Menüü

E-vitamiin ehk Alfa-tokoferool

E-vitamiin on inimorganismile vajalik toitaine, kuna selle puudus tekitab neuropaatiat (perifeersete närvide erinevatel põhjustel tekkinud kahjustus) ja hemolüütilist aneemiat (erütrotsüütide ehk punaliblede lagunemise tõttu tekkiv kehvveresuse vorm).

E-vitamiini on vaja:

  • rakkude vananemise pidurdamiseks,
  • hemoglobiini normaalse taseme hoidmiseks,
  • kapillaaride seinte tugevamaks muutmiseks,
  • lümfotsüütide, puna- ja valgeliblede kaitseks, mille tõttu paraneb organismi varustatus hapnikuga ja üldine kaitsevõime,
  • verehüübimiseks, südamelihase tööks, närvikoe talituseks ja immuunfunktsiooniks.
  • järglaste saamiseks, fertiilsuse säilitamiseks.

Parimateks E-vitamiini allikateks on õlid (nt päevalille, rapsi), seemned, pähklid, mandlid, leib, avokaado, paprika, maks. E-vitamiini puudust madala toitumusliku tarbimise tõttu ei ole normaalsetel, tervetel inimestel täheldatud. Kuid puuduse võib põhjustada pikaajaline rasvade vaegimendumine ja geneetilised defektid. E-vitamiini lisandite kõrge tarbimine võib avaldada mõju vere hüübimissüsteemile, eelkõige koos samaaegse aspiriini kasutamisega.

Soovitusliku päevase tarbimiskogus 8–10 mg sisaldub keskmiselt:

  • 14 g päevalilleõlis,
  • 25 g päevalilleseemnetes,
  • 40 g mandlites,
  • 50 g rapsiõlis,
  • 85 g oliiviõlis,
  • 650 g võis.