Toit ja toidu valmistamine

Anonüümne

11. aprill 2011

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

1) On teada, et paljud seemned nagu kirsi, ploomi või õunaseemned sisaldavad väga vähesel määral sinihapet ehk vesiniktsüaniidhapet. Kas ka granaatõuna seemned sialdavad sinihapet või on neid süüa ohutu?

2) Poes on müügil väga lai valik kõikvõimalikke seemneid ja pähkleid, nii et ei oskagi nende vahel millegi põhjal eriti valida. Kas te oskate nõu anda milliseid
seemneid ja pähkleid peetakse kõige tervislikumaks, kust saab kõige rohkem kasulikke aineid? Sama lugu on ka teedega, nende valik on väga lai, mis teeb valiku langetamise suht keeruliseks. Milliseid teesid peetakse kõige tervislikumaks, millised oleksid kõige paremad n-ö üldtervist tugevdava toime poolest?

3)Mõnede toiduõlide puhul öeldakse, et nad on “rafineeritud” või “rafineerimata”. Mida see rafineerimine tähendab ja kumb on tervislikum, kas rafineeritud või rafineerimata toiduõli?

Ja palun ärge unustage minu küsimustele vastamast. Ükskord ma saatsin siia ühe küsimuse ja ootasin mitu nädalat vastust, aga vastust ei tulnudki…

Ette tänades

Eve Kasemets

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sinihape tekib vaid luuviljaliste viljade seemnetes. Granaatõuna puhul kasutataksegi söögiks vaid seemneid ning need ei ole mürgised.
Kõikide toitude puhul kehtib reegel, mida mitmekesisemalt, seda parem. Ühtede ja samade toitude (olgu need kuitahes “tervislikud” tahes) pidev söömine võib kaasa tuua endaga osade toitainete defitsiidi ühelt poolt ning lisa- ja/või saasteainete kuhjumise teiselt poolt. Vaid mitmekesise toitumise korral on võimalik saada kätte kõik vajalikud toitained toidust ning vähendada toidust saadud kahjulikumate ainete kuhjumist. Erinevad pähklid sisaldavad erinevaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid erinevas koguses, kuid kindlasti ei saa väita, et mõni neist oleks seetõttu palju kasulikum kui teine. Ise saate pähklite jm toitude toitainelise koostisega tutvuda siin. Pähklite valimisel on nende koostisest olulisem see, et nad oleksid värsked, sest pähklid võivad väga kergesti saastuda näiteks hallitusseente eostega. Teede küsimuse all peate ilmselt silmas ravimteesid. Ravimteed on enamik siiski mõeldud mingi konkreetse tervisehäda vastu võitlemiseks, nende kohta saate täpsemat teavet apteegist. 
Üldjuhul peetakse rafineerimata taimeõlisid paremateks. Küll aga tuleks teada seda, et rafineerimata õliga ei tohi praadida, sest praadimisel võivad tekkida kahjulikud ühendid. Salatite valmistamisel kasutage rafineerimata (nt oliivi) õli ning praadimiseks rafineeritud (nt rapsi) õli. Oma rasvhappelise koostise tõttu peetakse väga headeks õlideks ka linaseemne ja põldtuderi õli.