Tervislik toitumine

a.

18. jaanuar 2016

Tervislik toitumine

Tere, mul on küsimus seoses mahladega. Tean, et üldiselt soovitatakse mahla asemel juua vett ning poemahlale soovitatakse eelistada värskelt pressitud mahla, sest see sisaldab vähem suhkurt ning rohkem vitamiine ja kiudaineid. Üldiselt aga kui vaadata internetis erinevaid mahlasid võrdlevaid tabeleid, siis tavaliselt võrreldaksegi omavahel poes müüdavaid mahlasid ja toormahla. Kuidas aga on lood kodus tehtud mahladega nagu näiteks läbi keedetud õunamahl ja aurutamisel saadud punase sõstra mahl jne, millele ei ole lisatud suhkrut, kuid mis säilivad kauem kui toormahl? Kas sellised mahlad on samal tasemel poe mahladega oma vitamiini, kalori, kiudaine jms sisaldusega või on need veidi tervislikumad siiski?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Poes müüdaval mahlal ja kodus (vee ja suhkru lisamiseta) tehtud mahlal ei tohiks olla väga suurt vahet, sest mahlale kui sellisele ei tohi ka tööstuslikult valmistades lisada suhkrut. Küll aga tohib suhkrut lisada nektaritele ja mahlajookidele. Seda, kas konkreetses mahlas on veidi enam suhkrut, vitamiine ja kui palju annab ta energiat, mõjutab enim see, millisest puuviljast-marjast on mahl valmistatud – kui küps oli kasutatud vili, kas oli päikeseline või vihmane suvi, mis sorti oli kasutatud, kus see oli kasvatatud jne. Seetõttu ei saa ilma täpseid keemilisi analüüse tegemata väita, et üht või teist ainet on rohkem koduses või poemahlas.