Köögiviljad kaalu ei kasvata Köögiviljad kaalu ei kasvata

Ei tea, mida süüa teha? Toidublogija ütleb.

  • Kärt Peterson
  • Olga Kaju
  • Taavi Arus

Today's recipe

Lillkapsapüreesupp peekoni ja peterselliga / neljale

Olga Kaju

Ingredients

  • 1 lillkapsas
  • 2–3 kartulit
  • 2 l köögiviljapuljongit
  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 200 g hapukoort
  • õli
  • paar peotäit peterselli
  • 1 küüslauguküüs
  • 2–3 spl oliiviõli
  • 100 g peekonit

Directions

Tükelda lillkapsas ja kartul. Haki sibul ja küüslauk.

Kuumuta suure poti põhjas õli ja prae selles sibul klaasjaks. Lisa küüslauk ja prae veel minutike. Lisa lillkapsas ja kartul ning prae veel u 5 minutit. Kalla potti puljong ja keeda, kuni lillkapsas ja kartul on pehmed. See võtab ligikaudu 15–20 minutit.

Vahepeal valmista petersellikaste – püreesta saumikseriga küüslauk, petersell ja oliiviõli ühtlaseks massiks. Lõika peekon ribadeks ja prae kuldseks.

Nüüd püreesta supp saumikseriga, lisa hapukoor, maitsesta soola ning pipraga ja lase supil veel kord keema tõusta. Serveerimisel pane supile peale krõbedat peekonit ja petersellikastet.

Previous recipes

Bataadi-kõrvitsapüree aurutatud köögiviljadega / neljale kuni kuuele

Today's recipe

Bataadi-kõrvitsapüree aurutatud köögiviljadega / neljale kuni kuuele

Taavi Arus

Ingredients

  • 0,9 kg bataati
  • 300 g muskaatkõrvitsat
  • 2 l vett
  • 50 g lillkapsast 
  • 40 g brokolit
  • 40 g paprikat
  • oliiviõli
  • soola
  • pipart

Directions

Koori bataat ja muskaatkõrvits, lõika väiksemateks tükkideks. Pane pott tulele ja keeda köögiviljad pehmeks. Kurna üleliigne vedelik ja püreesta saumikseriga või sõtku pudrunuiaga ühtlaseks massiks. Maitsesta püree soola ja pipraga. Lõika lillkapsas ja brokoli õisikuteks ning paprika kuubikuteks. Auruta köögiviljad ilma kaaneta  poolkrõmpsuks (15–20 minutit). Serveeri köögiviljad bataadi-kõrvitsapüreega.

Vokitud suvikõrvits suitsuvorsti/grillvorsti ja laimiga / neljale

Today's recipe

Vokitud suvikõrvits suitsuvorsti/grillvorsti ja laimiga / neljale

Kärt Peterson

Ingredients

  • 3 keskmist suvikõrvitsat
  • 2 punast sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 spl paprikapulbrit
  • 250 g vürtsikat grillvorsti
  • 1 laim
  • 0,5 tšillikauna
  • soola

Directions

Puhasta sibulad, lõigu sektoriteks, haki küüslauk ja suvikõrvits kuubikuteks. Tükelda grillvorst kuubikuteks, pane pannile. Prae paar minutit ja kui vorstist on eraldunud liiga palju rasva, vala osa pannilt ära. Lisa pannile sibul, küüslauk ja paprikapulber, prae paar minutit. Lisa suvikõrvits ja tšillirõngad ja prae veel 5–10 minutit. Piserda roale laimimahla ning serveeri värske salatiga.

Peedi-oakotletid / neljale

Today's recipe

Peedi-oakotletid / neljale

Olga Kaju

Ingredients

  • 400 g punaseid konservube
  • 300 g aurutatud peeti
  • 100 g šampinjone
  • 1 muna
  • 3 spl jahu
  • 1 tl jahvatatud paprikat
  • 0,5 tl Vahemere ürdisegu
  • soola, pipart

Directions

Püreesta konservoad ja peet ühtlaseks massiks. Haki peenelt šampinjonid ja lisa ülejäänud koostisosadega peedi-oamassile.

Küpsetamiseks on kaks võimalust – praadida pannil kahelt poolt kuldseks või küpsetada 180-kraadises ahjus u 30 minutit.

Köögiviljasalat röstitud tomatitega / ühele

Today's recipe

Köögiviljasalat röstitud tomatitega / ühele

Taavi Arus

Ingredients

  • 30 g porgandit
  • 30 g suvikõrvitsat
  • 30 g porrulauku
  • 25 g salatisegu
  • 25 g spinatit
  • 1–2 redist
  • apelsin
  • laim
  • maitseaineid (meresoola, pipart)
  • palsamiäädikat
  • 3–4 kirsstomatit
  • pärlsibulad

Directions

Pese köögiviljad (porgand, suvikõrvits, porrulauk). Tõmba koorimisnoaga nii porgandist kui suvikõrvitsast 6–8 õhukest viilu. Lõika porrulaugust ribad ja prae köögiviljad pannil kergelt läbi (2–3 minutit). Valmista ette salatipõhi (salatisegu, spinat, laimist ja apelsinist väljapigistatud mahl), sega komponendid omavahel. Pane taldrikule kõigepealt maitsestatud salat, seejärel köögiviljad ja kõige lõpuks rösti kuuma panni peal kirsstomateid 2–3 minutit.

Porgandikeeks krõbeda müslikattega / neljale kuni kaheksale

Today's recipe

Porgandikeeks krõbeda müslikattega / neljale kuni kaheksale

Kärt Peterson

Ingredients

  • 3 keskmist porgandit (200 g)
  • 50 g võid
  • 2 muna
  • 80 g suhkrut
  • 150 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 1 dl keefirit
  • 50 g kuivatatud jõhvikaid
  • 0,25 tl soola
  • 4 spl müslit

Directions

Koori ja riivi porgandid. Sulata või ja lase sel veidi jahtuda. Vahusta muna ja suhkur. Sega omavahel jahu, kaneel, sool ja küpsetuspulber. Lisa jahtunud sulavõi ja keefir munasegule, seejärel kuivained koos jõhvikatega, riivitud porgand, ning sega õrnalt kokku. Vala võitatud keeksivormi, puista peale müsli ja küpseta 180-kraadises ahjus 50–60 minutit. Kui keeks kipub vahepeal pealt liiga pruuniks minema, kata see fooliumiga ja küpseta edasi. Kontrolli küpsust puutikuga. Enne lõikamist lase keeksil vähemalt 30 minutit taheneda.

Brokoli-pastinaagi-lillkapsavormiroog / neljale

Today's recipe

Brokoli-pastinaagi-lillkapsavormiroog / neljale

Olga Kaju

Ingredients

  • 1 brokoli
  • 1 lillkapsas
  • 200 g pastinaaki
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 sibul
  • 2 l puljongit
  • 300 g Mozzarella juustu
  • 0,5 tl paprikat
  • oliiviõli
  • soola, pipart

Directions

Tükelda brokoli, lillkapsas ja pastinaak. Pane potti ja kalla peale puljong. Kuumuta keemiseni ja keeda 3–4 minutit. Kurna.

Vahepeal haki sibul ja küüslauk ning prae need klaasjaks.

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Sega ahjuvormis brokoli, lillkapsas, pastinaak ning praetud sibula-küüslaugusegu. Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola, pipra ja paprikaga. Sega hoolikalt läbi ja pane ahju. Küpseta 20 minutit, võta vorm ahjust välja, sega taas kõik läbi ja pane ahju veel 15 minutiks. Nüüd puista vormile riivitud Mozzarella juust ja küpseta köögivilju, kuni juust on peal sulanud.

Šampinjonirisoto päikesekuivatatud tomatitega / neljale

Today's recipe

Šampinjonirisoto päikesekuivatatud tomatitega / neljale

Taavi Arus

Ingredients

  • 250 g šampinjone
  • 100 g porrulauku
  • pisut oliiviõli
  • 250 g pruuni riisi
  • 0,5 l köögiviljapuljongit
  • 50 g päikesekuivatatud tomateid
  • maitseaineid (meresoola, pipart)
  • 0,5 l vett

Directions

Puhasta ja tükelda šampinjonid ning porrulauk. Kuumuta poti põhjas köögiviljad sortsu õliga, lisa külma vee all pestud pruun riis ja köögiviljapuljong (eelmisel päeval aurutatud köögiviljadest saab väga mõnusa puljongi). Jäta riis hauduma, kuni vedelik on riisi sisse imbunud. Seejärel vala juurde vedelikku, kuni riis on muutunud pehmeks ja kreemjaks. Kasuta vedelikuna kas vett või puljongit, kogu protsess võtab aega  40–50 minutit pruuni riisi puhul, valge riisi puhul vähem. Vahetult enne risoto valmimist lisa tükeldatud päikesekuivatatud tomatid. Maitsesta värske tilli, peterselli, meresoola ja pipraga.

Serveeri värske salati või aurutatud köögiviljadega (porgandi, lillkapsa, brokoliga).

Pastinaagihummus sinepiseemnetega / kahele kuni neljale

Today's recipe

Pastinaagihummus sinepiseemnetega / kahele kuni neljale

Kärt Peterson

Ingredients

  • 1 keskmine pastinaak
  • 1 purk kikerherneid
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 spl tahini’t (seesamiseemne pasta)
  • 1–2 spl sidrunimahla
  • 1 spl sinepiseemneid
  • 0,5–1 tl soola
  • 2 spl külmpressitud oliiviõli

Directions

Koori pastinaak, kata õli ja soolaga ning rösti 180-kraadises ahjus pehmeks, umbes 20–30 minutit.
Kurna kikerherned, jäta pool vedelikust alles. Pane kikerherned, küüslauk, küpsetatud pastinaak, tahini, 1 spl õli, pool sidrunimahlast ja soolast köögikombaini ja püreesta. Kui segu on liiga paks, lisa vähehaaval kikerhernestest kurnatud vedelikku, aga mitte rohkem kui 100 ml. Maitse ning lisa soovi korral veidi sidrunimahla ja/või soola ning sega sisse sinepiseemned.

Rooma salati lootsikud kalkunihakkliha ja fetaga / neljale

Today's recipe

Rooma salati lootsikud kalkunihakkliha ja fetaga / neljale

Olga Kaju

Ingredients

  • 1  Rooma salati pea
  • 200 g kalkunihakkliha
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 paprika
  • peotäis peterselli
  • 100 g fetajuustu

     

    Kastmeks:

  • oliiviõli
  • poole sidruni mahl
  • soola, pipart

 

Directions

Haki sibul ja küüslauk. Prae sibul klaasjaks, lisa küüslauk ja prae veel minuti jagu. Seejärel lisa hakkliha, maitsesta soola ning pipraga ja jätka praadimist, kuni hakkliha on küps. Jäta hakkliha jahtuma. Seni tükelda paprika ja fetajuust, haki petersell ning eralda salatilehed.

Maitsesta leige hakkliha sidrunimahlaga ja sega paprika ning peterselliga. Pane hakkliha salatilehtedele ja puista peale tükeldatud fetajuust.

Vürtsikas tomati-oapajaroog / kahele kuni kolmele

Today's recipe

Vürtsikas tomati-oapajaroog / kahele kuni kolmele

Taavi Arus

Ingredients

  • 1 sibul
  • 50 g porrulauku
  • 240 g punaseid konservube
  • 3 suurt tomatit
  • 8 kirsstomatit
  • maitseaineid (meresoola, valget pipart, purustatud tšillit ja Cayenne’i pipart)
  • 1 spl agaavisiirupit/mett 
  • oliiviõli praadimiseks

Directions

Tükelda sibul ja porrulauk väikesteks tükkideks. Nõruta oad sõelal ja loputa jooksva vee all, kuni need enam ei vahuta. Prae sibul klaasjaks, lisa tükeldatud tomat ja nõrutatud oad. Hauta köögivilju pannil kaane all 30–40 minutit madalal kuumusel. Kirsstomatid on maitserohkemad kui tavalised, seepärast võiksid kasutada mõlemaid sorte, kuid võid valiku langetada ka ainult kirsstomatite või tavaliste tomatite kasuks. Kasuta viimasel juhul lihtsalt topeltkogust.

Maitsesta pajaroog soola, pipra, purustatud tšilli ja Cayenne’i pipraga. Kuna tomat annab roale hapukust, siis kasuta magustamisel agaavisiirupit või mett.

Serveeri riisiga või iseseisva roana.

Kapsarullid läätsedega / neljale

Today's recipe

Kapsarullid läätsedega / neljale

Kärt Peterson

Ingredients

  • 2 dl rohelisi läätsesid
  • 1 Hiina kapsas
  • 150 g suitsupeekonit
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 dl puljongit
  • 3 spl hapukoort
  • 1 tl kuivatatud
  • tüümiani
  • soola
  • vett läätsede keetmiseks

 

Directions

Keeda läätsesid vähese soolaga maitsestatud vees vastavalt pakil olevatele juhistele.
Haruta Hiina kapsas lehtedeks ja loputa üle. Vala kapsalehtedele peale keev vesi ja lase umbes 10 minutit tõmmata. Tükelda peekon ja pane pannile praadima. Haki sibul ja küüslauk, riivi porgand ja lisa pannile. Hauta 4–5 minutit. Lisa segusse läätsed, tüümian, hapukoor ja vajadusel soola.
Nõruta kapsalehed veest ja vajadusel lõika keskmist juureosa veidi õhemaks. Pane kapsalehele 2 spl täidist ja keera rulli, aseta ahjuvormi. Täida ahjuvorm rullidega, vala peale puljong ja küpseta rulle eelkuumutatud 180 °C ahjus 30 minutit.

Suupisted kurgi, avokaado ja lõhega / 16–18 tk

Today's recipe

Suupisted kurgi, avokaado ja lõhega / 16–18 tk

Olga Kaju

Ingredients

  • 1 kurk
  • 2 küpset avokaadot
  • poole sidruni mahl
  • 100 g soolalõhet
  • soola-pipart
  • tilli

Directions

Purusta avokaadod kahvliga, maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga.

Lõika kurk 1 cm paksusteks rõngasteks, aseta igale rõngale teelusikaga avokaadot, peale lõheviiluke ja kaunista tilliga.

Läätse-punapeedikotletid / neljale

Today's recipe

Läätse-punapeedikotletid / neljale

Taavi Arus

Ingredients

  • 400 g kuivatatud läätsesid
  • 200 g punapeeti
  • 2 keskmist sibulat
  • 1 muna
  • 2 spl kikerhernejahu või tavalist jahu
  • 0,5 dl riivsaia
  • maitseaineid (meresoola, pipart, suitsutatud või tavalist  paprikapulbrit)

Directions

Keeda läätsed, jahuta. Riivi keedetud punapeet ja tükelda sibul väikesteks tükkideks, lisa massi hulka muna, riivsai ja jahu. Sega kõik komponendid omavahel läbi, seejärel püreesta saumikseriga mass kergelt läbi. Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga. Tähtis on, et kotletile jääks alles tekstuur. Pane valmis tainas 20 minutiks külmkappi seisma. Võta valmis tainas, vormi käte vahel väikesed kotletid ja küpseta pannil õlis madalal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Ümberpööramisel tuleb olla ettevaatlik, kuna kotletid on õrnad ja võivad kergesti laguneda.

Fenkolisalat redistega apelsinikastmes / neljale

Today's recipe

Fenkolisalat redistega apelsinikastmes / neljale

Kärt Peterson

Ingredients

  • 1 fenkol
  • 200 g rediseid
  • 1 keskmine apelsin
  • 2 spl külmpressitud oliiviõli
  • 1 tl mett
  • soola

Directions

Pese fenkol ja lõika ära pealmised osad ja alumine jalaosa. Viiluta see võimalikult õhukeselt, kui sul on köögikombain või köögiviljariiv, kasuta seda. Pese ja viiluta ka redised. Pigista apelsinist mahl ning sega see kokku õli, mee ja soolaga. Vala salatikaste viilutatud salatile ja lase külmas tõmmata vähemalt 30 minutit. Sobib hästi grill-liha või ahjukana kõrvale.

Kevadine vitamiinisalat / kahele

Today's recipe

Kevadine vitamiinisalat / kahele

Olga Kaju

Ingredients

  • 50 g jääsalatit
  • 100 g punaseid ube (konserv)
  • 5–6 redist
  • 1 punane sibul
  • 2 avokaadot
  • 50 g spinatit
  • peotäis hakitud maitserohelist (tilli, peterselli, rohelist sibulat)
  • peotäis röstitud kõrvitsaseemneid

 Kaste:

  • 2 küüslauguküünt
  • 2–3 spl oliiviõli
  • 2–3 spl sidrunimahla
  • 0,25 tl kuivatatud punet
  • soola, pipart

Directions

Rebi salat suupärasteks tükkideks. Nõruta oad sõelal ja loputa veega. Viiluta redised või lõika need sektoriteks ja haki sibul. Poolita avokaado ja lõika viljaliha koore sees meelepärasteks tükkideks, seejärel kummuta tükeldatud sisu lusika abil välja. Kalla ülejäänud koostisained salatikaussi.

Kastme jaoks haki küüslauk võimalikult peeneks või kasuta küüslaugupressi, vispelda kõik kastmeks vajalikud koostisained kokku ja maitsesta. Vala kaste salatile ja sega, peale puista röstitud kõrvitsaseemneid.

Kartuli-suvikõrvitsa panniroog / neljale

Today's recipe

Kartuli-suvikõrvitsa panniroog / neljale

Taavi Arus

Ingredients

  • 4–5 keskmise suurusega kartulit
  • 200 g suvikõrvitsat
  • 1 keskmine sibul
  • peotäis spinatit
  • maitseaineid (meresoola, pipart)
  • oliiviõli

Directions

Keeda kartulid peaaegu pehmeks, kurna vedelik, lase kartulitel jahtuda 15–20 minutit. Tükelda sibul ja suvikõrvits kuubikuteks. Pese spinatilehed. Valmista ette pann, prae sibul klaasjaks, lisa kartulikuubikud, suvikõrvitsatükid ja viimaseks peotäis värsket spinatit vahetult enne roa valmimist. Maitsesta soola ja pipraga.

Suvikõrvitsavorm suitsujuustu ja kanaga / neljale

Today's recipe

Suvikõrvitsavorm suitsujuustu ja kanaga / neljale

Kärt Peterson

Ingredients

  • 3 keskmist suvikõrvitsat
  • 450 g kanahakkliha
  • 3 dl piima
  • 2 muna
  • 180 g riivitud suitsujuustu, jaotatud kaheks
  • 4 spl riivleiba
  • soola

Directions

Pese suvikõrvitsad ja viiluta pikkupidi umbes poole cm paksusteks viiludeks. Pruunista kanahakkliha pannil. Klopi kokku piim ja munad, lisa segusse veidi soola.
Laota 25 x 30 cm ahjuvormi põhja kiht suvikõrvitsaviile, sinna peale 1/3 hakklihast ja veidi suitsujuustu. Lao sarnaselt kaks kihti veel. Kõige pealmisele kihile vala ettevaatlikult muna-piimasegu ja aseta eelsoojendatud 200 °C ahju. Küpseta 30 minutit, lisa ülejäänud suitsujuust koos riivleivaga kõige peale ja küpseta veel 10 minutit. Enne lõikamist lase vormil umbes 10 minutit taheneda.

Lillkapsasalat / kahele

Today's recipe

Lillkapsasalat / kahele

Olga Kaju

Ingredients

  • 100 g lillkapsast
  • 200 g tomateid
  • 1 punane sibul
  • poole sidruni mahl
  • peotäis hakitud rohelist sibulat
  • peotäis peterselli
  • peotäis piparmünti

 Vürtsisegu:

  • 0,25 tl musta terapipart
  • 0,25 tl vürtsi
  • 0,25 tl kaneeli
  • 0,25 tl muskaati
  • 1 küüslauguküüs
  • oliiviõli
  • soola
  • Soovi korral granaatõunaseemneid

Directions

Riivi lillkapsas ja pane kaussi. Haki tomatid ning punane ja roheline sibul. Lisa lillkapsale. Seejärel haki petersell ja piparmünt võimalikult peenelt ning lisa kaussi.

Purusta vürtsisegu uhmris ühtlaseks ja pane väiksesse kaussi. Lisa purustatud küüslauguküüs, sidrunimahl ja oliiviõli. Vispelda hoolikalt kokku.

Kalla kaste salatile ja sega läbi. Vajadusel lisa salatile veel sidrunimahla või soola.  Soovi korral puista peale granaatõunaseemned. Serveeri kohe.

Porgandi-karrikaste / kolmele kuni neljale

Today's recipe

Porgandi-karrikaste / kolmele kuni neljale

Taavi Arus

Ingredients

  • oliiviõli
  • 5 keskmise suurusega porgandit
  • 2 keskmise suurusega sibulat
  • 1 l vett
  • 100 g külmutatud või värskeid herneid
  • 150 g beebiporgandeid
  • 250 ml kookospiima
  • maitseaineid (kurkumit, karrit, meresoola, pipart)

Directions

Tükelda tavalised porgandid ja sibulad. Prae köögiviljad õlis  poolkrõmpsuks. Lisa vedelik ja hauta köögiviljad madalal kuumusel pehmeks (30–40 minutit).  Seejärel lisa kookospiim, herned ja beebiporgandid. Maitsesta kaste meresoola, pipra, kurkumi ja kollase karriga.

Rohelise herne tamp kodujuustuga / kahele

Today's recipe

Rohelise herne tamp kodujuustuga / kahele

Kärt Peterson

Ingredients

  • 400 g rohelisi herneid, puhastatud (võivad olla külmutatud)
  • 150 g 5% kodujuustu
  • 1 tl sidrunimahla
  • soola

Directions

Keeda herneid paar minutit soolases vees, kurna. Suru pudrunuiaga enamik hernestest puruks, lisa kodujuust ja sidrunimahl, klopi ühtlaseks. Maitse ja lisa veidi soola.
Sobib hästi mõne liharoa kõrvale.