Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

7. august 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
sooviks saada infot erinevate toiduainete asendamise kohta. Eesmärgiks oleks kaalu langetamine ja tervislikum toitumine.
Näiteks soovitatakse valge riisi asemel tarvitada pruuni riisi, tavalise makaroni asemel täisteramakaroni.

Tänades,
Evelyn

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eestis on välja töötatud meie inimestele sobilik toidupüramiid, kus on toidugruppide kaupa esitatud, millisest grupist tuleks toite tarbida enam ja millistest vähem. Kuid lisaks sellele tuleks teha ka õigemaid valikuid iga grupi sees ning seda aitab veidi valgusfooritabel. Mida paremal (ehk siis tumerohelisemas osas) toit asub, seda sagedamini ja/või suuremates kogustes seda võiks süüa. Kollase osa valikud ei ole küll keelatud, aga süüa võiks neid harvem ja/või väiksemates kogustes ning võimalusel eelistada neist helekollase osa toite. Punases osas olevad toidud on keelatud lastele. 
Soovitan ka oma toitumist analüüsida toitumisprogrammiga, siis on hästi näha, millised toidud annavad võib-olla liiga palju rasva või milliseid toite oma menüüsse lisades saaksite piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.
Üldine põhimõte poest toidu ostmisel peaks olema see, et valida võimalikult vähe töödeldud toitu ja valmistada oma toit võimalusel ise värsketest ja/või külmutatud toorainetest. Teraviljatoodetest valida täisteratooteid. Toidugrupi liha-kana-kala-muna osatähtsust võib pisut piirata, kuna kipume sellega liialdama. Vaid kala peaks kindlasti sööma kahel korral nädalas, et saada piisavalt oomega-3-rasvhappeid ning D-vitamiini.