Menüü

Kuidas süüa vähem suhkrut?

Lisatud suhkrute suur tarbimine (üle 10 % päevasest soovituslikust energiast) annab ainult energiat (kilokaloreid). See tähendab, et kui süüa liiga palju lisatud suhkrutega toite peamiselt toidupüramiidi tipuosast, siis süüakse vajalikest põhitoidugruppidest üldjuhul vähem toite nagu näiteks täisteratooted, puu- ja köögiviljad ning marjad, seemned-pähklid, piimatooted, kala, muna jne. Lisatud suhkrutega toitude eelistamise ja teiste toitude harvema või soovitusest väiksemas koguses  söömise tõttu saadakse organismi normaalseks toimimiseks vajalikke aineid oluliselt vähem, kuna lisatud suhkrutega tooted on nimetatud toitudest väiksema kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete sisaldusega.

Keha saab vajaliku kütuse koos mineraalainete ja vitamiinidega kätte, kui süüa korralikult hommiku-, lõuna- ja õhtusööki ning paar korda päevas vahepalasid, mis kõik jäävad toidupüramiidi tipust allapoole. Kui aga köögi- ja puuviljade, kiudainete- ja valkude rikka toidu asemel süüa midagi püramiidi tipus paiknevaid toite hulgast, saadakse küll kiirelt energiat, kuid organism kasutab selle  kiiresti ja nõuab magusat üha tihedamini.

Alusta söömist alati toidupüramiidi alumisest osast ehk viiest põhitoidugrupist. Nii saab kõht enne magusa söömiseni jõudmist parajalt täis ja maiustusi väga palju enam ei mahugi.

 

Mida plaanin ise teha, et mina ja mu pereliikmed sööksime vähem lisatud suhkruid – lae alla fail ja tee oma esimesed sammud tarbimaks vähem lisatud suhkruid.