Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

16. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Mitu kalorit saab ühest “keskmisest” meie Selverites, Prismades koha peal valmis grillitavast kanakoivast, kui see nahka pista koos nahaga? Ilmselt läheb ju grillimisel päris suur osa rasvast kaduma? “Koiva” all pean mina silmas seda suuremat kintsu? osa koos väiksema koiva? osaga. Ette vabandused, kui see veidi imelikult kõlab, kuid paremini ma selgeks teha end ei oska. Toorena näeb välja selline:
http://www.tallegg.ee/tooted/tootegrupid/_varske-broileriliha/jahutatud-kanakoivad

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kanakoiva rasvasisaldus väheneb grillimisel umbes 25%. See tähendab, et kui enne töötlemist on 100 grammis kanalihas nt 15% ehk 15 grammi rasva, siis kuumtöötlemisel jääb sellest lihasse alles umbes 11 grammi. Samas tuleb arvestada ka veekaoga ehk kogu grillitud kana mass väheneb umbes 25% ja 100 grammist toorest kanast jääb alles vaid umbes 75g, millest siis 11 grammi rasva moodustab ikkagi 15%. 
Üks kanakoib kaalub umbes 325-375 grammi, millest puhast kanaliha on 200-250 grammi. Kahjuks ei selgu tootja kodulehelt, kas 100g tooteinformatsioon on esitatud puhta või kondiga kanaliha kohta. Selle peaksite tootjalt ise järele küsima. Võib eeldada, et energia- ja toitainete sisaldus on antud 100 grammi puhta kanaliha kohta ehk siis selle järgi ühest koivast võiks lõppkokkuvõttes peale grillimist saada umbes 25 grammi rasva ja ca 350 kcal energiat. Need arvud on väga ligikaudsed, sest erinevate poodide köögid võivad kasutada grillimisel erinevatelt tootjatelt pärit kanakoibi, mille rasva- ja energiasisaldused ei pruugi olla sellised nagu arvutatud näites.