Menüü

Erinevad toidusoolad

Tootmisviisi järgi võib soola jagada kolme põhigruppi: meresool, jäme sool ja peen sool ehk keedusool. Lisaks tuntakse veel mitmeid lisanditega sooli. Soolale võib anda täiendavaid omadusi erinevate lisandite nagu näiteks joodi abil. Lisanditega soolade alla võib liigitada ka vähendatud naatriumisisaldusega soola ehk pan-soola.

Meresool

Merevee aurustamisel päikeseenergia toimel saadakse meresool. Ladestunud sool kogutakse kokku, vajadusel sõelutakse, peenestatakse ja pakendatakse. Meresoola puhtus sõltub kasutatud merevee koostisest ja puhtusest. Selliselt saadud soola kristallid on suured ja ebaühtlased. Lisaks naatriumkloriidile sisaldab meresool vähesel määral ka joodi, magneesiumi ja kaaliumi.

Jäme sool ehk kivisool

Tegelikult pärineb kogu maakeral leiduv sool kunagi maa pinda katnud maailmamerest. Kuna suur osa iidsest merepõhjast on nüüdseks kuivale jäänud, on võimalik rääkida jäme- ehk kivisoolast, mida saadakse enamasti maa-aluse soolalademe kaevandamisel ning mis on meresoolast tunduvalt suuremate kristallidega ja määrdunud halli värvusega. Üldjuhul tootmisel jämedat soola ei puhastata või kui, siis vaid mehaanilisel teel. Seetõttu leidub jämedas soolas samu lisandeid, mis sisalduvad konkreetses kaevandatavas soolalademes. Kuna soola koostis erinevates soolalademe osades võib olla üsna erinev, on peaaegu võimatu saada ühtlase puhtusega ja/või ühtlaselt väga puhast jämedat soola.

Keedusool ehk lauasool

Soola, kui vees hästi lahustuvat ainet, saab maa-alustest soolalademetest “kaevandada” ka puhta vee abil. Soolalahusest eraldatakse keetmise (aurutamise) teel enamik veest ning võimsate tsentrifuugide abil eraldatakse soolalahusesse jäänud vesi nii, et protsessi lõpus on soola niiskusesisaldus vaid 3% (kuivatamata sool). Täiendaval kuivatamistel saadakse kuivatatud sool. Selliselt toodetav keedusool on ühtlase puhtusastmega ning kvaliteetne, kuid samas ka väga kõrge NaCl sisaldusega.

Jodeeritud sool

Globaalse ökoloogilise saastatuse tagajärjel on tänaseks üles kerkinud joodipuuduse probleem väga paljudes riikides. Umbes miljard inimest üle maailma kannatab joodi puuduse all. Organismile vajalikku joodikogust on kõige täpsemalt võimalik doseerida koos soolaga. Soola jodeerimine on suhteliselt odav ja mugav. Maailma Tervise Organisatsioon (WHO) soovitab jodeeritud soola kasutada kõigis tööstuslikult, põllumajanduslikult ning toitlustamise ja kodumajapidamise käigus valmistatavate toiduainete tegemisel. Vältida võiks seda soola aga hoidistamisel, kus ta võib anda kõrvalmaitseid ja vallandada ootamatuid keemilisi protsesse.

Pan-sool

Vähendatud naatriumisisaldusega soola ehk pan-soola on lisatud tavaliselt umbes 25–40% kaaliumkloriidi ja umbes 10% magneesiumsulfaati. Lisaks on pan-soolas aminohapet lüsiini, mis võtab ära metalse maitse ja joodi. Selle soola põhiliseks eesmärgiks on vähendada naatriumi tarbimist. Pan-sool on tavalisest keedusoolast märksa kergem. Kahes teelusikatäies pan-soolas sisaldub sama kogus naatriumi, mis ühes teelusikatäies keedusoolas. Lisaks väidavad väga mitmed selle soola kasutajad, et toidule harjumuspärase maitse, soolasuse saavutamiseks tuleb vähendatud naatriumisisaldusega soola lisada toidule märgatavalt rohkem ehk tarbitav naatriumi kogus tuleb kokkuvõttes sarnane tavalise soola kasutamisele. Seega muutuvad rohkel tarbimisel pan-soola head omadused küsitavaks.