Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

19. september 2012

Toit ja toidu valmistamine

TERE.

Soovin rohkem teada kookoserasvast ja-õlist. Erinevad allikad annavad eri infot. Millised on praegu teadlaste seisukohad? Ostetakse küll palju kui poes ringi vaatad ja süüakse lausa lusikaga purgist. Mind aga teeb ettevaatlikukus, et on tahke rasv ja küllastanud. Kas on vahet ka puhastatud kookoserasval ja külmpressitud kookoseõlil.
Ette tänades.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Seda teemat ei ole veel põhjalikult uuritud ning seetõttu annavad erinevad allikad tõepoolest vastuolulist infot. Ühest küljest sisaldab kookosrasv palju küllastunud rasvhappeid, mille tarbimist soovitatakse piirata, kuna nende liig toidus seostub suurenenud südame-veresoonkonnahaiguste risikiga. Teiselt küljest näitavad mõned teadusuuringud ka seda, et erinevad küllastunud rasvhapped käituvad organismis erinevalt ning kookosrasvades ülekaalus olev laurhape võib olla just pigem südame-veresoonkonnahaigusi ennetava efektiga. 
Üldjuhul kehtib kõikide õlide puhul reegel – rafineeritud õliga tohib praadida, külmpressitud õliga mitte, see sobib pigem salatitesse. 
Ja toitumises üldse on üheks põhimõtteks mõõdukus, mis tähendab, et ühegi toiduga, mis võib isegi mõnel hetkel olla kuulutatud “imetoiduks”, ei tohiks liialdada.