Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

15. jaanuar 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
mul tekkis selline küsimus seoses kiirtoidu ja rämpstoiduga, et kuidas neid mõlemaid defineerida. Et kas neil on mingit vahet? Ning ka mida nende söömine otseselt võib tekitada ja palju oleks normaalne neid tarbida mingi aja jooksul (nt 1 kuu)?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Eesti toitumis- ja toidusoovituste raamatus termineid “rämpstoit” ega “kiirtoit” defineeritud ei ole. Kiirtoiduks peetakse üldiselt toitu, mida on võimalik kiiresti valmistada ja tarbida. Rämpstoidu all peetakse silmas toitu, milles on vähe vajalikke toitaineid (vitamiinid, kiudained, mineraalained) ning suures koguses vähem vajalikke toitaineid (sool, suhkur, küllastunud rasvhapped) või organismile mittevajalikke aineid nagu nt lisaained. Kui nn rämpstoitu ei tarbita sageli ega suures koguses ning kogu ülejäänud toiduvalik on tasakaalustatud ja mitmekesine, siis ei ole rämpstoidu söömine probleemiks. Sagedus ja kogus sõltuvad aga konkreetsest inimesest ja konkreetsest toidust ning ühtset reeglit siin anda ei saa. Kõige parem on järgida toidupüramiidi, mille kohaselt tipus paiknevaid maiustusi süüa võimalikult vähe ning valgusfooritabelit, mille kollases osas paiknevate toitudega ei tasu samuti liialdada.