Menüü

B2-vitamiin ehk riboflaviin

B2-vitamiin on kergesti omastuv vitamiin, mis omab võtmerolli inimese tervise tagamisel.

B2-vitamiini on vaja:

  • rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks,
  • närvisüsteemi, lihaste ning südamelihase talitluseks,
  • nägemisprotsessis, silmade väsimise vähendamiseks ja normaalse nägemise tagamiseks,
  • terve naha, limaskestade, tervete küünte ja juuste tagamiseks,
  • antikehade moodustumiseks

Kuigi B2-vitamiini puuduse ainevahetuslikud mõjud on tugevad, tekib selgeid kliinilisi sümptomeid väga vähe. Nende hulka kuuluvad erinevad nahamuutused. Puuduse üsna levinud tunnusteks on lõhenenud suunurgad. Rasket riboflaviinipuudust on seostatud raua seisundi halvenemise, aneemia ja vaimsete häiretega. Ainult B2-vitamiini defitsiiti harilikult ei esine. Tüüpiliselt ilmneb selle puudus koos muude toitainete puudusega. Toidus sisalduva B2-vitamiini hulk on reeglina väike, nii et vajamineva koguse saamiseks toidust tuleb toituda hästi mitmekesiselt ning eelistada rafineerimata toiduaineid.

Parimateks B2-vitamiini allikateks on maks, pärm, mandlid, muna, lehtkapsas, juust, spinat, leib, brokoli, kuivatatud aprikoosid-ploomid, räim, avokaado, sealiha, kaunviljad, kalkun, pähklid, seemned.

Soovituslik päevane tarbimiskogus 1,3–1,7 mg sisaldub keskmiselt:

  • 70 g hautatud maksas,
  • 200 g mandlites,
  • 400 g juustus,
  • 400 g (7–8 tk) keedetud munades,
  • 750 g teraleivas.