Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

25. november 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere! Lugesin just värsket uudist, et spargelkapsas on kõige tervislikum köögivili, sisaldades rohkelt rauda, A-, C- ja K-vitamiini, folaati, kaaliumi ning kaltsiumi. Samas öeldakse, et spargelkapsas sisaldab kõikidest köögiviljadest kõige rohkem kahjulikke jääkaineid, mida kasutatakse selle kasvatamiseks ning kahjurite tõrjumiseks. Mul on pooleaastane beebi, kellele hakkasin lisatoitu andma ja seisan pidevalt dilemma ees, kumb on parem variant, kas osta poest lapsele püree valmistamiseks a la Prantsusmaal kasvatatud n.ö. ülitervislikku spargelkapsast või jätta see tõenäoliselt ohtrate kahjulike jääkainete tõttu ostmata ja eelistada Eestimaist porgandit, kartulit, kõrvitsat j.m. Ehk siis minu küsimus ongi, kas anda lapsele spargelkapsast selle väärtuslike vitamiinide sisalduse tõttu või jätta see kahjulike jääkainete tõttu andmata? Kas poes müüdavat sügavkülmutatud spargelkapsast tasub beebile püree tegemiseks kasutada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Brokoli sisaldab tõepoolest väga palju kasulikke aineid, kuid see ei tähenda, et peaks hakkama hirmsasti ainult brokolit sööma. Oluline on mitmekesine toitumine. Väikeste laste puhul tasub eelistada toite, mille kasvatamise kohta on Teil info olemas. Kõige parem toit on ise valmistatud (ilma soolata ja võimalusel ka ilma suhkruta). Kuigi spetsiaalsed lastetoidud on välja töötatud võimalikult laste vajadusi silmas peetult, on need reeglina siiski juba ühe kuumtöötlemise läbinud ning seega sisaldavad vähem vitamiine, kui toit, mille teete ise värskest toorainest. Kasutada võib põhimõtteliselt kõiki köögivilju, aga kindlasti varieerige neid. Külmutatud köögiviljades võib olla vitamiinide sisaldus pisut väiksem kui värsketes (kui külmutatud tooted on vahepeal sulanud ja uuesti külmutatud, siis on see kindlasti kõvast vähenenud), kuid üldiselt võimalike jääkainete sisaldust külmutamine ei mõjuta.