Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

4. veebruar 2010

Toit ja toidu valmistamine

Miriam Polunini raamatus “Tervistav Toit” lk 15 on toiduaintete kohta kirjutatud järgmist: Kondiitritooteid, magusaid ja maitsvaid küpsiseid, magustatud hommikusöögihelbeid, kuivikuid, krõpse ning saiakesi ja kooke tuleks süüa harva. Siiski on olemas hulgaliselt tärkliserikkaid toite, mida võib vabalt nautida. Üllatuslikult kuuluvad nenda hulka ka rosinakuklid, pannkoogid, riisipuding ja odrajahukeeksid.”
Mis on rosinakuklites ja pannkookides sellist, mis muudab neid väärtuslikumaks? Mis vahe on süüa tavaline kukkel või rosinakukkel?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kahjuks ei ole mul endal seda raamatut käepärast. Need väited pannkookide jm kohta tunduvad küll pisut imelikud. Esiteks, mitte midagi ei või süüa vabalt. Kõike võib süüa mõistlikus koguses ja sageduses. Mõne toidu puhul on lihtsalt soovitatav tarbimise sagedus ja kogused oluliselt väiksemad kui teiste puhul. Võib-olla peab autor silmas seda, et pannkookide-riisipudingu tegemisel kasutatakse piima ning see lisab neile lisaväärtust kaltsiumi näol, rosinakuklis olevatest rosinatest saab kaaliumi ning et odrajahukeeksid on pisut enam vitamiine-mineraalaineid kui nisujahukeeksis. Tegelikkuses aga ei ole ka need toodud toidud mõeldud igapäevaseks suurtes kogustes tarbimiseks. Püramiidi tippu kuuluvad kõik maiustused, kommid, koogid, küpsised, magusad küpsetised ning neid ei pea sööma, kuid täiskasvanud inimene võib neid süüa päevas kokku kuni 4 portsjonit.