Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

8. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Kui internetist otsida seleeni allikate kohta, siis tüüpiline soovitus on süüa parapähkleid – kümme parapähklit nädalas rahuldab nädalase seleenivajaduse. Kui otsida USDA (USA Põllumajandusministeerium) toitumisandmebaasist (http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/) “brazilnut”, siis saamegi teada, et 100 g pähkleid sisaldab 1917 mikrogrammi seleeni ning kümme pähklit nädalas peaksid meie seleenivajaduse kenasti katma. Toidu koostise andmebaasis (http://tka.nutridata.ee/findFoods.action) on 100 g parapähklite seleenikoguseks märgitud aga 50 mikrogrammi. Kumma allikaga oleks õigem arvestada?

Vastuse eest ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Vastab Toitumise Andmekogu Toidu koostise andmebaasi administraator: “Andmeid parapähklite seleenisisalduse kohta leiab erinevatest toidu koostise andmebaasidest väga erinevaid. Rootsi ja Eesti andmebaas (mis selle toitaine puhul Rootsile viitab) annab parapähkli seleenisisalduseks 50 ug/100g. Samas annab Saksa andmebaas (ja sellele viitav Taani andmebaas) selleks väärtuseks 103 ug, Suurbritannia oma 254 ug ja USA oma siis vastavalt 1917 ug 100 g kohta. Kuna Euroopa andmebaasides jääb parapähkli seleenisisaldus 50-250 ug piiresse 100 g kohta, soovitan arvestada eelkõige selliste suurusjärkudega. Suured erinevused seleenisisalduses võivad tingitud olla näiteks korjekohtade pinnase koostisest.”