Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

23. veebruar 2013

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Ma teen hetkel uurimistööd magusatarbimisest ning mul oleks vaja lisainformatsiooni ühe toidu suhkrusisalduse kohta. Võtsin oma uurimistöös aluseks siinselt leheküljelt (http://www.kliinikum.ee/attachments/article/521/Suhkur_ja_sinu_tervis.pdf) olevad andmed, mis saan aru on TAI poolt kindlaks määratud. Siiski ei leidnud vastust ühele toiduaine suhkrusisaldusele, mis on mu uurimistöös päris tähtis. Nimelt, kui palju suhkrut on umbes keskmiselt ühes 70/80ne grammilises saiakeses ja ühes 100 grammises koogitükikeses?
Vastust ootama jäädes,
Ida.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

TAI on ise lasknud finantside puudusel analüüsida vaid mõningaid üksikuid toiduaineid (nt leib, piim, hapukoor, kama ja vee mõned). Enamik andmebaasis sisalduvatest toitainelise sisalduse andmetest pärineb teiste maade vastavasisulistest andmebaasidest või on arvutatud retseptide põhjal. 
Väga keeruline on anda ühe keskmise saiakese või koogitükikese suhkrusisaldust ja seda paljudel põhjustel. Esiteks on erinevate saiakeste suhkrusisaldus erinev (nt võiroos või kaneelirull). Teiseks võivad teha sama nimetusega saiakest erinevad pagarid erineva suhkrukogusega. Kolmandaks on raske anda suhkru kogust, kuna saiakestes-kookides sisalduv moos vm lisand võib sisaldada samuti suhkrut, teisest küljest võib sahharoosi saada ka teistest toorainetest kui ainult suhkur ise.
Võin siia panna meie andmebaasis oleva 70 grammise kaneelirulli jaoks kasutatud suhkrukoguse (so ca 10-11g), kuid see ei pruugi sugugi mitte olla keskmine suhkrukogus suvalises saiakeses. Koogiga on asi veelgi keerulisem. Näiteks 100 grammi väga rammusa ja magusa šokolaadikoogi valmistamisel on sellesse lisatud umbes 35 grammi suhkrut, kuid kui sellise koogi tegemiseks on kasutatud poe šokolaadi, võib reaalne koogis sisalduv suhkrukogus tulla veelgi suurem. Samas näiteks 100 grammi kohupiima-toorjuustu (põhjaks küpsised) valmistamiseks on meie andmebaasis olevas retseptis kasutatud vaid 8-9 grammi suhkrut, aga reaalselt lisandub suhkrut ka koogi koostises olevatest küpsistest. 
Seega, kõik sõltub ikkagi konkreetsest koogist-saiakesest ning valmistajast.