Menüü

Energia jaotus toidukordade vahel

HOMMIKUSÖÖK

Hommikusöögiks oleks kõige parem süüa putru. Putru võib isegi süüa kaks korda päevas, üks võiks olla veega keedetud tatrapuder, teine aga piimaga keedetud helbepuder.

Kui aga puder on vastumeelne, võib süüa helbeid piimaga, kuid valida vähese rasva- ja suhkrusisaldusega, aga kiudainerikkad helbed. Helbed piimaga sobivad ka vahepalaks.

Hommikusöögiks sobib ka võileib, mida võib süüa ka pudrule lisaks. Valida väikese energiasisaldusega, kuid kiudainerikas leib, katteks väherasvane toorjuust, õhuke kerge singiviil, väherasvane juust või makra, lisaks rohkesti lehtsalatit, tomatit, kurki, maitserohelist. Heaks vahelduseks on ka mõni munatoit või kodujuust. Samuti võib süüa maitsestamata kohupiima või jogurtit, millele on näiteks lisatud marju.

Kui olete harjunud alustama hommikut kohviga, jätkake seda, kuid vähendage suhkru kogust ja koore asemel kasutage piima. Kui hommikuti on väga kiire või ei ole isu, siis tuleks süüa vähemalt üks puuvili või juua klaas mahla. Organism vajab käivitamiseks lisaenergiat.

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes söövad korralikku hommikusööki, näksivad päeva jooksul vähem ning seega saavad hoida oma kaalu paremini kontrolli all.

LÕUNASÖÖK

Kord päevas peaks sööma köögiviljasuppi, olgu see siis kapsasupp, borš, köögiviljapüreesupp või muu.

Kui keedate ise lihapuljongit, jahutage see maha ning riisuge rasvakiht, alles siis lisage kartul ja köögiviljad.
Kui endal ei ole alati võimalik suppi keeta, siis võib osta poest ka lihata köögiviljasuppi, mille energiasisaldus on väike, kuid soolasisaldus kahjuks suhteliselt suur.

Lõunatoiduks sobib supp hästi, aga ka kapsahautis, köögiviljavorm või vokiroog. Juurde süüa teraleiba või sepikut, sest need sisaldavad palju kiudaineid, mis paisuvad maos ja tekitavad täiskõhutunde. Kui tahate süüa kartulit või pastatooteid, siis tehke seda lõunasöögil või päeva esimesel poolel.

Suhkru- ja tärkliserikkaid tooteid ei soovitata jätta päeva teise poolde, kus neist saadav energia võib mitte ärakulutamise puhul kergesti muutuda keharasvaks.

Magustoiduks tuleks eelistada puuvilju ja marju, hästi sobib ka väike tops jogurtit, maitsestamata kohupiima. Kohupiimakreemi ja jogurti võib valmistada ka hoopis ise. Selleks lisage maitsestamata variandile värskeid või kuivatatud marju-puuvilju või kodus valmistatud moosi.

Suureks väljakutseks on lõunasöögi söömine töökohal. Üldiselt on selleks kolm võimalust:
  • süüa lõunasöök töökohas või selle lähedal asuvas söögikohas
  • võtta toit kodust kaasa (ja seda võimalusel soojendada)
  • osta toit poest.

Söögikohas võiks pöörata tähelepanu sellele, et toit sisaldaks rohkelt köögivilju kas salatina või kuumtöödeldult. Eelistada kala- ja linnuliharoogasid, lisandina tatraputru või kartulit. Kõrvale võtta leiba. Magustoiduks eelistada värskeid puuvilju või väiksema energiasisaldusega magustoite (leivasupp, mannavaht, puuviljakissell) saiakestele-pirukatele.

Väga hea valik on ka koduse toidu kaasavõtmine ja selle soojendamine, sest olete selle teinud ju täpselt sellise, mis maitseb ja on kooskõlas kaalualandamise eesmärgiga. Kõige raskem on lõunasöögi leidmine poest, sest enamik valmistoite kipuvad olema liiga soolased ja liiga rasvased ning kuumleti tooted on tänu kuumas seismisele kaotanud enamiku oma vitamiinidest.

Ostes niisama köögivilju, toorsalatit, puuvilju ja/või võileivamaterjali, võib sellest korralikuks lõunasöögiks aga liiga väheks jääda.

ÕHTUSÖÖK

Õhtusöök peaks olema kergem kui lõunasöök. Õhtuse ülesöömise vältimiseks ongi vajalik süüa korralikult hommiku- ja lõunasööki ning väiksemaid vahepalasid.

Õhtusöögiks sobib samuti puder (näiteks tatrapuder). Sinna kõrvale või selle asemel võib süüa rohkesti köögivilju sisaldavat toitu (püreesupp, vormiroog, hautis, vokiroog, soe või külm salat vm). Toidud võivad olla valmistatud ainult köögiviljadest või lisada neile pisut kana, kala, taist liha, muna või kodujuustu. Salati maitsestamiseks kasuta pigem õli-õunaäädikakastet või maitsestamata jogurtit hapukoore ja majoneesi asemel. Kui hapukoorest-majoneesist kuidagi loobuda ei suuda, valige poest madalama rasvasisaldusega tooteid.

Kartuli- ja riisisalatist võiksid üldse loobuda, kuid kui olete otsustanud neid süüa ja ka teistele pakkuda, siis ärge ostke poest valmissalatit, pigem valmistage neid ise. Ka kauplusest ostetud päris lahja toiduna tunduv peedi-küüslaugusalat võib sisaldada kuni 20% rasva, kui salati valmistamiseks on kasutatud suure rasvasisaldusega majoneesi. Katsetage uusi salatite retsepte, lisades kartulisalatisse näiteks hakitud hiina kapsast või riisi-makrasalatisse rohkesti hakitud kurki.

Kui vähegi võimalik, ärge soojendage õhtusöögiks poest ostetud valmistoite ega valmistage toitu pooltoodetest. Need kipuvad olema väga soolased ja ka suhteliselt rasvased. Kui pakendil puudub info toote toitainelise koostise kohta ja te ei näe toidu energia- ja rasvasisaldust, siis jätke toode parem ostmata. Kui siiski tahate (ja vahetevahel ju ikka võib) teha toitu ka pooltoodetest, siis valige madalama rasvasisaldusega variant, kuna need võivad kõikuda väga palju. Kasuks tuleb ka lihatoodete lihasisalduse lugemine – võite üllatuda, et sama nimetusega, kuid eri tootjate vorsti lihasisaldus võib olla ühel 3% ja teisel 50%.

VAHEPALAD

Vahepalaks võiks olla suur portsjon köögiviljasalatit (tomat, kurk, paprika, jääsalat jms), lisaks võileib.

Hästi sobib ka kama hapupiima või keefiriga, keedetud lillkapsas vähese või või riivjuustuga, maitsestamata jogurt või kohupiim marjadega. Vahepalaks sobib ka puuvili, kuid kuna puuviljad on üsna suhkrurikkad, siis kaalulangetajad võiksid piirduda 2–3 puuviljaportsjoniga päevas. Mõnel korral nädalas võiks vahepalaks süüa hoopis kuivatatud puuvilju või seemneid-pähkleid.

Ärge ostke koju rasvaseid või magusaid näkse, siis ei teki ka kiusatust neid süüa.

Kui olete õhtusöögi söönud ja vaatate telerit, võib tekkida kohutav isu midagi näksida. Olenevalt aastaajast sobib selleks hästi mõni köögivili, kas nuikapsas, redis, porgand, kaalikas, lillkapsas, paprika. Lõigake köögiviljad väikesteks kangideks, siis jätkub sellest kauemaks. Kui tingimata tahate juurde dipikastet, valmistage see ise maitsestamata jogurtist. Näljatunde peletamiseks võib võtta ka näkileiba, paar kuivatatud puuvilja, juua taimeteed.