Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Toitumine ja tervis

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Jansa

29. aprill 2018

Tere.

Aasta algusest on pidev häda kõhuga. Koriseb ja tekivad koguaeg meeletud gaasid. Vahel on kõht kinni , siis lahti. Vahel iiveldab, et ei lähe söök sissegi.
Muidugi liigun palju. Ca 10 km vabal päeval.

Olen vaadanud, millest tekivad gaasid, aga nad tekivad absoluutselt kõigest!
Hommikul ärkan, on juba tugevad gaasid sees. Vahel ka kõht valutab.
Arstil käidud, soovitab Espumisani.

Lisaks olen ÜHE kuuga kaotanud kaalust ca 1,5 kg. Varasemalt kaalusin ca 56,5 kg, nüüdseks 55 kg ja läheb järjest alla. Pikkust on 168 cm.

Tunnen end väga nõrgana ja jõuetuna, lisaks pidev väsimus.

Tehti hemogramm 5-osaline, see korras. Kas sellega saab välistada ka vähkkasvaja? Kardan nii väga, et mul kasvaja. Juuksed ka langevad.

Eelmsise aasta lõpus olin 60 kg.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Sellise kaalulanguse taga võib olla mitmeid probleeme. Sarnase haiguspildi võivad anda nii mao-sooletrakti probleemid, toiduallergiad ning teatud toiduainete talumatus kui ka psühholoogilised probleemid. Teinekord ei pruugi olla otsest meditsiinilist kõrvalekallet, aga vajalik oleks lihtsalt korrigeerida toiduvalikuid. Soovitan uuesti konsulteerida  perearstiga , kes siis saab teha vajalikud uuringud. Samuti võiks oma toitumise üle vaadata koos mõne toitumisterapeudiga.

Cätlin

23. aprill 2018

Tere!
Küsimus hammaste ja toitumise kohta. Loodan, et olen õiges kohas. Olen 22-aastane naine, kahe aasta jooksul elanud ja reisinud erinevates riikides (Tai, Austraalia, Malaisia, Soome nt) ja toitunud igal pool vastavalt võimalusele ja nii kuidas juhtub. Ei keelanud endale piimatooteid või liha. Hammastega on kõik korras olnud, va see, et hambad on puseriti ja breketeid oleks vaja.
Eelmine aasta samal ajal sõin põhiliselt taimetoitu ja samal ajal tekkis ka äge igemepõletik, igemed veritsesid korralikult. Käisin hambaarsti juures ja ta käskis iga hommik ja õhtu hambaniiti kasutada, tehti ka sügavpuhastust. Samal ajal hakkasin ka uuesti liha sööma ja piimatooteid tarbima. Niiditasin igapäevaselt edasi, pesin hambaid korralikult, kõik oli korras. Viimastel kuudel pole hambaniiti kasutanud ja viimase kahe nädala jooksul olen piimatooted (ja liha söön korra nädalas) menüüst ära jätnud, eile avastasin, et hambad veritsevad uuesti korralikult. Kas see võib olla omavahel seotud või on asi pigem juhuslik? Idee oleks edasi piimatooted ja nisu välja jätta, liha aeg ajalt söön ikka ja täitsa ära ei keela.
Kahe nädala jooksul on hommikuks putru, lõunaks omletti ja õhtuks pastat vms söönud. Ka värskeid salateid olen tarbinud igapäevaselt.
Hetkel niiditan uuesti korralikult ja kasutan kloorheksidiini lahust loputamiseks. Edasine eesmärk on loomulikult vaadata kas nüüd kui suuhügeen on jälle korralik hambad enam ei veritse. Viimati käisin hambaarsti juures juulis 2017. Panen uuesti aja hambaarsti juurde kirja, aga mõtlesin, et kirjutan selle küsimuse siia ikkagi. Võib-olla oskate aidata.
Ette tänades,

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Võimalik, et  taimetoitluse perioodil jäi puudu B12-vitamiinist, kaltsiumist ning ka vajadustele vastavast päevasest valgukogusest, mis siis soodustaski igemete veritsemist. Tuues menüüsse tagasi liha- ja piimatooted saite aga mainitud toitaineid jälle piisavalt ning kaebused taandusid

Eduard Tuul

20. aprill 2018

Tere.
Mul on mure ülihapesusega. Kuidas toituda nii, et saaks lahti kõrvetistest maos.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Üldistest soovitustest võiks tähelepanu pöörata toidu töötlemisele. Kõrvetisi suurendavad enamjaolt toidud, mis on liialt üle töödeldud (praetud, pruunistatud, tugevas marinaadis jmt). Sööma peab korrapäraselt ning pigem väikeste portsjonite kaupa kui vaid paar korda päevas ja siis suurtes kogustes. Vältida tuleb õhtuseid suuri söögikordi ning välistda tuleks gaasilised joogid. Toit peab olema vedelikurikas (supid, hautised, kergelt töödeldud köögiviljad). Osad värsked puu- ja köögiviljad ei pruugi samuti sobida kõrvetiste korral. Sageli on nendeks paprika, tomat, sibul, küüslauk, õunad. Samas tuleb aga endal jälgida, milliste toortoitudega enam vaevusi esineb ja need siis välistada. Kui vaevused pole väga tõsised, võib abi saada ka apteegis olevatest ravimitest, mis vähendavad maos happe tootmist. Raskematel juhtudel tuleb aga konsulteerida siiski oma raviarstiga

Neiu

25. märts 2018

Tere.

On olnud kõhukorinatega probleeme, nii enne sööki kuo ka peale sööki + gaasid.
Perearst soovitab probiootikume. Aga need aitabad vaid, siis kui võtta. Kui ei võta, on probleem tagasi.
Nüüd on kuskil juba pea nädal ainult hommikuti varieeruvalt 10 min – 2 h kõht lahti peale hommikusööki. Enne seda tekivad gaasid. Kas võibki lüüa gaasidest kõhu lahti? Vahepeal on vesivedel, vahepeal nagu seedumaya tükid/puderjas.
Kui olen potil ära käinud, siis kõhus koriseb kõik ja veel kui kõvasti!
Päeval ei ole muret, aga väljaheidet sellist normaalset ei ole ka juba nädal esinenud. Ongi hommikul lahti ja kõik.
Kas see võib olla kuidagi kahjulik tervisele ja mis see olla võiks?
Perearst ütleb, et gaasid ja rohkem tema ei tea ja ei suuna ka.
On olnud hommikuod, kui ongi kõht lahti, aga harva, aga nüüd juba nädal. Mida teha?
Jätta kohvi ära? Ajab nagu kohviröhitsusi ka.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Perearstile tuleks rääkida mitte kõhukorinast, vaid kestvast kõhulahtisusest. Võimalik, et tegu on toidutalumatusega ja soovitatav oleks teha analüüse – esmajärjekorras kontrollida laktoositalumatuse osas. Püsiv kõhulahtisus võib halvendada toitainete kättesaadavust ning põhjustada vitamiinide ja mineraalainete vaegust

S

16. märts 2018

Tere,
Toitun normaalselt kuid mõnikord on kõhus pärast söömist valus. Millistest toiduainetest peaksin loobuma? Arst soovitas mul dermatiidi vastu hoiduda gluteenist ja laktoosist ning seda ma ka teen. Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kirja teel ei ole võimalik panna diagnoosi ega öelda, mis võib olla valu põhjuseks. Valu võib põhjustada näiteks mõne toidu söömisel tekkivad gaasid, kuid põhjus võib olla ka milleski muus. Kui valu on väga häiriv ja sagedane, tuleks kindlasti pöörduda arsti vastuvõtule. Soovitan pidada toidupäevikut, kus oleks kirjas, mis kell ja mida täpselt sõite (ka roogade koostises olevad toiduained ja kas need olid nt keedetud või toorel kujul) ning kellaajaliselt lisada juurde, kas tekkis valu ja kui tugev see oli. Selliselt toimides on võimalik juba ka ise välja selgitada potentsiaalsed toidud, mille söömisel valu tekkida võib. Kui neid edaspidi vältida, aga valu ikkagi ei kao, tuleks kindlasti konsulteerida arstiga.

Eli

29. jaanuar 2018

Kas pikaajaliselt suurte portsjonite söömine võib magu välja venitada? Kui jah, siis kas on võimalik vähehaaval toidukoguseid vähendades magu tagasi normaalseks “kahandada”. Toitun küll enamasti tervislikult ja kaloraaž on paigas (kehakaal on stabiilne), kuid toidukogused kipuvad ühe toidukorra kohta olema suured (rohkesti puu-või köögivilju jm madalama kalorsusega “volüümikat” toitu). Viimasel ajal olen märganud, et kõht on ka peale suure eine söömist tühi, isegi siis, kui toidukord on olnud kaloririkas.

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kui kehakaal on korras ja päevane toiduga saadav energiakogus vastav vajadustele, on raske uskuda, et reaalsed söödavad toidukogused on ülemäära suured. Samuti ei tohiks puu- ja köögiviljade rikkad toidud tänu oma koostisele ülemääraselt magu venitada. Täiskõhu tunne sõltub küll ühes osas mao täituvusest, kuid sealjuures on veel palju teisi komponente, mis küllastustunde teket toetavad. Üks neist on näiteks toidu koostis. Parema küllastuse annab toidukord, mis sisaldab ka valke. Kiudainete vähesus toidus  võib samuti olla põhjus, miks küllastustunnet ei teki või see möödub liiga ruttu. Samuti võib meie psühholoogiline seisund olla seotud ülemäärase isu ja vähese küllastustundega.  Toidukoguste vähendamine tähendab ka ilmselt väiksemat energiahulka, mida te ilmselt ei vaja. Alustuseks võiks oma toiduvalikud kriitiliselt üle vaadata.

Marko

24. jaanuar 2018

Tere.
Aasta tagasi tehti mulle mao operatsioon mille käigus eemaldati magu täielikult.
Nüüd on B12 madal.Sooviks teada kas on võimalik ka suukaudselt mingisuguseid B12
süüa mis minu puhul ka imenduksid või peab ainult haiglas ķäima süste saamas.Kui võimalik siis äkki soovitate mõnda konkreetset preparaati.Olen kuulnud et süstid ei pidanud väga head olema tänu oma suurele raua sisaldusele ja muule keemiale mis sealt lisana kaasa tuleb.

Tänud
Marko

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Kui magu on täies ulatuses opereeritud, siis saab B12 asendada vaid süsteraviga, kuna puudub maost pärinev sisemine faktor, mis tagaks vitamiini imendumise soolestikust.

Mirjam

21. detsember 2017

Tere!
Kas hashimoto türeoidiidi ja kilpnäärne alatalituse esinemisel võiks kindlapeale mõningaid toiduaineid vältida?
Olen lugenud, et näiteks gluteeni range mitte tarvitamine on aidanud saada üle sellistest sümptomitest nagu raske väsimus, ajuudu ja liigne kehak.aal. Aitäh!

Spetsialist vastab:Kristel Ehala-Aleksejev

Iga kilpnäärme alatalitlusega patsient ei vaja spetsiaalset menüüd. Kaasuvate haiguste või juhtude korral, mis alluvad halvasti ravile võib aga toiduvalikute muutmine kasuks tulla (sh. gluteeni sisaldavate toiduainete vältimine).  Soovitan  pidada nõu toitumisspetsialistiga, et otsustada, kas toiduvalikuid tuleks muuta  ning vaadata, et menüü oleks kestvalt vajadustele vastav. Oskamatu toitude piiramine võib pigem kasu asemel kahju tuua.

august

30. november 2017

Tere
Ma ei tea, palju selles tõtt on aga väidetavalt on vabapidamisel kanade munad palju tervislikumad kui nn farmikanade, kellele manustatakse väidetavalt erinevaid antibiootikume jne.
Küsimus selline, et kas need lisaained talletuvad rohkem munakollases või munavalges? Kui võrrelda munavalge ja munakollase andmeid (kcl, süsivesik, rasv, valk), siis 10g muna kollase asemel saaksin süüa ca 70-80g munavalget. Seetõttu kaalun poest osta munavalgemassi https://www.sanitex.ee/ee/Jahutatud-tooted/Munad-ja-munatooted/Munamass/munavalge-5-kg.html , nii tuleks soodsam ja raiskan vähem toitu. Sageli on neis aga muna päritolu selgusetu st kui teaksin, et enamus ravimitest salvestub kollases, julgeksin massi osta, kui enamus salvestub valges, siis jätan vist ostmata.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Küsimusele vastavad Maaeluministeeriumi Toiduohutuse osakonna Loomatervise büroo peaspetsialist Eva Peegel ja  Toiduhügieeni büroo peaspetsialist Piret Aasmäe: “Munavalge peamiseks loomulikuks eesmärgiks on munakollase kaitse ja säilivus. Munavalge on hinnatud madala rasvasisaldusega ja kõrge valgusisaldusega toitainete allikaks. Munavalge allergilisi reaktsioone esineb sagedamini kui reaktsioone munakollaste vastu. Inimene, kes sööb ainult munavalget, kaotab palju muna toiteväärtusest, sest munavalges peale valkude midagi muud eriti  ei ole. Kui  on vaja valke, siis on munavalge suurepärane toiteallikas. Ühe munavalge kogus sisaldab tavaliselt 4 kuni 4,5 g valke ja ainult umbes 17 kilokalorit. Munakollases aga  leiduvaid järgmised toitaineid: koliin,  folaadid, B12-vitamiin, D-vitamiin, E-vitamiin, B6-vitamiin, A-vitamiin, raud, tsink, seleen, kaalium, naatrium, magneesium, fosfor, oomega-3-rasvhapped ja ta annab ka veidi energiat. Munakollane sisaldab veel ka kaht vajalikku ja  väärtuslikku bioaktiivset ühendit – luteiini  ja zeaksantiini  ning teisi antioksüdante, mis toetavad silma ja aju funktsioone. Kana saab enda jaoks toitained söödaga, millest läbi kana organismi ladestatakse munakollasesse enamik vajalikke toitaineid (vitamiinid, mineraalained, lipiidid, rasvhapped ja süsivesikud), munavalgesse aga valgud.
Munevate kanade ravimiseks tavaliselt antibiootikume ei kasutata. Juhul, kui tekib vajadus teatud olukorras  antibiootikumide kasutamiseks, järgitakse ravi lõppedes kohustuslikku keeluaega ning sellega tagatakse, et muna ei  sisalda keelatud aineid. Ravi ja keeluajal saadud mune ega kanaliha ei turustata. Vastavalt Eestis ja Euroopa Liidus kehtivatele seadustele tagab tootja, et tema poolt toodetud toit on alati tarbijale ohutu.”

B

25. november 2017

Tegin külmutatud köögiviljade, konservubade ja külmutatud seentega toitu, kuhu lisasin ka koduaia tomateid (mõned). Kõiki asju peale külmutatud seente olin varem söönud. Toit läks kõrbema, aga sellest puutumata osa sõin ära. Kõrvale jõin piima, mida joon ka iga päev. Juba söömise ajal oli aru saada, et kõhus toimuvad mingisugused gaasidega seotud protsessid ja u 1-2 h pärast tekkis kõhulahtisus. Kas see võib olla külmutatud seentest, kuna neid ma polnud enne tarvitanud (aga üleüldse söön seeni) või võib ka kõrbenud toit tekitada ühendeid, mis põhjustavad kõhulahtisuse?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Gaaside ja kõhulahtisuse tekke põhjust on üldjuhul väga keeruline öelda. Kõhulahtisuse põhjus võib küll olla näiteks saastunud toidu söömises (kui kogemata olid näiteks külmutatud seened või ka mõni muu toidu koostisosa mikrobioloogiliselt saastunud). Samas võivad gaase tekitada ka konservoad. Kõrbenud toit üldjuhul kõhulahtisust ei tohiks tekitada, küll aga ei maksa seda süüa, sest osade toitude kõrbemisel võib tekkida akrüülamiid, mis pikaajalisel tarvitamisel on kantserogeenne.