Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

20. oktoober 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere.
Kastmete valmistamisel tavaliselt kasutatakse nisujahu. Küsimus seisnebki selles, et kui tervislik see on ning kui on soov kaalu alandada kas siis tuleks keelduda sellistest kastmetest? Milline võiks olla alternatiiv?
Ette tänades,
T.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nisujahu väldivad inimesed, kes on temas leiduvate komponentide suhtes ülitundlikud. Nisujahu on niivõrd töödeldud, et tema vitamiinide-mineraalainete sisaldus ei ole nii hea kui täisterajahu oma, mistõttu võiks eelistada viimast. Nisujahust kastmete vältimise soovitus seoses kaalulangetamisega ilmselt ennekõike ongi seotud ühest küljest tema toitainevähesusega (annab energiat, aga mitte vajalikke toitaineid) ning teisest küljest pigem kasutatava hapukoorega, mille tarbimist kaalu alandamise ajal tasuks kindlasti piirata. Alternatiiviks on kastme valmistamisel kasutada hapukoore asemel maitsestamata jogurtit. Või kasutada hapukoorekastme asemel üldse näiteks erinevaid tomatikastmeid, maitsestamata jogurtist ise valmistatud kastmeid või hoopis mahlasemaid salateid.