Toitumine ja tervis

E.

24. oktoober 2018

Toitumine ja tervis

Kuni 2017. aasta sügiseni oli mu hemoglobiin keskmiselt 130-140 g/l. Sporti ei teinud, viljelesin istuvat eluviisi, sõin normaalselt, mitmekülgselt. Siis hakkasin jooksma 3 korda nädalas. Toitumist ei muutnud. Hemoglobiin hakkas langema (tean, kuna olen doonor olnud, aga alates 2017. aasta sügisest pole saanud verd anda, sest hemoglobiin on liiga madal olnud). 2018. aasta aprillis-mais tundsin, et olen ebanormaalselt väsinud. Hemoglobiin oli 100 g/l, ferritiin 3.8 µg/l. Diagnoositi rauavaegusaneemia, võtsin kolm kuud Ferrumleki. Nüüd on proovid korras. Aga mis edasi? Mulle tundub, et on ainult aja küsimus, millal mind jälle aneemia tabab. Söön kõike ja kohe nagu raske on välja mõelda, mida selles osas parendada. Ilmselt võiksin kohvi vähem juua, saan aru, et see võib raua imendumist pärssida. Samas olen ma viimase aasta jooksul joonud sama palju kohvi, kui siis, kui mul veri korras oli. Kas oleks halb mõte ennetamise mõttes käsimüügis saadavaid rauatablette manustada?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Rauavaeguse teket võisid soodustada faktorid, mida hilisemalt on raske kindlaks teha. Samuti võis olla soodustavaks teguriks eluviisi muutus. Mõnikord võivad rauavaegust soodustada näiteks günekoloogilised probleemid sh. vererohked mensesed ja mao-seedetrakti probleemid. Lisaks on inimesi, kellel on teatud eelsoodumus rauavaeguse tekkeks. Kui rauavaegus kordub, tuleks tervise osas kindlasti teha lisauuringuid, et võimalikud, haigust soodustavad tegurid, välja selgitada. Kui soovite oma treeningutega jätkata, siis tasuks menüü koos mõne toitumisnõustajaga üle vaadata, et olla kindel, kas päevas toiduga saadav raua kogus on piisav. Ise saate menüüd analüüsida toitumise analüüsi programmiga NutriData. Teadmata teie toiduvalikuid on raske öelda, kas teie tänased toiduvalikud võivad viia rauavaeguseni. Rauarikaste toiduainete kohta leiate infot nii siitsamast kodulehelt kui ka Eesti toitumis- ja liikumissoovitustest. Raua imendumist parandavad  C-vitamiini rikkad toiduained.