Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert, Tallinna Tehnikaülikooli Keemia ja biotehnoloogia instituudi vanemlektor ja Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

20. veebruar 2012

Varia

Tere,
Kas organism on võimeline talletama vitamiine ja mineraalaineid, kui toit sisaldab neid rohkem kui see on vajalik üheks söögikorraks.

Vastuse eest tänades
E.Rikaste

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Inimorganismis olevatest varudest jätkub enamike vitamiinide puhul 4…40 ööpäevaks. Vitamiinide varu organismis sõltub konkreetse organismi east, ainevahetuse aktiivsusest, füsioloogilisest seisundist, toitumisest ja haigustest. Rasvlahustuvatest vitamiinidest (A, D, E, K) tekkivad varud on pikaajalisemad (paar kuud) kui vesilahutuvate vitamiinide (C-vitamiin, B-grupi vitamiinid) varud. Osasid vitamiine saab terve seedekulglaga organism ka ise sünteesida, kuid vaid vajalike lähteühendite olemasolul. Vaatamata sellele, et vitamiinide päevased soovituslikud kogused on väikesed, peaks neid saama toiduga siiski suhteliselt stabiilselt. 
Kuigi inimene vajab ka mineraalaineid väikestes kogustes (makroelemente milligrammides ja grammides; mikroelemente milli- ja mikrogrammides), puuduvad siiski inimorganismis piisavad mineraalainete varud, et üle elada nende pikaajaline vaegus. 
Samas ei saa vitamiinide ja mineraalainete saamist vaadata vaid ühe söögikorra põhiselt, seda vaadatakse nädala kuni kuu keskmisena. Kuna meie igapäevane toit ei ole täpselt sama, siis saame erinevatel päevadel erinevaid toitaineid erinevates kogustes ning umbes kuu aja keskmine tulemus näitab meie tegelikku vitamiinide ja mineraalainete saamist toiduga. 
Toiduga ei ole võimalik vitamiine ja mineraalaineid (va naatrium) süüa üle soovitusliku koguse, liig kas talletatakse organismis või väljutatakse. 
 

Anonüümne

20. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Ootame oma perre esimest last. Püüan toituda tervislikult, kuid ei leia alati kõige kohta piisavalt infot. Tean küll, et kui võimalik koorida poest ostetud puuvilju või need korralikult pesta kuna need võivad olla üle pritsitud pestitsiididega. Kahjuks aga ei leia kuskilt infot meil talvekuudel poes müüdavate arbuuside ja melonite kohta. Kuidas on lood nendega? Kas talveperioodi arbuus on kuidagi kahjulikum suvel ostetust?
Veel huvitab mind kas rase peaks hoiduma tsitruselistest, pähklitest, shokolaadist? Kui neid võib tarbida, siis milline oleks päeva norm? Aeg-ajalt on meeletu apelsini isu, kuid püüan siiski piirduda ühega päevas. Shokolaadi ei julge ka süüa rohkem kui paar väikest tükikest päevas ja seda ka mitte iga päev.

Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui inimene (sh rase naine) toitub mitmekesiselt ja ei tarbi ühtegi toiduainet liiga palju, siis ei ole ohtu saada ei enda ega lapse tervisele ohtlikus koguses lisa- või saasteaineid ning samuti on sel juhul tagatud organismi varustamine piisava koguse vajalike toitainetega. Arbuusidel-melonitel on nii paks koor, et võimalikke saasteaineid, kui viljad on korralikult puhastatud, saame nendega väga vähe. 
Tsitruselised, pähklid ja šokolaad võivad naisel endal esile kutsuda tundlikkuse nähte või allergilisi reaktsioone, veel sündimata last need ei mõjuta, küll aga tuleb nendega olla ettevaatlik imetamise ajal. Viimased kaks nimetatud toiduainet on aga energiarikkad ning nende tarbimist tuleks seetõttu hoida kontrolli all. Kui muud magusat (sh suhkur, moos, karastus- ja mahlajoogid, küpsised, koogid jms) üldse ei sööda, siis võiks päevas süüa kuni 40 grammi šokolaadi. Apelsin on muidu heaks C-vitamiini allikaks, kuid nagu juba öeldud, siis oluline on mitmekesisus ning seetõttu apelsin päeva kohta on täiesti piisav, et jaksaks süüa ka teisi puu- ja köögivilju ning toite teistestki toidugruppidest. 

Anonüümne

20. veebruar 2012

Kehakaal

Hei! Olen 55.Jätsin suitsetamise 2kuud tagasi ja nüüd kaal tõuseb.Juba8kg juures.Ei abi toitumise ja liikumise korrastamisest.Analüüsid kõik ok.OLEN ÕNNETU

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui inimesed jätavad suitsetamise maha, siis kipub neil kehakaal tõesti veidi tõusma. Aktiivne suitsetamine põletab päevas umbs 200 kcal, samuti on suitsetaja ainevahetus õige pisut kiirem tänu suitsetamisele ning nikotiin pärsib söögiisu. See aga ei tähenda kindlasti, et kaalu säilitamiseks peaks uuesti suitsetama hakkama. Kaalust allavõtmiseks võib juhtnööre leida siit. Oluline on nii pidev toitumise jälgimine kui ka füüsiline aktiivsus. Isegi, kui endale tundub, et süüakse nagu enne, võib märkamatult söömine olla sagenenud, toidukogused suurenenud või muutunud toiduvalik. Kui kaal jätkuvalt tõuseb, võiks külastada perearsti, kes võiks selgitada välja, et sellel ei ole haigusest tulenevat põhjust. 

Anonüümne

20. veebruar 2012

Kehakaal

Tere,

olen 172 cm pikk ja kaalun 57 kilo. Tahan alla võtta 3-4 kilo, et oleks hea võistlusvorm, tegelen rühmvõimlemisega. Kaalu tuleb mul talvel alati juurde ja sel perioodil on raske alla võtta. Nüüd on aga kevad kohe käes ja soovin ilma piinlikkuseta trenniriideid kanda. Probleem on aga selles, et umbes 1200-1300 kcal juures säilitan kaalu, suurema kaloraazhiga võtan kohe juurde, madalamaga alla. Olen käinud läbi umbes 3-5 kuud 750 kcal peal ja võtsin alla 3 kilo, eelmisel kevadel. Kõik kiitsid, isegi treener mainis mu head vormi, aga mu pere märkas, et ma söön ebanormaalselt vähe. Kaal on praegu nii masendav, ma ei tea, mida teha. Kuidas peaksin toituma, et alla võtta? Olen 14. a.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Oma vanuse ja pikkuse juures võiksid Sa kaaluda vahemikus 48-68 kg ehk 57 kg on täiesti normaalne kehakaal. Allavõtmine teismeeas ja eriti just enda näljutamine võib organismile kaasa tuua pöördumatut kahju. Hea treener on kursis õige toitumisega ja ei luba teisel inimesel ennast niimoodi näljutada (750 kcal päevas on juba anorektiline käitumine). Ka 1200 kcal päevas on liiga vähe, 14-aastane tüdruk vajab päevas umbes 2000 kcal, kui tegeleb spordiga, siis veelgi enam. Sa pead enda jaoks selgeks mõtlema, kas piitspeenikese väljanägemise ja treenerilt kiitasaamise nimel tasub enda tervist rikkuda. Nii väikese energiahulga puhul jääb organismil vajaka väga paljudest vajalikest toitainetest. See võib endaga kaasa tuua erinevaid haigusi, aga ka seda, et tulevikus ei pruugi Sa saada lapsi.

Anonüümne

19. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,

Palju on räägitud agaavi siirupi eelistest tavalise suhkru ees, kuna ta ei tõsta hüppeliselt suhkru taset organismis. Ise olen kasutanud ka juba mõnda aega magustajana agaavi siirupit. Nüüd aga olen lugenud erinevatelt interneti saitidelt hoopis selle kahjulikkusest. Pidavat sisaldama saponiini, mis on seebilaadne aine ja mida leidub ka pesupähklites. Kuidas suhtuda sellisesse infosse?Paljud öko poed mujal maailmas on selle müügi lausa lõpetanud kuid meil müüakse seda siiani! Kas on soovitav üldse enam edasi seda kasutada? Mida oskate öelda riisisiirupi kohta?
Ette tänades

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab TTÜ toiduainete instituudi emerioitdotsent Tiiu Liebert: “Agaavi siirupit toodetakse agaavi mahlast, mille põhiline süsivesik on inuliin. Viimane koosneb fruktoosi jääkidest. Mahla hüdrolüüsimisel laguneb inuliin fruktoosiks, seejärel vedelik kontsentreeritakse. Fruktoosisisaldus erinevates siirupites võib olla 50…90% ja see sarnaneb kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupiga. Agaavisiirupi glükeemiline indeks ja glükeemiline koormus on lähedane fruktoosile. Fruktoos surub alla leptiini eritumise, see on aga hormoon, mis annab sulle signaali, et söödud on piisavalt, kõht on täis. Seega võib rohke fruktoosi tarbimine tõsta hoopis kehakaalu, vere triglütseriidide taset. Erinevad agaavi liigid võivad sisaldada ka saponiine, millistest mõned võivad olla toksilised.
Riisisiirupit toodetakse keedetud pruuni riisi hüfrolüüsimisel ensüümidega, mille tulemusel tärklis laguneb põhiliselt malltotrioosiks ja maltoosiks. Olenevalt koostosest, võib riisisiirupi magusus olle ligi 2 korda väiksem kui suhkrul.”

Anonüümne

17. veebruar 2012

Toitumine ja tervis

olen 53.a. naine, kellel opereeritud rinnavähk 1,5 aasta eest. Nüüd tekkinud siirded maksas ja lülisambas. Praegu saan keemiaravi. Kas oleks võimalik saada toitumissoovitusi, et oma olukorda mitte halvendada.Küsimusi tekitavad nii söögid-joogid kui ka ravimtaimedest teed jne. Kahjuks ei ole onkoloogi visiidil käies kunagi sellel teemal pikalt võimalik rääkida, tohtritel kiire. Ainus vastus on et toituge tervislikult, aga see on ju liiga üldine vastus. Olen väga mures oma tuleviku pärast ja tahaks kõik õieti teha.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sellele küsimusele vastab Tartu Ülikooli Kliinikumi dieetraviarst Liidia Kiisk: “Kiiritusraviga seoses on suu limaskest ja keel väga õrn ja tundlik. Soovitan enesetundest lähtuvalt teha valikuid, kusjuures söödud toitude toiteväärtus võiks vastata tavalise terve inimese soovitustele. Kui toorsalatit ei saa süüa, siis võib seda ka hautada või püreerida. Hästi sobivad kõik värvilised puu- ja köögiviljad, kuumtöödelduna või kuumtöötlemata. Soovitan menüü koostamisel pöörata suurt tähelepanu toiduainete valikule ja toitude valmistamise viisidele: eelistatud on hautamine, keetmine, püreerimine. 
Vältida vürtsikaid ja liiga hapusid toite/toiduaineid (hapukurk, hapukapsas, naturaalne õunamahl). Võib-olla ka ei sobi krõbedaks praetud koorikuga toidud.”

Anonüümne

16. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere,
Kas vastab tõele, et sünteetilisi polüvitamiine ei tohiks vahetpidamata tarvitada kauem kui paar kuud ilma pikemat pausi pidamata?
Tarvitan talvest varakevadeni katkestusteta ,,Livol”-it.
Kas ma talitan valesti? Peaksin ma vahepeal pause pidama (kui kaua, millise sagedusega)?

Vastuse eest tänades
E.Rikaste

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie küsimusele vastab Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna toidu üldnõuete büroo 
peaspetsialist Juta Jaama: “Üldjuhul peaksime saama suurema osa vitamiinidest ja mineraalainetest oma tavatoiduga, milleks on oluline toituda mitmekülgselt. Toidulisandite eesmärk on vajadusel meie tavatoitu täiendada. Enne multivitamiinide tarbima hakkamist tasuks üle vaadata, kas vitamiini või mineraalaine puudust ei saaks katta toitumise muutmisega. Vitamiinipreparaate ei tohiks tarbida ilma põhjuseta, sest nende liigtarvitamine võib organismile kasu asemel kahju tuua. Kui on kindel kahtlus, et organismis on teatud vitamiini puudujääk, siis oleks tark kindlasti konsulteerida ka arstiga. Kui on teatud ühe vitamiini puudus kehas, siis ei pruugi multivitamiinide tarbimine parim variant olla. Üldiselt tarbitaksegi vitamiini kuuridena. Täpsemaid tarbimisjuhiseid (kestvus, sagedus) oskavad anda arstid või apteekrid.” 

Anonüümne

16. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Mitu kalorit saab ühest “keskmisest” meie Selverites, Prismades koha peal valmis grillitavast kanakoivast, kui see nahka pista koos nahaga? Ilmselt läheb ju grillimisel päris suur osa rasvast kaduma? “Koiva” all pean mina silmas seda suuremat kintsu? osa koos väiksema koiva? osaga. Ette vabandused, kui see veidi imelikult kõlab, kuid paremini ma selgeks teha end ei oska. Toorena näeb välja selline:
http://www.tallegg.ee/tooted/tootegrupid/_varske-broileriliha/jahutatud-kanakoivad

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kanakoiva rasvasisaldus väheneb grillimisel umbes 25%. See tähendab, et kui enne töötlemist on 100 grammis kanalihas nt 15% ehk 15 grammi rasva, siis kuumtöötlemisel jääb sellest lihasse alles umbes 11 grammi. Samas tuleb arvestada ka veekaoga ehk kogu grillitud kana mass väheneb umbes 25% ja 100 grammist toorest kanast jääb alles vaid umbes 75g, millest siis 11 grammi rasva moodustab ikkagi 15%. 
Üks kanakoib kaalub umbes 325-375 grammi, millest puhast kanaliha on 200-250 grammi. Kahjuks ei selgu tootja kodulehelt, kas 100g tooteinformatsioon on esitatud puhta või kondiga kanaliha kohta. Selle peaksite tootjalt ise järele küsima. Võib eeldada, et energia- ja toitainete sisaldus on antud 100 grammi puhta kanaliha kohta ehk siis selle järgi ühest koivast võiks lõppkokkuvõttes peale grillimist saada umbes 25 grammi rasva ja ca 350 kcal energiat. Need arvud on väga ligikaudsed, sest erinevate poodide köögid võivad kasutada grillimisel erinevatelt tootjatelt pärit kanakoibi, mille rasva- ja energiasisaldused ei pruugi olla sellised nagu arvutatud näites.

Anonüümne

16. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!

Kasutan igapäevaselt linaseemneid hommikuse pudru sees. Lisan ca 1-2tl linaseemneid mikroahjus tehtava pudru juurde. Sooviksin küsida, et kas sellest kuumutamisest piisab sinihappe nö. eemaldamiseks? Kas see kogus on üldse nii suur, et võiks kahjulik olla?
Lisan veel, et nö. röstin seemneid ka alati enne kasutama hakkamist ca 5min 200*C ahjus ja seejärel jätan sinna veel sooja kätte.
Kas seemneid peaks hoidma külmkapis või võib ka olla tavalises pimedas kohas?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selline kuumtöötlemine on täiesti piisav. Küll aga pole nende seemnete niisama lisamisest mingit kasu, need tulevad muutumatult teisest otsast välja. Selleks, et neist oleks mingi kasu, tuleks need purustada ja alles siis pudrule lisada. Hoida võib seemneid toatemperatuuril.

Anonüümne

15. veebruar 2012

Toit ja toidu valmistamine

Tere!
Kuidas valida värskele köögivilja salatile sobivat oliiviõli? Poes käies võtab silme eest kirjuks! Kust internetis leida usaldusväärseid retsepte erinevate toorsalatite tegemiseks?
Tiia

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Oliiviõlide tähistusi selgitab TTÜ toiduainete instituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert: “ “Virgin” tähendab, et õli on saadud ainult füüsikaliste meetoditega. Kuna pressimisjääki jääb veel kallist oliivõli, siis eemaldatakse see orgaaniliste lahustega ekstraheerimisel. “Refined” tähendab, et õli on töödeldud keemiliste meetoditega ebameeldiva maitse eemaldamiseks. 
Oliiviõli klassifikatsioon: 
1) Extra virgin” happesus mitte üle 0,8%. Moodustab ca 10% oliivõlitoodangust
2) “Virgin” happesus mitte üle 2%
3) “Pure olive oil” , “olive oil”, “light olive oil” – tavaliselt “virgin” ja rafineeritud oliivõli segu.”

Salatite retsepte leiate näiteks naminami või toidutare portaalidest. Väga vahvate toitude retsepte leiate ka erinevate toidublogijate lehtedelt. Kui olete ühele sellisele lehele sattunud, siis on neil tavaliselt olemas lingid ka teistele blogijatele ning lehe sees otsingusüsteem endale meelepärast komponenti sisaldava toidu otsimiseks. Kõige maitsvamad salatid saate siiski ise katse-eksituse meetodil – pange kokku erinevaid köögivilju, lisage kuivatatud puuvilju ja marju, seemned, pähkleid, värskeid marju jt.