Tervislik toitumine

Anonüümne

21. juuni 2013

Tervislik toitumine

Tere! Olen mures oma isa toitumis harjumuste pärast. Ta nimelt sööb päevas kolm neli korda ainult kohupiima hapukoore ja jõhvikatega. muud toitu ta praktiliselt ei puutu. Et kas selline toitumine on tervislik? Kui pole, siis kuidas see võib tema tervisele mõjuda.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Oleneb, mis on tema eesmärgiks ja kui pikka aega ta selliselt toitub. Sellise toitumise kaks suurimat ohtu on liigne valkude saamine ja väga paljude teiste toitainete defitsiit. Võite ise sisestada toitumisprogrammi tema poolt söödud toidud ja vaadata, mida ja palju ta neist saab ning mille võib ühe või teise toitaine pikemaajaline defitsiit endaga kaasa tuua.
Tihti soovitatakse sportlastele või kaalu alandada soovivatele inimestele kõrge valgusisaldusega dieete, kuid siinkohal tuleks siiski jälgida, et valkude osakaal kogu saadud energiast ei ületaks 20%, sest valkude liig on väga suureks koormuseks kogu organismile, eriti neerudele. 
Mida mitmekesisemalt inimene toitub, seda kindlamalt saab ta kätte kõik vajalikud toitained. Näiteks D-vitamiini piisavaks saamiseks peaks sööma kindlasti kala, kiudainete saamiseks täisteratooteid, paljude vitamiinide-mineraalainete saamiseks puu- ja köögivilju, raua saamiseks liha jne.