Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Varia

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

22. aprill 2010

Tere!

Mina sooviksin teada, kus on Eestis võimalik õppida toitumisspetsialistiks? Või eriala, kui sellist, ei eksisteeri?

Aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Sirje Vaask Haigekassast: “Otseselt toitumisspetsialisti eriala Eesti ülikoolides ei õpetata.
Laias laastus jaguneks teemaga seotud õpe kas meditsiiniliseks erialaks, millelt on võimalik spetsialiseeruda haigete inimeste toitumise valdkonnale (Tartu Ülikooli Arstiteaduskond või terviseõe eriala Tallinna või Tartu Tervishoiu kõrgkoolides) või mittemeditsiiniliseks erialaks, kus fookuses on tervete inimeste toitumine, ent viimased erialad on peamiselt seotud toidu kasvatamise, tootmise, toodete arendamise või toitlustuskorraldusega (näiteks Maaülikoolis või Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudis või ka vastavates kutseõppeasutustes).
Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis õpetatakse ka tervisedenduse eriala ning Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledžis tervisejuhi eriala, mille raames on võimalik kahtlemata süvendatult spetsialiseeruda ka toitumise valdkonnale, ent need erialad käsitlevad pigem toitlustuskorraldust erinevates gruppides ja organisatsioonides.
Mida soovitada, sõltub sellest, kellena te näeksite end tulevikus – kas  toitumisnõustajana indiviididel, kas tegutsejana organisatsiooni tervisejuhina, kas toiduainetootmises (kasvatamises), toiduainetööstuses või toitlustamissektoris. Sellest sõltub ka kooli valik, kuhu võiksite õppima asuda, sest teema on integreeritud pajudesse seotud õppeainetesse.

Selleks, et omandada olulised teadmised toitumisega seotud füsioloogiast, mõjudest tervisele ja patsientide nõustamise oskused, on hetkel ehk sobivaim/lähedasem eriala teid huvitaval teemal siiski terviseõe õpe ning selle baasteadmisega on teil olemas võimalus ka spetsialiseeruda toitumisele (kasvõi näiteks diabeediõeks), ent positiivsena on siinkohal võimalus oma tööga panustada patsientide tervise säilimisele ja paranemisele ning kahtlemata leiate tulevikus rakendust tervishoiusektoris.”

 

Anonüümne

22. aprill 2010

Tere.
Olen 29-aastane lapseootel naine. See on minu teine rasedus. Esimese lapsega võtsin juurde väga palju, umbes 20 kilo. Kõik nn mammakilod polegi maha läinud. Teadlikult piiran magusat ja valge jahu tooteid.
Pyyan rohkelt liikuda ja lisakaalu pärast tegelikult nii mures ei olegi.
Minu probleem on gaasid! Millist toitu peaks vältima? Viimasel ajal on olnud kõht väga hell, ka kinni või vastupidi lahti…. Lohtsalt mõistus ei võta, mida ma peaks vältima?? Ploomimahl peaks aitama??
Suur tänu

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Et kõht oleks korras, tuleb järgida üldtunnustatud toitumise põhitõdesid – vastavalt vajadusele, tasakaalustatult, mitmekesiselt. Neid aitab järgida toidupüramiid. Kui kõht on vahelduva eduga kinni ja lahti, siis soovitan selle murega pöörduda arsti poole, kes teostab analüüsid, et ega see probleem pole tingitud mõnest haigusest. Ainult kõhukinnisuse puhul aitab kiudaineterikas toit (teraviljatooted, puu- ja köögiviljad), rohkelt vedelikku ning piisav füüsiline aktiivsus. Kõhtu aitavad korras hoida ka mustikad, kuivatatud aprikoosid, keefir, probiootilised piimatooted.

Anonüümne

26. märts 2010

Tere !
Olen peagi 20 a. saav neiu, pikkust 176cm, kaalu 102 kg… Olen elu aeg olnud tüsedam, kui teised minu vanused . Elustiil ei ole mul ka tervislik… olen suitsetanud juba 7 aastat ja toitumisest ei hakka rääkimagi … Elustiil on nagu ta on… baaritöö + kool + kodu . Kuidas oleks kõige mõistlikum hakata tervislikumalt elama ? Ei taha jälle mõne jabura dieediga oma tervist hakkata veel rohkem rikkuma…

Ette tänades,

E.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kõigepealt peab olema tahtmine, edasi teadmised ning suutmine enda kehtestatud reeglitest kinni pidada. Teadmised saab Eesti toitumissoovituste raamatust või selleltsamalt leheküljelt. Esmalt tuleks endale selgeks teha oma vajadus – nii energia kui toitainete vajadus, aga ka erinevate toiduainete vajadus toidupüramiidist lähtuvalt. Edasi toituda võimalikult mitmekesiselt, samas reeglipäraselt. Piisavalt liikuda. Ning kõigest sellest siis ka kinni pidada.
Kui kehakaalu ei alanda, siis on see liigestele väga suureks koormuseks.

Anonüümne

26. märts 2010

Tere, tahaksin saada infot, et kust saaksin induviduaalse toitumiskava lasta endale koostada. Kas on olemas ka odavamat konsultatsiooni kui 3000kr maksev Role programm. Kuna minul sellist raha ei ole aga tahaks siiski keskenduda igapäevasele tervislikule toidule, mis ei oleks üleliia kallis kulu pere eelarvele?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Isikliku toitumiskava koostamine ongi kallis. Võite proovida, võib-olla teile sobib näiteks Fiile OÜ osutatav teenus. Tasuta on võimalik oma toitumist ise analüüsida toitumisprogrammiga ning vastavalt eesti toitumissoovitustele seda siis korrigeerida.

Anonüümne

19. märts 2010

Tere,

Mul on selline küsimus, et ehk oskate toitumisspetsialistina soovitada kirjandust mahetoitumisest, nimelt soovin sellel teemal teha lõputööd, ajakirjadest leiab väga palju materjali, aga sooviksin just nimelt mõnd raamatut. Loodan et oskate soovitada.

Ette tänades,
Kairit:)

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Soovitaksin Epp Petrone raamatut “Roheliseks kasvanud” või midagi sarnast.

Anonüümne

19. märts 2010

Tere,

Olen huvitatud tervislikust toitumisest. Kuid kus saab selle kohta rohkem õppida? Kuidas nt teie saite toitumisspetsialistiks?

Vastust oodates,
Kristina

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui Teid huvitab toitumine, siis võite saada veidi uusi teadmisi TTÜ Avatud Ülikoolis.

Anonüümne

19. märts 2010

Aitäh! Aga ehk oskate öelda mõnda meiliaadressi , telefoni või kodulehekülge kust leida informatsiooni Ülle Einbergi, Liidia Kiiski või mõne teise dietoloogi kohta. Kus nad võtavad vastu, kuidas sinna aega saada jne…

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Palun pöörduge selle küsimusega perearsti poole.

Anonüümne

19. märts 2010

tere mul selline küsimus mix tekivad lõua piirkonda punnid lihtsalt vistrikud ühed vistrikud ei jõua ära minnagi kui uued tulevad ja ainult lõua piirkonda kas tegu võib olla sisemise probleemiga vitmiini puudusest kui ja siis mis vitamiini või valest toitumisest.

äitäh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Palun pöörduge selles küsimuses perearsti poole.

Anonüümne

11. märts 2010

Loen igalt poolt: dietoloog ütles, dietoloog soovitab, küsige dietloogilt. Aga kus nad vastu võtavad ja kuidas sinna saada? Polikliinikute otsingutest arstide hulgast pole küll leidnud. Või kuidas leida eraarste kes tegelevad ainevahetuse probleemidega?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teoreetiliselt peaks dietoloogid/toitumisterapeudid olema suuremate haiglate juures. Olenevalt probleemist soovitan pöörduda näiteks Ülle Einbergi või Liidia Kiiski poole.

Anonüümne

24. veebruar 2010

Tere. Mul oleks paar küsimust,kuna teen koolis uurimustööd toidulisandite kohta. Esimene küsimus oleks: Kas toidulisandid tekitavad mingeid kõrvalmõjusid või haigusi ?
Mis vahe on toidulisandil ja ravimil ?

Aitäh

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toidulisand on lisand, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimesele toitainete või muude toitainelise või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikaks. Ravim on Maailma Terviseorganisatsiooni definitsiooni järgi iga valmistatud, turustatud või turustamiseks määratud aine, mis on ette nähtud haigete ravimiseks, haigusseisundi kergendamiseks, haiguste ärahoidmiseks või diagnoosimiseks inimesel või loomal, inimese või looma elutalitluse taastamiseks, korrigeerimiseks või muutmiseks. Seega ravim on mõeldud raviotstarbeks, toidulisand aga, nagu nimigi ütleb, mõeldud toidu täiendamiseks, kui on karta, et tavatoiduga võib jääda puudu mõnedest olulistest ühenditest, nt vitamiinidest või mineraalainetest. Mitmekesise ja vajadusele vastava toitumise korral saadakse kõik ained kätte toidust ning toidulisandeid lisaks võtta ei ole vaja. Toidulisandi võtmise, õige preparaadi valimise, selle koguse ja kasutamise kestuse peaks tegelikult kindlaks tegema arst, kes annab juhiseid toidulisandi õigeks kasutamiseks. Ise suvalisi toidulisandeid suurtes kogustes tarbides võib teha organismile hoopis kasu asemel kahju.