Toitumine ja tervis

Anonüümne

28. oktoober 2010

Toitumine ja tervis

Tere!
sain teada et mul on maohaavandid. See on ju otseselt seotud toitumisega, kuid arst mulle mingit toitumiskava ei soovitanud. Mida peaks ja mida ei tohiks süüa?
Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetarst Liidia Kiisk: “Maohaavandi teke on seotud Helicobacter pylori infektsiooniga, mõnede ravimite (aspiriin) ja mao soolhappe toimega. Peptilise haavandi teke ei ole seotud toitumisega. 
Dieedisoovituste osas ei ole olulisi piiranguid. Haavandi ägenemise ajal soovitame pidada LÜHIAJALIST dieeti – valmistada toidud hautatult või keedetult, vältida praetud toite,  raskesti seeduvad kiudaineterohkeid toiduained (hapukapsas, kaalikas, värske kapsas, oad, herned) ning vürtsitatud toite, kanget oakohvi, gaseeritud jooke ja alkoholiga liialdamist.
Maohaavandi vaibumisel toituda mitmekesiselt:toorsalatid, puuviljad, toormahlad, küpsed puuviljad ja marjad. Köögiviljadest osa keeta, osa toorena. Toiduportsjonid olgu mõõdukad. Toituda vastavalt enesetundele.”