Menüü

Nõuandenurk

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida.

Küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Loe tervisliku kehakaalu kohta.

Tagli Pitsi

Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert ja Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent. Tagli on ka üks Eesti toitumissoovituste autoritest.

Kristel Ehala-Aleksejev

Tartu Ülikooli Kliinikumi arst-toitumisnõustaja.

Kõik teemad

Küsi nõu
Esita toitumisspetsialistile küsimus

Siin saad esitada oma toitumisega seotud küsimusi, kuid kindlasti tutvu eelnevalt esitatud küsimuste ja vastustega, sest nende lugemisel võid juba oma küsimusele vastuse leida. Sinu küsimus avaldatakse toitumine.ee lehel viie tööpäeva jooksul koos vastusega. Vastus saadetakse ka teie e-posti aadressile. Meil on õigus küsimusi toimetada. Solvavaid või ebatsensuurseid kirju ei avaldata.

Anonüümne

25. oktoober 2009

Kehakaal

Tere! Olen 26-aastane naine, pikkus on 172 cm ja kaal 64 kg. Igasuguste tabelite järgi olen normaalkaalus; ise sellega päris rahul ei ole, sooviksin kaalu alandada 4-5 kg. Olen kontoritöötaja ehk siis istuv töö. Käin korrapäraselt trennis (erinevat tüüpi aeroobikad, 2-3 korda nädalas) ja omaarust söön korralikult, küll mitte 5 korda päevas väikseid portse, vaid pigem 2-3 korda päevas ja keskmise suurusega portse. (Põhjus selles, et ajaliselt ei ole mul lihtsalt võimalik 5 korda päevas võtta aega söömiseks). Olen püüdnud õhtuti söömist vältida, kahjuks pole see õnnestunud, kuna pärast trenni on tappev nälg ja näljutada end ka päris ei tahaks. Siit ka mu küsimus: kas enne ja/või pärast trenni võib süüa või mitte? olen kuulnud erinevatelt treeneritelt erinevaid versioone.. Kaal ei ole siiani kõikunud ei üles ega alla..

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Teie kehakaal on täiesti paras sellise pikkuse juures. Seda näitab nii kehamassiindeks, mis jääb täpselt normaalkaalu keskele kui ka fakt, et te kehakaal ei kõigu, vaid püsib paigal ehk organismile sobival tasemel. Kui kaaluksite nii palju, kui on teie soov, oleksite üsna normaalkaalu allotsas ning peagi ohustatud alakaalulisusest.
Kui vähegi võimalik, siis pigem peaks proovima süüa päevas 5 toidukorda, 3 peamist ja 2 oodet. Kergeks ja kiireks ooteks sobivad puu- ja köögiviljad, jogurt.
Kindlasti ei tohi ennast näljutada. Vahetult enne treeningut on küll soovitatav söömist vältida, kuid tund-paar enne võib väikese eine kindlasti teha. Treeningule järgnev tugevam toidukord võiks olla tund-paar peale treeningut, kuid väiksema suutäie peale treeningut võib energiavarude taastamiseks lubada koheselt.

Anonüümne

23. oktoober 2009

Varia

Tere! Lugesin samuti hiljaaegu supermenukiks osutunud PH-ime raamatut ja sellega poole peale jõudnud, tekkis siiras imestus – kuidas me veel küll elus olen? Arvatavasti olete spetsialistina antud meetodi osas kursis, milline on Teie kommentaar?
Lugupidamisega
Kaido

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selles raamatus toodut peaksid ennekõike kommenteerima arstid või biokeemikud. Inimesel enda organismil on küllalt võimas puhversüsteem, mis tagab terve inimese pH-tasakaalu. Toitumise seisukohast võib igasugune piiratud toitumine, mida pH-dieet kindlasti on, olla organismile kahjulik. Toitumisteadlaste seisukoht on, et kui vähegi võimalik, tuleb kõik vajalikud toitained kätte saada toiduga ja toidulisandeid tarvitada vaid arsti ettekirjutusel, kuid selle raamatu õpetus on välistada praktiliselt loomne toit ja palju teisigi toiduaineid ning süüa peoga toidulisandeid.

Anonüümne

23. oktoober 2009

Kehakaal

Tere, olen 14 aastane tüdruk ja kaalun 44,5 kg ja 155 olen pikk. ma tahaksin teada kas ma olen normaal kaalus? endaarust ma polegi paks aga kõht on küll paks , et eisaa kanda ligi pluuse siis tuleb kõht esile , kuna ma olen kasvueas siis kas see läheb kasvades ära vms.. ? või mida ma peaksin tegema , et sellest vabaneda , kuidas toituda või mis trenni teha või harjutusi just ,et rõhk läheks kõhule?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Selliste mõõtudega oled kindlasti normaalkaalus. Seda, kas oled normaalkaalus, saad ise kontrollida, kui arvutad välja oma kehamassiindeksi ning vaatad Laste ja noorte toidusoovituste raamatust joonist 2. Et kõht oleks trimmis, tuleks kindlasti teha kõhulihaste harjutusi. Igasugune füüsiline aktiivsus vähemalt 60 minutit päevas on vajalik. Õigete harjutuste valimisel, et treenida kõhulihaseid, aitavad spordiklubide treenerid.

Anonüümne

22. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Sooviksin teada kui palju tohiks ühel toidukorral süüa ,olen kuulnud,et see ei tohiks ületada 300 grammi?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

300 grammi ülempiir on ilmselgelt liiga vähe. Täiskasvanud inimese magu mahutab korraga keskmiselt 1,5 liitrit toitu, osadel inimestel isegi 2-4 liitrit, suurtel õllejoojatel isegi kuni 15 liitrit.
Kui sööte lõunaks supi ja magustoidu, siis neist saadav kogus juba vähemalt 500g. Praadi, eriti rasvasemat, ei jaksa te ilmselt nii suures koguses süüa, kuna siin mängivad rolli juba teised tegurid, mis annavad enne signaali, et kõht on täis.
Pideva mao suure “väljavenitamise” üheks võimalikuks ohuks on, et täiskõhutunde tekkimine võib edaspidi lükkuda edasi ning organism “hakkab nõudma” järjest suuremaid toidukoguseid. Seetõttu võiks pigem lähtuda mõõdukatest korraga tarbitavatest kogustest ning süüa sagedamini.
Vahetevahel võib olla probleemiks pigem ka liiga vähene toidu maht – seega rohkem tähelepanu puu- ja köögiviljadele, vähem rasva- ja suhkrurikastele toodetele.

Anonüümne

22. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Minu hommikusöök koosneb tassist kohvist ja 3-4 singi ja kala võileivast, lõunasöögi tellin lasteaia köögist, õhtuks külmutatud köögivili (keedetud) koos lihaga (sea- või kana)On tekkinud soolase vajadus. Millest?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Isu soolase järele võib olla tingitud naatriumi vähesusest (soola üheks koostisosaks on naatrium) organismis näiteks tänu liiga suurele higistamisele. Söögiga paistab, et saate naatriumi piisavalt, sest ainuüksi juba mainitud 3-4 leivaviilu katavad päevase minimaalse naatriumivajaduse. Uuringud üldiselt ei kinnita fakti, et soolavajadus võiks olla seotud liiga vähese soola tarbimisega. Küll aga võib olla soolase toidu söömise soovi põhjuseks see, et organism püüab parandada insuliinitundlikkust, pannes inimest sööma rohkem soolast. See on ka näiteks põhjuseks, miks inimesed pärast suure koguse suhkrurikka toidu söömist tahaksid peale süüa midagi soolast.

Anonüümne

22. oktoober 2009

Kehakaal

Kas tõesti õhtuti mitte söömine aitab kaalu langetada? ehk siis peale 6. Ja kui ei suuda siiski seda reziimi pidada, kas kuivatatud saia näksimine (ca 4-10 g) takistab salenemist? aitäh!

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Kaalu langetamisel on oluline vältida näljetunde tekkimist. Seetõttu tuleks süüa sagedamini, korraga väiksemates kogustes ning kiudainete poolest rikkamaid toite, juues ka piisavalt vedelikku. Nõue peale kella kuut mitte süüa, kui soovitakse kaalu alandada, ei ole õigustatud. Õige on umbes 2 tunni jooksul enne magamaminekut mitte süüa ning et viimane toidukord ei oleks väga tugev. Kui ka ei suudeta seda kolme tundi vastu pidada, siis peaks viimane vahepala olema väga väike – kõige parem on veidi puu- või köögivilju. Sai ei ole hea, olgugi et kuivatatult ning väikeses koguses, pigem võiks selle asemel süüa nuikapsast või porgandist lõigatud kange.

Anonüümne

22. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Millise aine või vitamiini puudus võiks põhjustada kerget sinikate ja verevalumite teket kehal, kui oletada, et probleem on toitumises?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Sinikate tekke üheks põhjuseks võib olla vitamiin K defitsiit. Normaalselt peaks täiskasvanud inimese organism ise sünteesima piisavalt hulgal vitamiini K. Teatud tingimustel (nt rohkel antibiootikumide ja aspiriini tarvitamisel, maksahaiguste korral) võib see aga olla häiritud ning tagajärjeks verevalumid. Parimateks vitamiini K allikateks on rohelised taimeosad ja õlid. Rohkesti sisaldavad teda näiteks maitseköögiviljad, hapukapsas, rooskapsas, spinat, nisuidud ja lillkapsas.
Teine võimalik põhjus on veresoonte haprus, mida võib mingil määral seostada kollageeni vähesusega. Kollageeni sünteesimiseks on omakorda vajalik saada piisavalt vitamiini C. Vitamiini C headeks allikateks on puuviljad, mahlad ja köögiviljad. Tarbides vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju päevas, saab ka piisava koguse vitamiini C.

 

Anonüümne

22. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Kas transrasvad (mis võivad olla peitud ka nimetuse hüdrogeenitud taimerasvad taha) on inimorganismile üdini kahjulikud või on neist teatud kogustes kasu ka?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Transrasvhapped ei võrdu terminiga hüdrogeenitud taimerasv. Taimse rasva hüdrogeenimisel võivad transrasvhapped tekkida, kuid ei pruugi või tekib neid minimaalses koguses (olenevalt protsessist). Transrasvhappeid leidub ka loomsetes toodetes, kuid nende kogus ei ole suur. Transrasvhapped käituvad sarnaselt küllastunud rasvhapetega – suurendavad veres LDL-kolesterooli ehk nö halva kolesterooli taset, kuid lisaks nad ka langetavad HDL-kolesterooli ehk nö hea kolesterooli taset. Kõik see toob endaga kaasa suurenenud riski südame-veresoonkonnahaiguste tekkimiseks. Ka küllastunud rasvhapped tõstavad nö halva kolesterooli kogust veres, kui ei vähenda seejuures nö hea kolesterooli taset. Küllastunud rasvhapped ja kolesterool esinevad tihtipeale samades toitudes, mis võimaldab neid koos vältida.
Kui inimesed hoiavad oma rasvade tarbimise soovituste piirides, so et toidurasvad annaksid päevasest energiavajadusest umbes 25-30% ning küllastunud rasvhapped alla 10%, saadakse ka transrasvhappeid nii vähe, et need ei ole organismile kahjulikud. Uuringud on näidanud, et tegelikkuses inimesed tarbivad nii rasvu kui küllastunud rasvhappeid üle soovitatava. Soovitatav on, et transrasvadest tulenev energia ei moodustaks üle 2-3% päevasest energiakogusest, kuid osad teadlased on ka seisukohal, et täielikult elimineerida neid oma toidust ka ei maksaks (ning see pole ka praktiliselt võimalik).
Kuna Eestis ei ole kohustust märkida pakendile transrasvhapete sisaldust, siis võiks nende toodete tarbimisel olla tagasihoidlikum, kus on kasutatud hüdrogeenitud taimerasva (nt küpsised, saiakesed, taimsed koore ja juustu analoogid). Kui tootjad märgiksid oma toodetele transrasvhapete sisalduse või märke, et toode ei sisalda transrasvhappeid, hõlbustaks see tarbijat tegema tervislikumaid valikuid

Anonüümne

22. oktoober 2009

Toit ja toidu valmistamine

Kui linaseemneõlis leidub omega 3, 6 ja 9 hapet, siis milles peale linaseemneõli neid happeid veel leidub?

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Linaseemneõlis leiduvatest oomega-rasvhapetest tuleks tarbida enim just oomega-3 rasvhappeid, sest meie tavatoidus on tavaliselt suhe 20:1 oomega-6 rasvhapete kasuks, kuid see suhe peaks olema 1:1. Oomega-6 rasvhapete liigtarbmine võib tõsta mitmete haiguste (nt aterosklerootilise südamehaiguse, osteoporoosi, astma) riski. Headeks oomega-3 rasvhapete allikateks on rasvased merekalad ja meresaadused, rapsiõli ning juba eelpoolmainitud linaseemneõli. Viimane aga säilib suhteliselt halvasti, mistõttu tuleks teda kindlasti hoida suletud pudelis, külmas ning pimedas.

Anonüümne

22. oktoober 2009

Kehakaal

Mida võiks kindlalt süüa ja mille peaks ära jätma, kui tahan kaalust alla võtta, aga ei saa endale kindlat kellaajalist toitumisplaani teha (sest mul on vahetustega töö – ühel nädalal algab töö kell 7 hommikul ja lõppeb 15:30 ,teisel nädalal algab 15:30 ja lõppeb 00.00 )

Spetsialist vastab:Tagli Pitsi

Toitumise juures on üsna oluline söögiaegade regulaarsus, kuid vahetustega töötavatel inimestel ei ole see tihti võimalik. Nemad peaksid kindlasti pöörama tähelepanu sellele, et söödaks korralik hommikusöök, lõunasöök, paar väiksemat oodet, kuid kui õhtusöök satub väga hilistele õhtutundidele või isegi ööle, peaks see olema pisut tagasihoidlikum. 
Kindlasti sõltub kogu söömine ka sellest, kas töö juures on olemas söökla või kodust kaasa võetud toidu soojendamiseks ja einestamiseks sobilikud tingimused. Sööklas pakutavatest toitudest võiks eelistada köögivilja- ja kalatoite, jälgida, et need oleksid lahjemad. Oodeteks on soovitatav kaasa võtta puu- ja köögivilju, jogurtit, aga ka näiteks täisteraleiba juustu või kodujuustuga.
Kui on soov alla võtta, siis tuleks enne välja selgitada, kuivõrd suure ülekaaluga on tegemist ning asuda kõigepealt oma toitumist analüüsima (sellest kõigest kirjutasin pikemalt allpool). Paari nädala menüü analüüs peaks näitama, kas tarbitakse energiat üle soovitatava, kas on tasakaalust väljas põhitoitainete, so valkude, rasvade ja süsivesikute saamine, kas saadakse piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kui normaalkaalulise inimese puhul peaks energia saamine vastama kulutatud energia kogusele, siis ülekaalulised inimesed peavad vähendama saadava energia kogust ning suurendama füüsilist aktiivsust. Üldine reegel on, et soovitatavat energiakogust tuleks vähendada umbes 500 kcal võrra päevas, kuid mitte alla 1200 kcal, kuna sel juhul on võimatu saada kõik vajalikud vitamiinid-mineraalained kätte toidust. Ka näiteks 1500 kcal sisaldava menüü puhul tuleb see hästi planeerida, et ühestki toitainest puudu ei jääks.
Päevas peaks sööma vähemalt 3 viilu leiba. Sinna peale ei ole vaja määrida rasvainet, kuid võib panna lahjat toorjuustu või kodujuustu, lahjat juustu, tomatit, lahjat sinki. Hommikusöögiks sobib hästi puder. Piisavaks kaltsiumi saamiseks tuleks päevas süüa 1-2 klaasi lahjemaid vedelaid piimatooteid ning lisaks kohupiima või juustu. Kala võiks süüa 2-3 korda nädalas, soovitatavalt neist vähemalt pooltel kordadel rasvasemat nagu lõhe või forell, et saada piisavalt vitamiini D ja asendamatuid rasvhappeid. Lihakogused ei pea olema suured, eelistada lahjat, lihatooteid tarvitada harva. Prae juures olgu põhirõhk nii keedetud-hautatud-aurutatud köögiviljadel kui ka toorsalatitel. Kaalu langetajatel on puu- ja köögiviljade söömisel eriline roll, kuna ühelt poolt on need madala energiasisaldusega, kuid teisalt sisaldavad palju vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid ning täidavad hästi kõhtu. Kuna kaalu langetamisel on esmane põhimõte vähendada ennekõike rasva- ja suhkrurikaste toitude söömist, siis et rasvade osatähtsus toiduenergiast ei langeks ka alla soovitatava, ei tohi karta kala söömist ning vajadusel lisada salatitesse õli. Toidupüramiidi tipus paiknevaid toite, tuleks aga võimaluse korral täiesti vältida. Oluline on tarbida piisavas koguses vett. Ning mitte unustada kehalise koormuse suurendamist!