päev leivale näiteks kaks sprotti. Toidu ohutuse mõttes ja inimeste tervisele mõeldes on ju lausa kahjulik soovitada inimestel osta kala, sest tõenäoliselt süüakse kalatoode ära poolenisti riknenult või siis süüakse liiga palju liha liiga lühikese aja jooksul. Mida arvavad sellest riikliku toitumispoliitika elluviijad?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Pakendi suure küsimus ei ole jäänud tähelepanuta. Toitumise rohelise raamatu (mis on riikliku poliitika veel kinnitamata dokument) koostamise raames käsitleti pakendi suuruse küsimust ja see lülitati dokumenti  peaasjalikult eakate toitumise peatükis, kus on ühe eesmärgina välja toodud: Eakatele suunatud väikepakendite ja kergelt avatavate toodete arendamine. Loomulikult ei pea sellest kasu tõusma vaid eakatele, vaid ka kõigile väiksematele leibkondadele või üksi elavatele isikutele.