Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

22. september 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Lugesin siin teiste postitusi ja siis tekkis mul mure. Olen väga väike piimatoodete sööja. Kõige rohkem söön juustu (vahel isegi peaaegu 1 kg nädalas), vahel harva kohupiimakreeme (olen isegi 400g korraga söönud). Piima, keefiri ei joo üldse ja jogurdeid, kodujuustu söön väga harva. Samas ei söö ka kala praktiliselt üldse. Väga harva ja siis sunnin ka ennst sööma, et saada vajalikke ained, võibolla aastas 4-5 korda.
Nüüd postitustes lugesin, et kaltsium imenduks, siis peab tarbima ka omega-3 rasvahappeid ja D-vitamiini (vist oli nii). Kus neid aineid veel leidub? Või peaksin hakkama tarbima toidulisandeid. Kas neid peab koos ühe toidukorraga tarbima, et kaltsium imenduks minu organismi?

Ette tänades
Kätlin

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui sööte juustu nii palju kui kirjutate (päeva kohta üle 100 grammi), siis kaltsiumi saamisega teil probleeme ei tohiks olla, kuna 100 grammis juustus on umbes 800-1000 mg kaltsiumi. Kaltsiumi imendumiseks on vaja nii rasvu, magneesiumi, D-vitamiini ja ka palju teisi toitaineid. Mitmekesise toitumise korral on need ained kõik toidus olemas ning kaltsiumi imendumise pärast muretsema ei pea. Kuna kala sööte enda sõnul väga vähe, siis ilmselt jääb Teil puudu D-vitamiinist. Kui Te ei ole nõus kala söömist suurendama, siis soovitan lasta perearstil määrata veres D-vitamiini taseme ning kui see on soovitusest väiksem, peaksite ilmselt hakkama võtma seda toidulisandina.