Menüü

Taimetoitluse põhjused

Taimetoitlusel on mitmeid põhjuseid.

Eetilised

Paljuski on veganlus ajendatud eetilstest tõekspidamistest, empaatiast teiste elusolendite vastu. Neile on vastuvõetamatu teiste elusolendite, kes on võimelised tundma valu ja emotsioone, tarbimine toiduks. Samuti on neile vastuvõetamatu loomade ebaloomulikud elutingimused ja kohtlemine inimeste poolt. Leitakse, et tänapäeval ei ole enam loomade toiduks tarbimine hädavajalik ning näidatakse enda tarbimisvalikutega eeskuju.

Tervislikud kaalutlused

Kõige rohkem on uuritud lakto-ovovegetariaanlust, mis baseerub taimetoidul, aga sisaldab ka piima ja mune. Uuringud näitavad, et vegetariaanidel esineb vähem selliseid kroonilisi haigusi nagu südame- ja veresoonkonnahaigused, II tüüpi diabeet ja rasvumine. Lisaks on vegetariaanidel madalam vere lipiidide tase ja madalam vererõhk ning pikem elulemus. Kuna vegetariaanid on orienteeritud tervislikele eluviisidele, on seetõttu füüsiliselt aktiivsed ning suitsetavad vähem kui segatoitlased, siis avaldab see ka nende tervisele positiivset mõju.

Keskkonnakaitselised

Loomapidamine tekitab keskkonnakahju alates reostusest ja lõpetades kasvuhoonegaaside tootmisega. Loomaksvatuse tõttu eraldub atmosfääri lisaks suurele kogusele süsihappegaasile nii metaani kui ka lämmastikoksiidi. Loomade toitmiseks ja ülalpidamiseks läheb vaja oluliselt rohkem maad, vett ja väetist, kui taimetoidu saamiseks. Kolmandik kogu maakeral toodetud teraviljast läheb loomadele söödaks. Intensiivpõllumajanduse ja kliimasoojenemise tagajärjeks on ka maailma mageveevarude drastiline vähenemine. Loomade väljaheited ja nende ebaefektiivne ladustamine reostavad põhjavett ja kohalikke veekogusid ning halvendavad muldade seisundit. Intensiivpõllumajanduse tõttu on ohustatud ka bioloogiline mitmekesisus.

Religioossed

Paljud idamaade usundid hinduism, budism, brahmaism ja jainism soovitavad taimset dieeti, kuid ei karista liha söömise pärast. Adventistide kirik soovitab samuti taimetoitlust.

Toidu ohutus

Kardetakse loomset päritolu toidu võimalikku suuremat saastatust haigustekitajatest ja ksenobiootikumidest (ravimid, keskkonnamürgid) võrreldes taimset päritolu toiduga.

Majanduslikud

Taimset päritolu toit on odavam toota. Ühe kg loomset päritolu valkude tootmiseks võib kuluda kuni 10 kg taimset päritolu valke.