Varia

Anonüümne

1. veebruar 2013

Varia

Tere!
Olen 13-aastane tüdruk. Hakkasin hiljuti kasutama toitumisprogrammi. Sealt selgus, et söön liiga vähe kilokaloreid ja rasvasid, valke söön normaalselt, aga süsivesikud on totaalses ülekaalus ja neid tarbin ma üleliia.
Oskate Te soovitada mulle toite, millest hoiduda ja mida süüa, et oma süsivesikud normi saaksin?
Ettetänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Programm arvutab hetkel kahjuks valkude-rasvade-süsivesikute osatähtsused energiast ainult tarbitud energiakoguse põhjal. Lähiajal on plaanis lisada täiendus, kus soovitusest suuresti erineva energiatarbimise korral teeb programm ise automaatselt ümberarvutused ning sellest lähtuvalt soovitused. Kuna Sinu energiatarbimine oli liiga madal ja kuigi süsivesikud sellest moodustasid liiga suure osa, siis suure tõenäosusega tegelikult ei peaks Sa mitte süsivesikute tarbimist piirama, vaid valkude ja rasvade tarbimist suurendama.
Panen siia arvutuskäigu, kuidas see välja selgitada. Oletame, et Su energia tarbimine oli programmi järgi päevas 1400 kcal, valkude osatähtsus toiduenergiast 10%, rasvade osatähtsus 25% ning süsivesikutel 65%. Soovituslik on Sul näiteks saada päevas 2200 kcal.  
Seega Sinu tegelikust energiatarbimisest tuleb valkudest 1400×10/100=140 kcal, mis Sinu soovituslikust energiast moodustab ainult 140/2200×100=6,4% soovitusliku 10-15%E asemel.
Rasvadest saad 1400×25/100=350kcal ehk soovituslikust energiast ainult 350/2200×100=15,9% soovitusliku 25-30%E asemel.
Süsivesikutest saad energiat 1400×65/100=910kcal ehk soovituslikust energiast ainult 910/2200×100=41,4% soovitusliku 55-60%E asemel. 
Ümberarvutuse puhul on näha, et selliste näidisarvude puhul jääks puudu lisaks valkudele ja rasvadele ka süsivesikutest, mille tarbimist tuleks samuti hoopis suurendada, mitte ei tuleks nende saamist vähendada. 
Samas muidugi tuleks vaadata, mis on need allikad, millest süsivesikuid saadakse. Süsivesikuid peaks saama peamiselt teraviljatoodetest (puder, leib), puu- ja köögiviljadest ning vähem suhkrust, maiustustest, karastusjookidest, küpsistest, saiakestest. Rasvade puhul tuleks eelistada kalast saadavat rasva, taimeõlisid, seemneid ja pähkleid.