Toitumine ja tervis

Anonüümne

18. juuni 2013

Toitumine ja tervis

Tere, mul siis selline küsimus, et mida peaksin sööma kui mul on mao põletik e gastriit. Arst ütles, et pean minema kaheks nädalaks rangele dieedile ja ei tohi rasket toitu süüa. Milline on siis kerge toit, peale pudru, jogurti, supi?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kergendatud dieettoitu soovitatame siis, kui tavaline toit ei sobi. Menüü koostamisel lähtutakse üldfüsioloogilistest toitumise põhimõtetest, kus on vaja kahjustatud organit säästa keemiliste, termiliste või mehhaaniliste mõjude eest. Välditakse raskesti seeditavaid, gaaside teket ja sapivaevusi soodustavaid toiduaineid. Dieettoidud peavad olema valmistatud naturaalsetest ja värsketest toiduainetest. Toidud valmistatakse küpsetatult, aurutatult, hautatult või keedetult. Maitsestatakse mõõdukalt soola, suhkru, kaneeli, vaniliini, pipra, maitsetaimedega jms.

Toidusoovitused toiduainete rühmade kaupa:

  1. Teraviljarühm
    Soovitatud: sepik, sai, näkileib, neljaviljahelbed, kaerahelbed, odrahelbed, manna, riis, tatar, hirss, mais, nisujahu, head ka gluteenivabad pagaritooted, riisileivad jne
    Ei sobi: odrakruubid, piparkook, tort, lihapirukas, pannkook, rukkileib
  2. Piimarühm
    Soovitatud: piim (kui talub!), keefir, pett,  jogurt, kohupiim,  kodujuust, rõõskkoor, juust, hapukoor
    Ei sobi: teravamaitseline juust, hallitusjuust 
  3. Liharühm
    Soovitatud: kala, veiseliha, kanaliha, vasikaliha, taine sea- või lambaliha, keel, sült, vahel juustu-keeduvorst
    Ei soovita: viinerid, sardellid, rasvane sealiha, pihvid, lihakonserv,  kalakonserv  (sageli liiga piprased, soolased ja madala kvaliteediga), peekon, rasvane sealiha, kananahk, täissuitsuvorst, maasuitsusink, suitsukala 
  4. Kartul,  aedviljarühm
    Sobivad: kartul, porgand, punapeet, kõrvits,  värske kurk, hautatud värske kapsas, hautatud lillkapsas, hautatud paprika, hautatud tomatid, lehtsalat
    Ettevaatust, ei soovita: roheline hernes piiratult, aedviljakonservid, kaalikas, spinat, rõigas, küüslauk, kuivatatud oad ja herned, hapukurk, hapukapsas, redis
  5. Marja- ja puuviljarühm
    Sobivad: mustikas, maasikas, mustsõstar, vaarikas, jõhvikas, kiivi, ananass, banaan, melon, kuivatatud ploomid, pirn, õun, virsik, rosinad, smuutid ja marjakokteilid rõõskkoorega või vahukoorega.
    Ei sobi: apelsin, mandariin, sidrun, greipfruut, rabarber, pohlad,  pihlamarjad, astelpaju, sidrunikoor, punasesõstramahl, naturaalne õunamahl,  tsitrusviljade mahl
  6. Rasvarühm
    Sobivad: või, või-taimeõlisegud, rapsiõli, oliivõli, päevalilleõli, sojaõli, lihtne majonees
    Ei sobi: praerasvad, samuti searasv, lambarasv, hanerasv, margariin
  7. Magusained
    Sobivad: suhkur, mesi, glükoos, fruktoos (puuviljades olemas)
    Ei soovitata: sünteetilised suhruasendajad: aspartaam, sahhariin
  8. Joogid
    Sobivad: oakohv koorega, taimetee, lauavesi, mahlajook, mineraalvesi, kissell
    Ei sobi gaseeritud joogid, naturaalne mahl, kakao, õlu, alkohol
  9. Maitseained ja lisandid
    Mõõdukalt lubatud: basiilika, muskaat, pipar, kaneel, vaniliin, sidrunhape, sool, pärm, pähklid, loorber
    Ei sobi:  teravamaitseline tomatipasta, äädikas, ketšup, seened