Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

12. juuni 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Paljusid toiduaineid, mida poes hoitakse toatemperatuuril, soovitatakse peale õhukindlalt suletud pakendi avamist hoida külmkapis. Kas niimoodi peaks tegema ka meega? Kas peale pakendi avamist peaks mett hoidma külmkapis?

Ette tänades

Eve

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi assistent Kaie Martverk: “Kui hoiuruum ei ole niiske ja temperatuur normaalne (kuni 20-22), siis ei pea ka avatud meepurki külmkappi panema. Mee puhul praktiliselt ainsaks riknemise põhjuseks võivad olla osmofiilsed pärmid, mis sobival niiskusel ja temperatuuril võivad hakata arenema ja põhjustada mee käärimist. Poes müüdavad meed on üldiselt teatud kuumutamisprotsessi läbinud ja ei lähe naljalt käärima. Pigem võib selline asi juhtuda värske, eriti suve lõpu meega, mille niiskus on vahel kõrgem (norm on 20, kvaliteetmeel isegi 18 protsenti). Külmkapis (mitte sügavkülmas) võib mett siiski säilitada, kuna mesi on bioloogiliselt aktiivne ja igasugused protsessid on külmas pidurdatud.”