Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

16. juuli 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!Paluksin informatsiooni, mida kasulikku ja kahjulikku annab kala (forelli, lõhe) söömine inimesele? Ja kas kuskilt on võimalik saada andmeid selle kohta, kui suur on Eesti inimeste kalatarbimine?
Tänan, Katrin.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kalad on meile vajalike polüküllastumata rasvhapete (eriti oomega-kolm-rasvhapete) ning D-vitamiini allikaks. Mida rasvasem kala, seda suurem rasvhapete ja D-vitamiini sisaldus. Esimesed omavad suurt tähtsust südame-veresoonkonnale, D-vitamiini on ennekõike vaja selleks, et kaltsium saaks imenduda, kuid tal on ka palju teisi funktsioone.
Väga täpsed kalatarbimise andmed puuduvad. Küll on aga kala tarbimise sagedust võimalik leida Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust 2009/2010 õppeaastal ning Statistikaametist leibkonnauuringute tulemusi kala ostmise kohta. Samuti on võimalik saada kala tarbimise kohta andmeid Toitumise andmekogust, kui valida sealt Toitumisuuringud, siseneda andmebaasi ning teostada otsing.