Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

22. juuni 2010

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Hakkasin kasutama toitumisprogrammi, kuhu siis kirjutan kõik üles, mis suhu pistan. Aga ma ei suuda oma süsivesikute tarbimist kontrolli alla saada. Omast arust ma ei söö üldse palju sellist, mis oleks ülimalt süsivesikuterikas. Erinevate toidukordade “magustoiduks” söön ühe puuvilja, nt õun või pirn või apelsin või mandariin või siis hoopiski jogurtit. Söön ka aurutatud porgandit ja üldse juurvilju, rukkileib on ka alati kõrval. Ma ei saa aru, milles asi on. Portisjonid pole ka üldse suured, puuviljad on keskmise suurusega, juurvilju söön ka normaalses koguses, nt ainult 2 mitte väga suurt porgandit. Milles see probleem võiks olla? Öeldakse ju, et puu- ja juurvilju peab sööma ja kui on magusa isu, siis need ongi just õiged. Maiustusi ma ei söö. See on nii veider. Kas ma siis ei või rohkem kui ühe õuna süüa päeva jooksul või kuidas? kuna olen alati peale sööki harjunud midagi magusat peale sööma, siis selleks on alati kas puuvili või jogurt ja nii siis iga söögikord…söön umbes 5 korda päevas. Teen ka trenni vähemalt 1x päevas aeroobikat ja käin väljas kõndimas. Süsivesikud on ju need, mis teevad paksuks, niiet ma peaks seda kuidagi siis piirama ju…. Samuti on ka valkude tarbimisega. Ma söön kanasinki ja kodujuustu, juustu, kala, kana, aga muidugi mitte kõike ühel toidukorral ja koos. Mõned päevad nädalas kala, teine nädal kana. Hästi veider. Ma ei tea, milles see asi olla võib.Või on minu teadmised süsivesikutest ja valkudest hoopiski valed?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ei saanud päris hästi aru, milles probleem. Kas süsivesikute ja valkude päevane keskmine osatähtsus energiast tuleb suurem maksimaalsest soovitusest, vastavalt siis üle 60% energiast ja üle 15% energiast? Kui palju on päevane energiatarbimine. Võib-olla on probleem selles, et tarbite liiga vähe energiat, sest % energiast on suhtarv. Kui energiat on piisavalt, aga süsivesikute ja valkude osatähtsused liiga suured, siis peate tõepoolest nendega pisut tagasihoidlikum olema ja suurendama rasvade osatähtsust. Keharasvaks võivad minna nii toiduga saadud süsivesikud, valgud kui ka rasvad, aga seda vaid juhul, kui energiat on saadud rohkem kui kulutatud.