Menüü

B6-vitamiin

B6 on tavamõiste püridoksiini, püridoksaali ja püridoksamiini kohta. B6-vitamiinil on meie kehas palju tähtsaid ülesandeid, kuid üheks olulisemaks võib pidada selle tuge südame-veresoonkonnahaiguste ennetamisel.

B6-vitamiini on vaja:

  • aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks (sh valkude lõhustamine ja kasutamine),
  • süsivesikute, rasvade ainevahetuse tagamiseks,
  • paljude bioaktiivsete ühendite (nt serotoniin) tekkeks organismis,
  • erütrotsüütide valmimise protsessiks
  • tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks,
  • B12-vitamiini ja magneesiumi täielikuks imendumiseks,
  • soolhappe tootmiseks

Kuna B6-vitamiin osaleb valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb koos tarbitud valgukoguse suurenemisega, nt sportlastel. Toiduga saadava B6-vitamiini puudulikkust esineb harva ja tavaliselt on see kombinatsioonis teiste B-grupi vitamiinide puudusega. Imikutel ja lastel ilmnenud kliiniliste sümptomite hulka kuuluvad epilepsialaadsed krambid, kehakaalu langus, seedetrakti probleemid ja mikrotsütaarne aneemia.

Parimateks B6-vitamiini allikateks on maks, pähklid, linnuliha, kala, pärm, avokaado, brokoli, paprika, banaan, sea- ja veiseliha, leib, seemned, munakollane, kaunviljad.

Soovituslik päevane tarbimiskogus 1,5–1,8 mg sisaldub keskmiselt:

  • 270 g hautatud maksas,
  • 270 g sarapuu- või maapähklites,
  • 200 g kuumtöödeldud lõhes,
  • 330 g kuumtöödeldud linnulihas,
  • 480 g aurutatud brokolis,
  • 660 g leivas,
  • 560 g banaanides.