Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

13. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere Tagli!!Minul selline küsimus kas koolilastele 1-4 kl. oleks kasulikum pakkuda joogiks 3,5 % piima,lugesin kuskilt ,et selles piimas valku rohkem.
Sina oskad mulle paremini soovitada miks on 3,5 % kasulikum kui 2,5% või pole vahet??Ette tänades Kõrveküla põhikoolist KAJA MÕTTUS

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eri rasvasusega piimade puhul ei ole vaheks mitte valgusisaldus, vaid siiski seesama rasvasisaldus. Et piimas sisalduv kaltsium imenduks, peab toidus olema piisavalt rasvu ja vitamiini D. Seetõttu soovitataksegi eriti just laste puhul pigem rasvasemat piima.
Teiste piimatoodete puhul võib kasutada ka väiksema rasvasusega tooteid, kuna küllastunud rasvhapete osatähtsus kogu saadavast energiast tuleks hoida alla 10% ning see on võimalik ainult nn loomse rasva piiramise arvelt ehk kasutades rohkem taist lahjat (linnu)liha, kala ning piimatoodetest valides väiksema rasvasusega tooted.