Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

10. jaanuar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Mul on 9 kuune laps kellele olen plaaninud hakata andma kala,aga olen kuulnud palju halba erinevatest kalasortidest kuna need on palju töödeldud.Mind huvitab et milline kala oleks nii väiksele lapsele kõige parem ja ohutum!
Ette tänades!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli emeriitdotsent Mai Maser: “Kuigi osad soovitused lubavad kala-liha-muna lisamist imikute toidusedelisse juba 6ndast elukuust, oleks parem kala, koorikloomad ja muna esimesel eluaastal imikute menüüst välja jätta tugeva allergiseeriva toime tõttu. Munavalget ei tohiks anda kogu esimese eluaasta jooksul, kollast võib hakata andma ettevaatlikult 8ndast elukuust alates.  Asendamatuid rasvhappeid (omega-3 ja omega-6)  saab anda taimeõlidega, nagu oliivi-, rapsi- ja sojaõli. Päris esimese aasta lõpuks võib anda soovi korral veidi kala, kuid see olgu pigem mere- või ookeanikala, soovitatavalt punane ning andke seda keedetult (kindlasti kontrollige, et kõik luud oleksid eemaldatud).
Põhimõte on selline, et iga uut asja hakka andma ettevaatlikult. Allegia sageneb, sellest üha rohkem räägitakse ja toiduvalik peab olema rangem. Kui uusi asju lisada menüüsse ükshaaval, mitte mitu korraga, siis on allergianähtude ilmnemisel kohe selge, mis selle põhjustas ja saab selle menüüst välja jätta. 
Liha tuleb anda 6.- 7 elukuust alates, esialgu noaotsatäis. Seal olevaid asendamatuid rasvhappeid ja hästi imenduvat rauda mujalt ei saa. Kõige väärtuslikum raua aspektist on punane tailiha.”