Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Varia

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Inge

5. september 2017

Tere
Loen, et “NutriData toidu koostise andmebaasi andmeid kasutatakse riikliku toitumispoliitika elluviimisel, toidutööstuse esindajate poolt toidutoodete toitainelise koostise arvutamisel “. Innukalt soovitatakse süüa kala, aga kas olete tähele pannud, et üldiselt on kalasöömine tehtud tootjate poolt väga keeruliseks. Praegusel ajal elab ühes majapidamises järjest vähem inimesi, tihti elatakse üksi või kahekesi, kõik pereliikmed ei pruugi ka kala armastada. Kala pakendatakse aga suurtesse pakenditesse, peale kirjutatakse, et avamisel tarbida kõige hiljemalt 24 tunni jooksul, teisel jälle, et paari päeva jooksul. Peab ikka tõeline kalahull olema, et ühe päevaga kõige väiksem sprotikonserv ära süüa. Tegelikult eelistaks enamik inimesi võtta iga päev leivale näiteks kaks sprotti. Toidu ohutuse mõttes ja inimeste tervisele mõeldes on ju lausa kahjulik soovitada inimestel osta kala, sest tõenäoliselt süüakse kalatoode ära poolenisti riknenult või siis süüakse liiga palju liha liiga lühikese aja jooksul. Mida arvavad sellest riikliku toitumispoliitika elluviijad?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Pakendi suure küsimus ei ole jäänud tähelepanuta. Toitumise rohelise raamatu (mis on riikliku poliitika veel kinnitamata dokument) koostamise raames käsitleti pakendi suuruse küsimust ja see lülitati dokumenti  peaasjalikult eakate toitumise peatükis, kus on ühe eesmärgina välja toodud: Eakatele suunatud väikepakendite ja kergelt avatavate toodete arendamine. Loomulikult ei pea sellest kasu tõusma vaid eakatele, vaid ka kõigile väiksematele leibkondadele või üksi elavatele isikutele.

anonüümne

20. aprill 2017

Tere! Olen 18. aastane tüdruk, 174cm ja kaalun 61-62 kg. Piht on peenike, ca 63cm, kuid üle terve keha (selg, käed, jalad jne) on nähtav rasvkude ja teatud valguse käes on kogu keha ”kobruline”. Hakkasin käima trennis, 3-4 korda nädalas, olen terve elu korralikult toitunud. Mida teha, kas see kobrulisus on tselluliit, kuidas sellest vabaneda? Kas piisab 3-4 korrast nädalas rühmatreeningutes käimisest, kui jah, siis kui kaua võib võtta aega liigrasvast vabanemine?

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Ilma nägemata on raske hinnata, millega tegu. Tuleks lasta end üle vaadata kogenud kosmetoloogil või kosmetoloog-nahaarstil. Kehakaal on täiesti normaalne.

Käti

27. märts 2017

Küsimus tekkis hularõnga mõjust/kasulikkusest kehale. Kas see aitab saada peenemat keskkohta ja kas see läheb ka eraldi treeninguna arvesse? Endal on rõngas 0.75 kg ja sujuvate mummukestega seestpoolt.
Ette tänades.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi terviseteaduste lektor ja kehakultuuri õppekavade kuraator Saima Kuu: “Jah, hularõngaga treenimine aitab saada peenema keskkoha ning läheb eraldi treeninguna arvesse, kui tegevus kestab vähemalt 10 minutit järjest. Mida kauem keerutada, seda suurem on treeningefektiivsus. Hularõnga toime seisneb eelkõige kõhu põikilihaste treenimises. Ning kui rõngal on seespool mummukesed nagu Te kirjutate, siis avaldub toime ka läbi nahamassaaži. Mummukesed ärritavad naha surveretseptoreid ning seetõttu Te pingutate rohkem kõhulihaseid, et mummukeste ärritava toime eest nö põgeneda. Tänu kõhu koomaletõmbamisele toniseeritakse lisaks põikilihastele ka kõhu sirglihast ning ristilihast. Teine toime läbi nahamassaaži on nahaga seotud sidekoe pinguldumine (kollageenkiudude vastupidavuse suurendamine), selleks et mummukeste survele paremini vastu pidada. See omakorda annab paremas toonuses naha ja saledama välimuse. Üks väike näpunäide. Keha harmooniliseks arendamiseks on soovitav keerutada hularõngast mõlemas suunas, nii päri- kui vastupäeva.”

eve

8. veebruar 2017

Tere! Kust leida andmeid Eestis läbi viidud uuringu kohta, mis puudutab kehakaalu, rasvumist, toitumisharjumusi? Ajakirjanduse andmetel lubati uuringu tulemused avaldada 2016 a. lõpul.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tervise Arengu Instituudi Seire ja hindamise osakonnajuhataja Eha Nurk “Rahvastiku toitumise uuringu 2014 tulemused standardtabelitena on avaldatud Tervise Arengu Instituudi tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasis. Uuringu raport on veel koostamisel ja plaanis avaldada käesoleval aastal.

Ülle Kiviste

31. august 2016

Tere Minu küsimus puudutab pudrude arvestussüsteemi. Nimelt, kas märkima peab valmis pudrukoguseks, üldjuhul 200g. ( mis annab väga suure kalorite numbri, minu meelest) või kuivaine kogus ja näiteks piima kogus eraldi, mis annab kaloritena minu meelest normaalsema tulemuse. Kuidas sellega on. Ja üldisemalt ka mis tähendab tüüpiline portsion ja pakendi kaal kui nad on ühes lahtris kirjeldatud? Kuidas sellest aru saada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna küsimus puudutab ilmselt toitumisprogrammi Nutridata, siis vastab küsimusele Nutridata administraator Madli Martverk: “Toidupäevikusse või menüüsse tuleks sisestada tarbitud pudru kogus valmispudru näol, mitte eraldi kuivaine ja vedelik. Kui leiate andmebaasi retseptide hulgast endale sobivad retseptid, siis võite neid kasutada. Osad andmebaasi putrude retseptid sisaldavad lisaks kuivainele ja vedelikule ka suhkrut ning rasvainet, see tõstab toidu energiasisaldust. Kui Te aga sobivat retsepti andmebaasist ei leia, siis saab programmis luua enda retsepte (“Minu toidud” menüü all), kuhu saate sisestada täpsed toiduained ja kogused, mis enda retseptides kasutate. Tüüpiline portsjon on nö tavapärane/ keskmine tarbimiskogus. Tüüpiline pakendi kaal, nagu nimigi ütleb, väljendab tavapärast pakendi kaalu, milles antud toodet müüakse.”

Mailis

16. mai 2016

Tere, kas oskate öelda, mida võõrkeelses toitumisalases kirjanduses kasutatavad “total calories” ning “post-ingestive conditioning” eesti keeles tähendavad? Ette tänades, Mailis

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

“Total calories” tähendab kogu energiahulka – kas siis toidus sisaldumise või toiduga saamise mõttes. Teise mõistega on keerulisem, kuid ilmselt peetakse silmas erinevaid signaale, mis on seotud toidu söömisega. Alates maitse-lõhnadega seotud signaalidest (kas on hea-halb- riknenud) kui ka ajukeemia, kui ka esmane küllastus või ülesöömine. Ka Pavlovi refleks võiks siia mahtuda.

Gerda

15. märts 2016

Tere. Olen noor (21.aastane) aktiivne neiu. Mul on diagnoositud juveniilne idiopaatiline artriit ehk noorte reuma. Diagnoos pandi kuskil 5-6 aastat tagasi ja põletikulised on kõik liigesed. Olen läbi teinud bioloogilise ravi, mis andis mingil määral tulemusi. Peale selle kimbutab mind ka migreen, mis diagnoositi mul juba algklassides. Paar aastat tagasi diagnoositi mul ka peale kõige muu südamerütmihäired, mis on hetkel nii kaugele jõudnud, et plaanitakse panna südameaparaat. Küsimus selline, kas võivad olla mingisugused toitained/ toidud, mis võivad neid esile kutsuda? Milliseid toite/toitained võiks vältida, et leevendada näiteks liigesevalusid? Mida peaksin üldse oma toitumise juures jälgima? Tänades, Gerda

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Nii mitme probleemi korral oleks vaja soovituste andmiseks teada teie kohta enam kui lihtsalt diagnoose. Soovitustes tuleks lähtuda kogu toitumismustrist ning analüüsida teie toidupäevikut. Seetõttu soovitan teil pöörduda toitumisnõustaja vastuvõtule, et hinnata teie praeguseid toiduvalikuid ja kohandada need vajadusel ümber vastavalt teie terviseprobleemidele.

Marion

7. veebruar 2016

Tere, olen 13 aastane pikkus 145cm ning kaal 34kg. Probleem on selles ,et ma olen lühike. Olen klassi kõige lühem ,ning tunnen ennast selle pärast väga halvasti. Mis on selle põhjus ja mis ma peaksin tegema ,et kiiremini kasvada?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui Sul ei ole väikesekasvulisi vanemaid ning oled tõepoolest eakaaslastest palju lühem, siis on soovitatav paluda laste- või perearstil uuringuid selle põhjuse välja selgitamiseks.

Hämmeldunud

9. juuli 2015

Tere!

Mõõtsin täna interneti vahendusel mitmest erinevast allikast oma rasvaprotsenti. Tulemused varieerusid 27.7-31%. Tulemused šokeerisid mind, sest olen asteenilise kehaehitusega, välimuselt pigem kõhn kui keskmine. Pikkust 170 cm, kaalun täiskõhuga 55 kg. Toitun enam-vähem tervislikult (ei söö eriti rämpstoitu ega magusat, olen taimetoitlane, kuigi vahepeal, kuna elustiil on kiire, söön palju saiakesi, aga see on ka ainus märkimisväärsem pahe). Võib-olla ma liigun vähe… Kummatigi käin ma igale poole jala ja teen vähemalt kolm korda nädalas 20 minutit intensiivset trenni (20 kõhulihast, kükki, seljalihast, kätekõverdust jm harjutusi), kuigi saan aru, et sellest ei pruugi piisata, kuna enamik ajast olen passiivne. Mõõtsin ennast mitu korda ja ka lõpuks ema abiga, kes töötanud õmblejana. Kasutasin eri kalkulaatoreid, mis kõik näisid olevat põhjalikud (täita tuli umbes kümmet välja). Puusad on mul küll laiad, aga see tuleneb sellest, et mul on lai vaagnaluu. Igatahes ega Te ei oska nõu anda, millest võib tuleneda nii suur rasvaprotsent?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Keha rasvaprotsenti ei saa tõeselt kindlasti määrata internetis leiduvate valemite abil, vaid selleks tuleks minna perearsti juurde või mõnda spordikeskusesse, kus seda määratakse vastavate aparaatide abi.

Anonüümne

8. aprill 2015

Tere!
Proovisin sisestada uue toiduainena Rehe tõsist teraleiba aga kui sisestan olemasolevad andmed kauba pakendilt,siis saan vastuseks,kontrolligu ma energiakogust.Pakendil eraldi toodud rasvad jms.kokku ei anna 100 grammi kaloraaži.
Mida peab tegema?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Nutridata programmis arvutatakse energiasisaldus valkude-süsivesikute-rasvade kogustest lähtuvalt, kasutades keskmisi koefitsiente, vastavalt 4, 4 ja 9 kcal 1 grammi kohta. Leiva tootja on võib-olla energiasisalduse analüüsinud ning saanud seetõttu täpsema tulemuse. Seega võite sisestada tootja pakutud arvu, märge “Kontrolli energia kogust” lihtsalt juhib tähelepanu, et arvutuslik ja pakendilt saadud tulemus on veidi erinevad. 
Kui lisate programmi uusi toiduaineid, soovitan võtta aluseks andmebaasi kõige sarnasema toidu. Sest pakendi pealt saate tavaliselt heal juhul 10 toitaine sisalduse, aga nt raua või kaaliumi väärtuseks tuleks Teil 0, kuigi tegelikult sisaldab leib neid päris palju. 
Selleks, et võtta aluseks programmi toiduainet, on hetkel vaja veidi vaeva näha, loodame selle lähitulevikus muuta kasutajale kergemaks. Kõigepealt minge Minu toidud ja Lisa retsept, võttes aluseks andmebaasi roa “Rehe leib”, mis tuleb alguses salvestada ja siis vajutada “kopeeri toiduaineks/valmistoiduks” ning avanevas aknas asendada ainult need toitained, mida saate pakendilt lugeda.