Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid, pahatahtlikke või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

1. detsember 2009

Varia

Tere, minul selline mure:minu õepoeg käib väikses lasteaias kus kõik tunnevad ja teavad kõiki,kuid nüüd oleme riius kõik.
Probleem selles et, õepoiss sai teise poisi käest jalaga kubemesse jalalöögi,millest värvus piss veriseks paariks päevaks.Käisime kirurgil ja muudel uuringutel ruttu ja ükski ei eitanud traumat..,kuid nüüd väidavad lasteaiatöötajad nagu ühest suust:meil oli lõunaks borss ,mis te paanitseteja närveldate!
Kuid mul omal on suured lapsed ja mina pole täheldanud sellist asja peale borssisupi söömist,kuid küll peale punapeedi salati söömist.Kurioosne on ka see et tegelikult õepoeg ei söö borssisupist muud kui kartulid välja.Nüüd oleks soov teada ,kas on võimalik et borssisupist uriin värvub punaseks (praktiliselt purpurpunane)? kole küll kuid spetsilisti kinnitus paneks minu jaoks kõik paika ja oma lapsi sinna lasteaeda panna enam ei julgeks….

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Väikestel lastel juhtub ikka traumasid, ka omavahelise nägelemise käigus. Kui olete käinud arsti juures ning arst on kinnitanud küll võimalikku traumat, aga ei ole näinud ohtu edasisele tervisele, siis ei ole vaja muretseda. Uriin võib tõepoolest värvuda punaseks ka väikese koguse peedi söömisest.

Anonüümne

30. november 2009

Toit ja toidu valmistamine

Tere

Tahaksin infot erinevate maade toitude kohta ja kuidas need meie tervist mõjutavad? Kuidas meile mõjuvad tüüpilised eesti toidud nagu liha, piim ja kartul, leib. Ja kuidas mõjutavad meid hiina, itaalia ja mehhiko toidud, mida eestlased väga palju söövad? Palju olen lugenud vahemere diiedist ja selle kasulikkusest, kas on veel selliseid dieete??

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Ei ole olemas häid ega halbu dieete, kõike võib süüa mõistlikkuse piirides. Peale toidu avaldavad tervisele mõju ka inimese eluviis (sportlik, stressirohke, alkoholilembus jne) ning seetõttu ei saa öelda, et ühe või teise maa toitumistavasid tuleks eelistada. Küll aga tuleb uute toitudega harjutada ettevaatlikult, et organismil oleks aega kohaneda.

Anonüümne

29. november 2009

Varia

tere! olen ühe kuu lapse ema ja imetan last rinnaga.minu küsimus oleks selline mida ma tohin süüa ja mida mitte et mitte tekitada lapsele kõhuvalusi ja gaase???tänades karin!!!!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Imikute puhul võib olla kõhuvalu põhjustatud kas tema enda arengust ning reaktsioonist väliskeskkonnale või siis on tõepoolest reaktsioon ema poolt söödud toidule. Esimesel juhul on laps alates kolmandast elunädalast iga päev või vähemalt 4–5 päeva nädalas, umbes samal kellaajal teatud tunnid rahutu ja nutab ning teda on väga raske või isegi võimatu tavaliste võtetega rahustada. Teisel juhul peaks ema vältima neid toite, mis temale endale gaase tekitavad (kõige sagedamini on selleks leib, kapsas, sibul, õunad, rõõsk koor). Täpsemalt saab imiku kõhuvaludest lugeda siit.

Anonüümne

29. november 2009

Söömishäired

Tere!
Mul on mure kuidas ma saaksin teada, et kas mu sõbral on toitumishäired?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumishäirete diagnoosimine on üsna keeruline, sest nende all kannatavad inimesed on väga osavad seda maskeerima. Anorektikud leiavad alati mingi usutava põhjuse, miks nad ei taha süüa; peavad end paksuks ka siis, kui nad seda tegelikult ei ole; kannavad lohvakaid riideid jne. Buliimikutel võivad pidevast oksendamisest tingitult hakata lagunema hambad, suust tulla halba lõhna jm. Ortorektikud toituvad tavamõistes veidralt ning võivad suure tõenäosusega oma toitumispõhimõtteid suruda peale ka teistele ning suhtuda halvakspanuga neisse, kes ei söö samamkoodi kui nemad. Toitumishäiretest saab täpsemalt lugeda siit.

Anonüümne

27. november 2009

Söömishäired

Mul selline probleem nagu ülesöömine. Ma võin päevi tunda ennast peenikese ja rõõmsana kui teen sporti. ja järsku tuleb isu mingi asja järele ja siis võin terve nädala söögi ära süüa mingi 2-3 päeva järjest, siis tuleb jälle masendus.
see on nagu nõiaring, kui söön midagi rasvasemat või magusat mõtlen iga ampsu üle kas süüa vs mitte. ma mõtlen koguaeg söögist. kas sellele on lahendust? mida teha? ma olen lootusetuses.

ja paljud toidud tekitavad ka gaase.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui selline “nõiaring” on kestnud juba pikemat aega ning te ise ei ole suuteline seda muutma, siis soovitan murega pöörduda psühholoogi poole. Toitumine ja mõtlemine on tihedalt seotud ning Teie puhul võib olla tegemist mõne söömishäire variandiga.
Gaaside vastu võib esialgu proovida probiootilisi jogurteid.

Anonüümne

26. november 2009

Söömishäired

Mida ma peaksin tegema, et saada üle mõttest, et ma olen paks ja ma ei taha süüa, et mitte kaalus juurde võtta. Mul kehakaaluindeks on normaal kaalujuures. Olen 174cm pikk ja kaalun peaaegu 70 kg , seda ei ole ju isenesest palju , ning asi on seni korras kui ma ennast peeglist ei vaata. Nagu peeglisse vaatan tekib tülgastus ja ma ei taha enam süüa. palun andke nõu mida ma tegema peaks?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui teil on raskusi oma kehakuju aktsepteerimisega, siis esmalt soovitan leida mõni spordiala, mis aitaks kehakuju ilusamaks vormida. Kui see mure on teil aga juba pikaajaline ja segab igapäevaelu, siis peaksite konsulteerima kindlasti psühholoogiga, sest paljud toitumist ja kehakaalu puudutavad seisukohad võivad olla kinni mõtlemises.

Anonüümne

25. november 2009

Toitumine ja tervis

Mida süüa kui olen haige ja oksendan, ükski söök ei püsi sees. Proovisin kummeliteed ja jogurtit aga ikkagi oksendan.

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kui oksendamine on tingitud haigusest, siis tuleb kindlasti seda perearstile öelda ning abi saada ennekõike temalt. Oksendamise puhul on oluline tarbida piisavalt vedelikku. Võib ka proovida mineraalainetega vett või puljongit, et saada tagasi oksendamisega kaotatud mineraalained. Pikemaajalisel oksendamisel on arstiabi vajadus vältimatu!

Anonüümne

25. november 2009

Kehakaal

Tere!

Mul oleks selline küsimus ( usun, et siin on seda küsitud korduvalt), et oskaksite soovitada tõhusat ja kiiretoimelist dieeti !? Sooviksin teada saada näiteks erinevate kokteilide või kergete toitude retsepte ehk ka tablette. Olen proovinud erinevaid, aga need lihtsalt ei aita ja tõhusamatel dieetidel on vaja erinevaid toiduaineid, mida ma ajaliselt ei jõua iga päev ostmas käija. Kaalu tahaksin langetada 5kg , see oleks perfektne. Oskaksite ehk aidata!?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Pean Teid kahjuks kurvastama. Ühtegi imedieeti ja imepilli kergeks kaalulangetamiseks ei ole veel leiutatud. Samuti ei ole kaalu langetamiseks vaja osta keerulisi toiduaineid, tuleb lihtsalt toituda mitmekesiselt. Esiteks tuleks Teil aga välja selgitada, kas kaalulangetus 5kg on reaalne või olete tegelikult juba ideaalkaalus ning Teile ainult tundub, et oleks veel 5kg vaja alla võtta. Selleks arvutage välja oma kehamassiindeks. Toitumise soovitan siiski järgida toidupüramiidi põhimõtet ning kui selgub, et tõepoolest 5kg mahavõtmine on õigustatud, siis püüda saada päevas mitte üle 1400-1500 kcal. Kaalu langetamisel võib ajutiselt vähendada alumisel korrusel asuvate portsjonite hulka, kuid kindlasti tuleb tarbida vähemalt 6-7 portsjonit puu- ja köögivilju päevas, samuti piisavalt piima- ja lihatooteid ning kala. Tipust võiksite hoopis loobuda. Toitu valmistage praadimise asemel keetes ja hautades. Menüüd saate analüüsida internetipõhises toitumisprogrammis. Kui menüü analüüsimisel selgub, et teatud vitamiine-mineraalaineid jääb puudu (see on loogiline väikese energiatarbimise juures) ja Te näete, et ainult toiduga ei ole neid tõepoolest võimalik saada, siis pöörduge sobiva toidulisandi määramiseks perearsti poole. Ning ärge unustage liikumist ning piisavat vedeliku tarbimist.

Anonüümne

24. november 2009

Toit ja toidu valmistamine

Tervist,
Sattusin juhtumisi teie lehele ja jäin huviga lugema..
Olen viimasel ajal süvendatult hakanud huvi tundma toitumisteaduse vastu, kuid siiamaani pole keegi suutnud mulle usutavalt ära seletada järgmisi asju:

1. Toidupüramiid – selle alumisele astmele olete asetanud eranditult teraviljatooted (va kartul, mis teraviljadele sarnaselt on suure tärklisesisaldusega) muuhulgas valgest nisujahust koosneva saia. Kuidas on võimalik, et inimese optimaalseimaks toiduaineks on teravili, kui põlluharimisega ollakse tegelenud mitte enam, kui 5000 aastat ning inimorganism on välja areneneud hoopis teisele menüüle tuginedes? Seda enam, et enamus teraviljadest saadavatest makrotoitainetest on süsivesikud ja mineraalainete sisaldus seal võrreldes aedviljadega on marginaalne.
Lisaks sisaldavad nii teraviljad, kartulid, kui kaunviljad minu teada arvestatavas koguses “antitoitaineid”: lektiinid, füthape, flavonoidid jms, mis muudavad need toiduained toorelt tarbimiseks kõlbmatuks ja ei lagune täielikult isegi peale termilist töötlemist. Kuidas saavad olla kasulikud toiduained, mis toimivad ensüümiinhibiitoritena ja takistavad mineraalainete omandamist organismis?

2. Tervisliku toitumise müütides väidate, et liha sisaldab küllastunud rasvhappeid ja kolesterooli ning seetõttu võib tõsta kehakaalu ja suurendada südamehaiguste riski. Kehakaalu võivad tõsta ka minule teadaolevalt kõik toiduained, ka toidupüramiidi alumisel korrusel paiknevad teraviljatooted. 100g leiba sisaldab ju umbes sama palju energiat, kui 100g sealiha. Kuidas saab olla, et liha, mille insuliiniindeks on väiksem (insuliin teatavasti kontrollib ja soodustab toitainete ladestumist rasvadena), on suuremaks kehakaalu tõstjaks kui leib? Seda enam, et mõlemast tulenevad kalorid ladestuvad enamuses KÜLLASTUNUD rasvhapete näol..

3. Tervisliku toitumise müüdid. Veel küllastunud rasvhapetest.. Väidate, et küllastunud rasvhapped põhjustavad erinevaid haigusi: südamehaigused, kasvajad jne. Palun tooge viited teaduslikele uuringutele, mis seda tõestavad.
Kuidas sellisel juhul seletada südamehaiguste hulga langust Hispaanias tingimustes, mil küllastunud rasvhapete osakaal dieedis suurenes (nn. Hispaania Paradoks)?
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/61/6/1351S
Aga Prantsuse Paradoks, mis näitab samu tulemusi?
Kuidas mõista selle uuringu tulemusi, mis näitab, et kõrgenenud kolesteroolisisaldusega inimeste hulk on vähenenud ligi kolmandiku, kuid südamehaiguste hulk on jäänud samaks?
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/302/19/2104
India lõunaosas on küllastunud rasvade osakaal toidusedelis palju väiksem kui põhjaosas ja ometi on seal suurem südamehaiguste osakaal
(Malhotra, S, Indian Journal of Industrial Medicine, 1968, 14:219)
Kui küllastunud rasvhapped ja kolesterool on peamine südamehaiguste põhjustaja siis..?

4. Müütidest veel.. Mainite, et parima rasvapõletusliku efekti annab pikaajaline (üle 45min) kestev liikumine. Mida arvata asjaolust, et suurem osa pikaajaliselt praktiseerivatest tervisesportlastest kannatavad erinevate liige- ja kõõlusevaevuste all, pikk ja kurnav harjutus mõjub pärssivalt rasvade metabolismile, organismis suureneb stressihormoon kortisooli tase, mis muuhulgas põhjustab kaltsiumi vähenemist luustikus, nõrgestab immuunsüsteemi, tõstab vererõhku jne..
Milles seisnevad selle treeningumetoodika eelised võrreldes lühiajalise (20-40min) kuid intensiivse intervalltreeningu või jõutreeninguga, mis mõjuvad soodustavalt metabolismile ning rasvade põletust soodustavate hormoonide: testosterooni ja HGH eritumisele, kuid ei koorma organismi ülemäära?

5. Suhkru söömine teeb paksuks. Aga teeb ju… Ma olen vabatahtlikult nõus osalema eksperimendil, mis võrdleb päevas 2500 kcal rasva söömise tulemust 2500 kcal suhkru söömise tulemusega ja olen ka nõus kihla vedama, et muudatus minu kaalus on oluliselt väiksem (või negatiivne) võrreldes muudatusega suhkrusööja kaalus.
Tegelikult on väide et suhkru söömine ei tee paksuks vastuolus natuke allpool oleva väitega, et limonaadi joomine teeb paksuks.. Mis see limonaadis siis paksuks tegevalt mõjub, kui me suhkrut ei arvesta?

6. Suhkru söömine ei põhjusta diabeeti. Kas pikaajaline üledoseerimine süsivesikutega ei põhjusta insuliiniresistentsust?

Lõpetuseks..
Mida ma tahan nende küsimustega öelda.. Kas ma esitasin need Teie kiusamiseks? Ei.. Lihtsalt ma olen üks nendest õnnetutest tüüpidest, kes nägi kurja vaeva järgides just selliseid soovitusi toitumise ja treeningu režiimi osas, ning vähe sellest et kogunenud kilod kadusid väga suure vaevaga – tervis kippus kätte nigelaks minema, energia kadus, pidevalt näris nälg jne jne..
Paar muudatust minu liikumis- ja toitumisharjumustes on toonud endaga kaasa muretu ja vaevusteta kaalulangetamise 29 kg ulatuses, füüsilise ja vaimse võimekuse ning üldise elukvaliteedi paranemise.
Äkki paljud siin teie poolt populariseeritavad teooriad ei olegi nii kaljukindlatele faktidele üles ehitatud?
Võib-olla tasuks populariseerida rohkem erinevaid teooriaid tervislikust toitumisest, et inimesed saaksid uuringute tulemustest ise järeldusi teha ja enda jaoks sobivaima režiimi leida?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kuna toitumise müütide osa meie lehele on kirjutanud TTÜ dotsent Tiiu Liebert, siis oli tema ka lahkesti nõus teie küsimustele vastama. Siinkohal tema vastus:
“Kuigi erinevatel ajaetappidel on inimene toitunud erinevalt, on ta kujunenud lõpuks segatoiduliseks, mida tõestab tema seedetrakti ehitus. Isegi kiviajal moodustas tärklis olulise osa toiduenergiast (kuigi suhkru osa oli siis nullilähedane). Toidupüramiidi koostamisel on võetud aluseks inimese toitainete vajadus, nt süsivesikud peavad andma päevasest toiduenergiast 55-60%, Kui otsida, siis leidub ka köögiviljade hulgas selliseid, mis sisaldavad näiteks ebasoovitatavat oblikhapet.
Kehakaal tõuseb, kui süüa rohkem kui kulutada, olgu see siis leib, liha või mõni muu energiarikas toit. Inimese tervis oleneb paljudest faktoritest, ka toitumisest. Näiteks söövad hispaanlased palju liha, kuid samas tarbivad nad ka palju oliivõli (ligi 14kg elaniku kohta aastas). Nii saab siitki hea tahtmise korral teha järeldusi nii rohke liha kui ka oliivõli tarbimise kasulikkus kohta.
Indias süüakse üldse ainult 5kg liha aastas elaniku kohta, nii ei ole sel eriti suurt tähtsust. Kindlasti leidub ka prantsuse paradoksi kohta häid selgitusi.
Üleliigse suhkru söömine teeb paksuks ja seega ei ole mingit vastuolu. Nimelt juuakse USAs liiga palju karastusjooke, ligi 180l elaniku kohta aastas. Isegi kui arvestada, et iga elanik joob võrdselt, teev see umbes 0,5 liitri päevas, milles sisaldub pea 50g suhkrut. Kuna paljud suhkrurikkad toidud sisaldavad ka palju rasva, on nende energiasisaldus suur.
Diabeedi täielikku tekkepõhjust ei teata senini. Suhkru roll seoses insuliini resistentsusega on jätkuvalt segane.  Liigne suhkru tarbimine on aga igal juhul kahjulik. Insuliiniresistentsuse riskifaktoriks on liigne kehakaal, olgu see siis tekkinud liigse suhkru, rasvade või isegi valkude tarbimise.
Aeroobsel treeningul kasutatakse nii rasvu kui ka süsivesikuid, anaeroobsel treeningul vaid süsivesikuid.
Lõpetuseks tahaks Teid õnnitleda kehakaalu langetamise puhul ja võin kinnitada, et see fakt iseenesest parandab Teie enesetunnet ja tervist. Selleks, et igaüks saaks ise rohkem oma toitumisele tähelepanu pöörata, on TAI loonud tasuta Toitumisprogrammi kõigile. Teie aga võiksite oma kogemusi jagada ka teistele.”

 

 

Anonüümne

24. november 2009

Toit ja toidu valmistamine

Kas on olemas selliseid raua preparaate, mis ei põhjustaks kõhukinnisust?
Kuna kannatan pidevas raua puuduses siin pean neid preparaate kasutama.
Söön vaid kanaliha, mida armastan süüa aga teisi lihatooted ma ei söö. Söön palju taimset ja ka kala

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selliste rauapreparaatide olemasolu kohta tuleb infot küsida arstilt või apteekrilt. Mis põhjustel te liha ei söö, kas ei soovi või ei maitse? Kui maitseküsimus, siis võib-olla leiate siiski mõne toote (nt maksapasteet), mida aeg-ajalt süüa. Lisaks aitab näiteks teraviljatoodetest rauda paremini imendada vitamiin C, mida leidub rohkesti puu- ja köögiviljades ning mahlades.