Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

20. jaanuar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Kumb on kasulikum tervise seisukohalt kas (talu)või või siis margariin? Tarbin ise pidevalt Beceli margariini, kus on ka sees omega 3 ja 6 rasvhapped. Veel olen avastanud poest ka oliiviõli baasil tehtud taimetoitlastele sobiva margariini. Mida nendest margariinidest arvata? Kumba siis tarbida?
Ette tänades.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Mõlemal on omad plussid ja miinused. Võil on üsna suur rasvasisaldus – umbes 80%. Margariine on olemas 40-50%lise rasvasisaldusega, ka väiksemaga. Samas võib margariinides sisalduda lisaaineid, mis osadele inimestele ei meeldi.
Kuna rasvu saame paljudest toiduainetest, siis lisatavaid toidurasvu, mille alla kuuluvad ka määrderasvad, peaks sööma üsna tagasihoidlikult ning pigem eelistama neist õli, pähkleid ja seemneid. Määrderasvu võiks kasutada vähe või üldse mitte ja kasutada nende asemel näiteks toorjuustu. Kui tarbida määrderasvu vastavalt soovitustele ehk väga väikeses koguses, siis ei ole vahet, kas kasutada võid või margariini ning samuti ei ole sel juhul margariinist saadavad sinna lisatud vitamiinide või rasvhapete kogused märkimisväärsed.