Menüü

Niatsiin ehk B3-VITAMIIN

Niatsiin on tavamõiste nikotiinhappe, nikotiinamiidi ja selle derivaatide kohta, mis ilmutavad nikotiinamiini bioloogilist aktiivsust.

Eelmoodustunud niatsiini leidub toiduainetes nagu liha, kala ja kaunviljad, kuid organismis võib niatsiini moodustuda ka aminohappest trüptofaan. Niatsiini saadakse toiduga, kuid seda sünteesib ka meie organism aminohappest trüptofaan, mida leidub valkudes. Seetõttu on päevane soovitus väljendatud mg-ekvivalentides.

Niatsiini on vaja:

  • rasvade ja süsivesikute ainevahetuseks ning valkude sünteesiks,
  • närvisüsteemi ja lihaste talitluseks naha, keele ning seedeelundkonna kudede õigeks moodustumiseks ja säilimiseks ning naha armkoe parandamiseks,
  • kolesterooliringluse parandamiseks ja kolesterooli ning triglütseriidide taseme langetamiseks veres,
  • rakuhingamise protsessides osalemiseks,
  • pellagra tekkimise ära hoidmiseks.

Niatsiini puuduse tunnused võivad olla nahakahjustused, kõhulahtisus ja seedehäired ning üldine väsimus. Pikaajalisel niatsiini puudujäägil võib tekkida pellagra (tõlkes „kare nahk”). Tavalise ja mitmekesise segatoidu piisaval tarbimisel niatsiini puudujääki ei teki. Niatsiini sünteetiline vorm nikotiinamiid võib mõnedel inimestel tekitada depressiooni. Samuti on teada, et tarbides seda üle päevase ohutu koguse, võivad tekkida maksakahjustused. Seega toidulisandina võib seda tarbida ainult arsti järelevalve all. Parimateks niatsiini allikateks on pähklid, seemned, maks, linnuliha, pärm, sea- ja veiseliha, kamajahu, muna, täisterariis, kala, kohupiim, kodujuust.

Soovituslik päevane tarbimiskogus 15–18 mg-ekv sisaldub keskmiselt:

  • 90 g maapähklites,
  • 100 g kuumtöödeldud maksas,
  • 100 g tuunikalakonservis või kumutöödeldud linnulihas,
  • 260 g kamajahus,
  • 300 g juustus,
  • 350 g teraleivas,
  • 550 g (10 tk) keedetud munas.