Menüü

Toidusedel

Et kaalulangetamine õnnestuks, on vaja endale aega võtta. Soovitame varakult koostada toidusedeli sellest, mida pere järgmistel päevadel sööb, et kauplusse minnes osta just seda, mida vaja.

Kui vähegi võimalik, valmistage toit ise, valides selleks võimalikult vähe eeltöödeldud toiduaineid.
Menüü koostamisel peaks lähtuma oma toitumisharjumustest.

Vältige liiga suuri portsjoneid, mis venitavad mao välja ja tekitavad tulevikus suurema näljatunde, aga vältige ka liiga väikesi portsjoneid, mis jätavad kõhu tühjaks. Vajadusel suurendage portsjoneid köögiviljade arvelt.

Lisaks söömisele pöörake ka tähelepanu, et toidusedelis ei oleks liigselt magusaid ja alkohoolseid jooke.

Toidukorrad

Regulaarne toitumine on kaalulangetamisel eriti olulise tähtsusega, kuna see väldib suure näljatunde tekkimist. Toidukordade arv oleneb inimese töö ja tegevuste iseloomust, kuid võimaluse korral on soovitav süüa 3 põhitoidukorda ja 2 vahepala, kusjuures toidukordade vahe ei tohiks ületada 3–4 tundi.

Hommikusööki on soovitav süüa kuni tunni jooksul peale ärkamist ja õhtusööki mitte hiljem kui 2–3 tundi enne uinumist. Sööma peaks pigem sagedamini ja korraga väiksemaid portsjone.

Energia jaotus toidukordade vahel võiks olla järgmine:

  • hommikusöök 20…25%
  • lõunasöök 25…35%
  • õhtusöök  25…30%
  • vahepalad kokku kuni 25%

Kui niisugune variant ei sobi, näiteks töö iseloomu tõttu, võib piirduda kolme põhitoidukorra ja ühe vahepalaga, kusjuures hommiku- ja lõunasöök võiks olla kahe vahepala ärajäämise tõttu energiarikkamad.

Energia jaotus toidukordade vahel

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes söövad korralikku hommikusööki, näksivad päeva jooksul vähem ning seega saavad hoida oma kaalu paremini kontrolli all....

Loe edasi